< terug

B-CLASSIC FESTIVAL

21/04/2017 - 30/04/2017

Afdeling: Tongeren
Plaats: Diverse locaties
Provincie: Limburg

Interculturele activiteit: Nee

Omschrijving:
Graag willen wij het B-CLASSIS FESTIVAL 2017 voorstellen dat van 21 tot en met 30 april 2017 in het teken van de Russische muziek staat. Rusland kent een traditie van lange onderdrukking en dit ligt dan ook ongetwijfeld aan de basis voor wat men de ‘Russische Ziel’ noemt. Kunstenaars en componisten gingen steeds het gevecht aan met hun leiders, dikwijls met gevaar voor eigen leven. Kritiek op het regime moest geuit worden via dubbele bodems, rechtstreekse aanvallen waren onmogelijk. Iedere componist deed dat op zijn eigen persoonlijke manier en het resultaat is een onuitputtelijke bibliotheek unieke muzikale werken.

Tijdens het B-Classic festival komen vele van deze componisten aan bod. Sjostakovitsj, Rachmaninov, Sviridov, Moessorgski, Tsjaikovski, Stravinsky,….. zijn maar een greepje uit het aanbod. Ondanks dat
ze elk hun eigen stijl van componeren hebben, is emotionaliteit een constante met veel melancholie en pathos. Ze blinken uit in het schrijven van sublieme melodieën en trots ontbreekt nooit.
Om dit te omschrijven een klein citaat uit Baltische Zielen van Jan Brokken:
“Trots is iets anders dan nationalisme, chauvinisme of verwaandheid; trots is het geloof in alles wat je bijzonder, markant en uniek maakt. Trots is vertrouwen in je eigen taal, je eigen cultuur, je eigen kunnen en je eigen originaliteit. Trots is het enige juiste antwoord op geweld en onderdrukking.”

Deze majestueuze Russische muziek wordt gepresenteerd tijdens intense concertavonden, een muzikale fietstocht, een zonsopgangconcert…. In 2017 zal B-Classic zelfs een hele nacht non stop muziek maken!

B-Classic heeft ook een eigen festivalclub, de ‘vrienden van B-Classic,’ met leden die het festival omarmen, koesteren en promoten. Veel meer dan een groep van donateurs is deze club een groep van (h)echte vrienden die gezamenlijk activiteiten ondernemen en samen vooral veel en ongedwongen plezier beleven. Wil je hier ook deel van uitmaken ? Het jaarlijkse lidgeld bedraagt € 30 voor 1 persoon en € 50 voor 2 personen, te betalen op de rekening van B-Classic – Festival van Vlaanderen, BE46 0680 8015 2036 met vermelding van ‘vrienden van B-Classic 2017’.
Wat zijn de voordelen? Je wordt lid van de B-Classic community. Tijdens het festival worden de vrienden van B-Classic apart ontvangen voor een exclusief concert tegen een vriendenprijs (€ 10). In november wordt een vriendenactiviteit georganiseerd, betalend maar zeer budgetvriendelijk.

Volg B-Classic op www.b-classic.be

Activiteiten van de afdeling Tongeren

DatumActiviteitLocatieAfdeling
26/08/2017Eindevakantie-uitstap naar UtrechtUTRECHTTongeren
29/09/2017Euro-Kartoenale 2017 - 'De ziel'CC De Velinx, TongerenTongeren
07/10/2017Uitstap naar Mechelen - Dossinkazerne, Brouwerij het Anker, Koninklijke Manufactuur De WitMechelenTongeren
14/10/2017Het Betere Boek GentTongeren
14/10/2017Tiendaagse van het Woord Tongeren