Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Wie vaccineren we eerst?

Wie vaccineren we eerst?

3 december 2020 by Yarrid Dhooghe

pfizer.jpg

Pfizer, Moderna, AstraZeneca, … Er zijn verschillende vaccins tegen het coronavirus in aantocht. Premier De Croo heeft zojuist aangekondigd, dat als alles goed gaat België vanaf 5 januari 2021 zal beginnen met vaccineren. Dit is het begin van het einde van de moeilijke periode, die het coronavirus ons allemaal heeft bezorgd. Maar de prangende vraag, die we ons moeten stellen: wie vaccineren we eerst?

‘We moeten eerst de kwetsbaren vaccineren.’

Het basisprincipe blijft dat de vaccinatie op vrijwillige basis gebeurt. Indien deze campagne echter gepaard gaat met een correcte en professionele sensibilisering van de bevolking, denken we dat de campagne probleemloos de doelstelling ‘een vaccinatiegraad van minimum 70%’ zal overschrijden. Maar in welke volgorde zullen we de Belgen vaccineren?

  1. Uiteraard dient het actief zorgpersoneel eerst te worden gevaccineerd. De artsen en verpleegkundigen, die in ziekenhuizen en woonzorgcentra werken, moeten als eerst beschermd worden tegen het coronavirus. Daarna komen de andere medewerkers in onze gezondheidsvoorzieningen aan de beurt.
  2. Nadien stellen we voor om jong-gepensioneerde zorgverleners (artsen én verpleegkundigen) te vaccineren. Velen onder hen zijn immers bereid om na vaccinatie mee te werken aan het vaccinatieprogramma om heel het land te vaccineren. Dit zal helpen om het zorgpersoneel dat nu al op het tandvlees zit te ontlasten en kan er een inhaalbeweging van (vaak uitgestelde) niet-coronazorg komen.
  3. Nadien moeten we alle Belgen vaccineren, waarbij we beginnen met de oudste en meest kwetsbare burgers van ons land. Helemaal op het einde van de rit komen de schoolgaande jeugd en de jongeren.

Hoe en waar vaccineren?

De vaccinaties zullen op massale schaal toegediend worden door artsen of verpleegkundigen, maar het moet zeker gebeuren onder toezicht van een arts. Die moet kunnen ingrijpen als de patiënt een shockreactie krijgt. Gelet op de omvang van deze operatie dient dit ordelijk, doelmatig en efficiënt te verlopen. Het lijkt mij logisch dat elke regio, stad of gemeente dit voor zijn inwoners organiseert.

Het lijkt ons onverstandig om deze grote operatie te laten plaatsvinden in onze ziekenhuizen. Op die manier zouden massa’s mensen naar de ziekenhuizen worden getrokken, wat niet echt gewenst is. Uiteraard zal rekening worden gehouden met de te vaccineren doelgroep: het ziekenhuispersoneel zal in het ziekenhuis worden gevaccineerd, bewoners en personeel van woonzorgcentra zullen ook ter plekke gevaccineerd moeten worden.

Qua locatie kan best gekozen worden voor ruime culturele centra, sportinfrastructuren, en dergelijke. Om de Belgische bevolking te vaccineren komt er veel meer bij kijken dan enkel ‘het prikje’. Bij de vaccinatie komt ook registratie kijken en moet elke patiënt geïnformeerd worden over mogelijke bijwerkingen.

Licht aan het einde van de tunnel

2020 is een jaar om snel te vergeten, maar er schijnt licht aan het einde van de tunnel. Meerdere vaccinproducenten hebben een sprint ingezet naar het einddoel: een vaccinatiecampagne met een doeltreffend en veilig vaccin. Elk land ontwikkelt momenteel zijn eigen vaccinatiestrategie.

Het wordt onvermijdelijk één van de grootste, logistieke operaties van de voorbije decennia: hoe krijg je de miljoenen dosissen vaccin snel, georganiseerd en veilig toegediend bij elke inwoner? De overheid heeft zich tot doel gesteld om minstens 70% van de bevolking te vaccineren, wat neer komt op ongeveer 8 miljoen Belgen.

De eerste hindernis is natuurlijk het kunnen beschikken over de nodige vaccins, want heel de wereld wil er over beschikken. Via groepsaankopen onder de vlag van de Europese Commissie verzekerde ons land zich van 20 miljoen dosissen. België sprong op de boot van Pfizer-BioNTech (5 miljoen dosissen), AstraZeneca (7,7 miljoen dosissen), Johnson & Johnson (5,2 miljoen dosissen) en CureVac (2,9 miljoen dosissen).

Over de uitrol en het plan van aanpak hangt nog veel mist. Hoe belanden die dosissen straks in miljoenen Belgische bovenarmen? De dialoog over dit thema reikt niet verder dan een weddenschap tussen de federale minister van Volksgezondheid en de dienstdoende journalisten. 

Momenteel is voorzien dat de eerste coronavaccins collectief toegediend worden vanaf begin januari. Maar welke doelgroepen eerst? En op welke locaties? Die beslissingen moeten nog genomen worden door onze politici na een advies van de ‘taskforce vaccinstrategie’. Het is duidelijk dat de Belgische vaccinatiecampagne zal worden aangestuurd door een logistieke machinerie. 

Dat deze operatie een aantal logistieke uitdagingen omvat is duidelijk. We denken aan:

  • Bewaar en stockage probleem
  • Transportprobleem
  • Inspuiting verbruiksmaterialen
  • Preventie diefstal 
  • Extra personeelsinzet

Het logistieke probleem van vervoer en bewaring van de vaccins? De mRNA vaccins dienen op een zeer lage temperatuur te worden bewaard en vervoerd, via speciale koelboxen met droogijs op -70°. Ook tijdens transport dient deze koude keten te worden gegarandeerd. 

 

Marc Vanryckeghem, werkgroep standpunt van het Willemsfonds

Sluit Mijn Willemsfonds