< terug

Retrospectieve Rik Wouters en bezoek aan Ter Kameren

24/06/2017

Afdeling: Tongeren
Plaats: KMSK Brussel, Regentschapstraat 3, 1000 Brussel
Provincie: Limburg

Interculturele activiteit: Nee

Omschrijving:
Als spilfiguur van het Brabants fauvisme heeft Rik Wouters een briljant en kleurrijk oeuvre nagelaten, in scherp contrast met de drama’s die zijn bestaan teisterden tot aan zijn vroegtijdige dood in 1916, op 33-jarige leeftijd. Rik Wouters was zowel het schilderen, beeldhouwen en tekenen meester: zijn bijzonder parcours verheft hem vandaag tot een onmiskenbare vertegenwoordiger van de Moderne Kunst in België. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België organiseren in samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen een uitzonderlijke retrospectieve tentoonstelling. Voor de eerste keer brengen deze twee musea de belangrijkste verzameling werken van de vermaarde Belgische kunstenaar van de vroege 20ste eeuw samen. Zeldzame bruiklenen van privécollecties en grote internationale musea vervolledigen het aanbod. Deze belangrijke tentoonstelling sluit de reeks herdenkingsinitiatieven af rond het 100ste overlijdensjaar van de kunstenaar.

De kunst van Rik Wouters is bovenal een overvloed aan kleur en authentieke, simpele, ontroerende onderwerpen. Doorheen zijn visuele taal, de opbouw van zijn onderwerpen en de heldere rijkdom van zijn palet, ontwikkelde hij een avant-gardistische stijl, hoewel ook de vergelijkingen met Ensor, Cézanne of ook Renoir nooit ver te zoeken waren. Rik Wouters kon op de waardering van zijn tijdgenoten rekenen; zijn overweldigend talent, dat echter snel door de Eerste Wereldoorlog en zijn ziekte het zwijgen werd opgelegd, laat ons een fascinerend en meesterlijk kunsterfgoed na.

De bus brengt ons naar Elsene waar we lunchen en groene kantjes van Brussel opzoeken. Het Ter Kamerenbos, zo'n 124 ha groot, vormt een natuurlijke uitloper van het Zoniënwoud en behoorde tijdens het Ancien Régime tot de Ter Kamerenabdij en werd de Heegde genoemd. In 1840 kreeg het zijn huidige naam naar de abdij die omringd is door prachtige Franse tuinen en vlakbij de bron van de Maalbeek gelegen. De hertog van Neder-Lotharingen, Hendrik I, stichtte de abdij in de 13de eeuw op vraag van zuster Gisela. Door de eeuwen heen breidde de abdij zich verder uit. In de 17de eeuw gingen de religieuzen over tot de aanbouw van nieuwe gebouwen in de stijl van Lodewijk XIV en XV. De drie laatste abdissen bouwden dan weer bij in een iets klassiekere stijl. Na de afschaffing van de orde na de Franse Revolutie deed de abdij dienst als koetswerkatelier, boerderij, krijgsschool, opvangcentrum voor landlopers en katoenfabriek. Vandaag hebben het Nationaal Geografisch Instituut en l’Ecole Nationale Supérieure des Arts Visuels, beter bekend als La Cambre, er hun stek gevonden. Samen met het Brussels Conservatorium vormen zij de artistieke poot van de Université Libre de Bruxelles. Hier studeerden o.m. de kunstenaars Oscar Jespers, Joris Minne, Paul Delvaux , Pierre Alechinsky en andere leden van de Cobragroep af. Naast de abdijgebouwen is vooral de gotische abdijkerk de moeite waard. Nadat de 14de eeuwse kerk afbrandde in 1585, restaureerde aartshertogin Isabella het kerkje met de allerbeste eiken uit het nabijgelegen Zoniënwoud.

In 1857 wordt met steun van Leopold II, het Ter Kamerenbos, naar een ontwerp van de Duitse tuin- en landschapsarchitect Edouard Keilig (1827-1895), omgevormd tot park. Voor dit project koos Keilig voor de Engelse landschapsstijl die in de 19de eeuw erg in trek was, met veel variatie in uitzichten, taferelen en perspectieven. Hij sprong uiterst voorzichtig om met de oude bomen en aarzelde niet om zijn plannen aan te passen om de mooiste exemplaren voor de kapbijl te behoeden. In zijn ontwerp splitste hij het bos op in twee delen, die hij elk een eigen schilderachtige aanblik gaf. In het eerste deel, dat eerder nog deel uitmaakte van het oude bos, legde hij het Engels grasperk aan, vergrootte een natuurlijke ravijn en bouwde er een monumentale pittoreske rotsbrug. In het tweede deel maakte hij gebruik van een lager gelegen deel om er een grote vijver met een bebost eilandje aan te leggen, alsook een rots in zandsteen, waarin een grot werd uitgehouwen. Op dit eiland werd de brasserie Le Chalet Robinson gebouwd. Zeker met een lekker drankje is het er heerlijk vertoeven in een groene en rustige omgeving, ver van de drukte van de stad. Hier sluiten wij onze dag af. Wij zijn er van overtuigd dat dit een heerlijke dag wordt die u zeker zal bevallen.

Praktisch:
09.00u Diepenbeek – vooraf verwittigen a.u.b.
09.30u Vertrek te Tongeren op de parking Casino aan de Eeuwfeestwal – tijd voor koffie
11.15u Geleid bezoek aan de tentoonstelling
Lunch in restaurant La Bécasse in Elsene: Op het menu staan: tomatensoep, schelvis met prei en aardappelen en koffie
15.00u geleid bezoek aan de site van de abdij van Ter Kameren en het bos, de vijvers van Elsene en het park van Ter Kameren
Vrije afsluiter in Le Chalet Robinson

Prijs:
€ 55 per persoon.
In de prijs zijn inbegrepen: de bus, de inkom tot de tentoonstelling, de gidsen (het Willemsfonds biedt een gids aan in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten), de lunch zoals vermeld, het geleid bezoek aan Ter Kameren.
Niet inbegrepen: de dranken bij de lunch

De Inschrijvingen worden verwacht vóór 16 juni 2017. Uw inschrijving is pas geldig van zodra wij de betaling ontvangen hebben op rekening BE02 3350 1549 0340 van het Willemsfonds Tongeren.Activiteiten van de afdeling Tongeren

DatumActiviteitLocatieAfdeling
26/08/2017Eindevakantie-uitstap naar UtrechtUTRECHTTongeren
29/09/2017Euro-Kartoenale 2017 - 'De ziel'CC De Velinx, TongerenTongeren
04/10/2017Theater in De Velinx - Bosse Provoost & Kobe Chielens – MOME BACON !CC De Velinx, TongerenTongeren
07/10/2017Uitstap naar Mechelen - Dossinkazerne, Brouwerij het Anker, Koninklijke Manufactuur De WitMechelenTongeren
07/10/2017Muziek in De Velinx - Schaduwland - Jan SwertsCC De Velinx, TongerenTongeren
13/10/2017Het Betere Boek GentTongeren
14/10/2017Tiendaagse van het Woord Tongeren
19/10/2017Kasteelmoord in Tongeren - Boekvoorstelling CC De Velinx, TongerenTongeren
27/10/2017Literatuur & muziek in De VELINX - De maakbare TIJD - Huis deBuren & MoMeNT Cultuurfestival CC De Velinx, TongerenTongeren
02/11/20172-daagse naar Parijs Tongeren