Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Nikola Tesla | Voorvechter van de inductiespoel en boodschapper van Mars

Vandaag kent iedereen de naam Tesla als merknaam van een auto. Zoals zovele automerken – van Audi tot Opel tot Toyota – is dit tegelijk de naam van een man, een uitvinder. Sinds kort is hij zelfs een soort ‘patroonheilige’ van Silicon Valley. Marcel Grauls legt uit hoe dat mogeljk is.
Een wetenschappelijk congres in Parijs besliste in 1960 dat de eenheid van inductie - de techniek waarbij de interactie van elektrische en magnetische velden energie oplevert – voortaan met de eenheid t, naar tesla, zou worden aangeduid. Sindsdien behoort het woord tot het Nederlands en staat het ook in het woordenboek. 
Nikola Tesla (1856-1943) werd uit Servische ouders geboren in het Kroatische dorpje Smiljan. Zijn vader was een orthodoxe priester. Als kind al kreeg hij visioenen die in de vorm van lichtflitsen optraden. Hij vertelde later ook dat technische toestellen hem kant-en-klaar in visioenen verschenen.
Na een ingenieursstudie trok hij in 1884 naar de Verenigde Staten waar hij eerst onderdak vond bij de grote uitvinder Edison en vervolgens bij de ingenieur George Westinghouse. Het was Westinghouse die onder impuls van Tesla in 1893 met wisselstroom de elektricificatie van de wereldtentoonstelling van Chicago doorvoerde, een primeur, en even later stroom uit de krachtcentrale van de Niagarawatervallen 30 km verderop naar Buffalo in de staat New York, wist te leiden.
Geld was voor Tesla in die dagen geen probleem, iedereen wou zijn werk financieren. In concurrentie met Marconi liet Tesla in 1901 in Shoreham, Long Island, ten oosten van Manhattan, een reusachtige toren bouwen om radiogolven over de hele wereld rond te sturen. Marconi was hem echter te snel af en Tesla bedacht meteen dat hij met die toren ook wel elekriciteit kon verzenden. In 1905 trokken de geldschieters zich terug, een klap die hij geestelijk nooit nog te boven kwam.
Bijna veertig jaar woonde hij nog in twee hotels in het hart van New York, een periode waaruit veel verhalen over hem dateren, zinnige en krankzinnige. Totaal vereenzaamd kwam de excentrieke man dagelijks in Bryant Park, nabij de New York Public Library, de duiven, zijn enige vrienden zoals hij zei, te eten geven.
Vlakbij, op de hoek van de 40th street en 6th avenue, heeft Tesla sinds 1996 een eigen ‘Corner’. Wat magertjes voor een geleerde die met zijn verfijning van de inductie en de doorbraak van de wisselstroom wereldfaam verwierf.
De Servische hoofdstad Belgrado heeft sinds 1956 een Tesla-museum, waar zijn as wordt bewaard, en zijn geboortehuis in Kroatië is piekfijn gerenoveerd. En Silicon Valley geeft zijn naam aan een nieuwe elektrische auto. Miskend is hij allang niet meer.
Sluit Mijn Willemsfonds