Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Gegidst bezoek aan de tentoonstelling 'Where the forgotten is stored' - Yves Velter

Gegidst bezoek aan de tentoonstelling 'Where the forgotten is stored' - Yves Velter

In Yves Velter ’s soloshow “Where the Forgotten is Stored” in de Black Swan Gallery word je aan de hand van zijn beeldend alfabet op een museale manier doorheen zijn oeuvre geleid. Kosten noch moeite werden gespaard om elke ruimte van het tentoonstellingslabyrint te transformeren om zijn symbolen of codes optimaal te ondersteunen.

Zondag 14 april om 10U30: gegidst bezoek aan de tentoonstelling met het Willemsfonds Brugge.   

www.blackswangallery.be

Yves Velter over de tentoonstelling ‘Where the forgotten is stored’:

Waar bewaart ons geheugen onze herinneringen, kan het menselijke brein eindeloos alle herinneringen bewaren? Elke mens blijkt immers een onthutsende capaciteit aan opslag te hebben, een harde schijf die oneindig gevuld lijkt te kunnen worden, met wat onthouden wordt en wat we aan het vergeten zijn. En dit schijnbaar uitgewiste stuk geheugen heeft invloed op onze vaardigheden, gewoontes en gedragingen.
Kunstenaar Yves Velter geeft beeld aan wat we juist veronachtzamen en wat dat doet met een mens. Hij bundelt onderwerpen waar we bewust geen aandacht aan lijken te willen schenken in het dagelijkse leven, thema’s die in de periferie van ons denken en voelen aanwezig zijn. In zijn oeuvre toont hij nét de invloed hiervan op onze stemming, persoonlijkheid en geheugen. In deze tentoonstelling brengt hij de verschillende codes samen die beeld geven aan zijn fascinatie voor de impact van die onzichtbare aanwezigheid van het vergetene.
Hoewel de personages in zijn schilderijen en sculpturale installaties weinig context of identiteit meekrijgen, bevatten ze telkens een materiaal met een symbolische waarde en een verhaal, zoals gaatjeskarton, spiegels, brieven of foto’s. De kunstenaar spreekt van een ‘beeldend alfabet’. Deze beeldelementen geven vorm aan vragen en antwoorden, angsten of verlangens. Een instap in een wereld van symbool, poëzie en ratio tegelijkertijd. In alle stilte is de impact van wat verborgen is, bijzonder groot.

De tentoonstelling loopt van 6 april tot 5 mei in de galerij op het adres Langerei 24 te Brugge. Open op zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 18.00 uur en op afspraak.

Zaterdag 6 april van 14.00 uur tot 19.00 uur is er doorlopend opening in aanwezigheid van de kunstenaar met om 17.00 uur een inleiding tot het werk van Yves Velter door Annelies A.A. Vanbelle, co-hoofdredacteur TheArtCouch.

Annelies A.A. Vanbelle: “Al van kindsbeen af heeft Yves Velter een fascinatie voor onoplosbare vragen. Hij laat ze bestaan, een beetje onredderd in al hun vaagheid. Precies in die ontreddering ziet hij de schoonheid, hij zet de schemerzone op een voetstuk en maakt er zijn levenswerk van. Als een sociaal onderzoeker, doch van de eigengereide soort, begeeft Velter zich onder zijn medemens, om daar precies op te pikken wat anderen laten liggen. Met een hypergevoelige antenne detecteert hij de blinde vlekken in ons sociale spel. Verlangens en angsten, stille getuigen op de achtergrond, ongeschreven regels, conflicten en twijfels, sensaties en emoties, nuances en lagen die zonder meer bestaan, maar waarvoor niemand ooit de moeite nam woorden te bedenken.

Velter geeft er geen woorden aan maar beelden. Schimmen van mensen, of suggesties van figuren. Hij beperkt zich tot de contouren van ons mens-zijn, niet omdat hij niet weet wat zich daarbinnen afspeelt, maar om het teveel buiten te sluiten, om het ondefinieerbare naar voor te halen, en voor het voetlicht te plaatsen wat doorgaans tussen de lijnen glipt. Gezichten worden verhuld, lichamen worden vereenvoudigd. Precies door die beperking komen nieuwe betekenislagen bovendrijven.

Velter richt de spot op het onbestemde. Om dit kracht bij te zetten bedient hij zich van een beeldenalfabet dat gestaag aangroeit: brieffragmenten van zijn autistische tante, spiegelgezichten, oplichtende lichaamsdelen, arceringen, gaatjeskarton, sleutels of zaklampen, stuk voor stuk verwijzen ze naar onderbelichte elementen uit ons gevoelsleven of subtiele sociale vraagstukken.”

Inschrijven

U kunt zich nog inschrijven. Komt u ook?

Ja, ik wil me inschrijven

Prijzen

Meer info nodig? Contacteer:
Katrien Dotselaere
brugge@willemsfonds.be
0477-59 17 94

Deel met anderen

Sluit Mijn Willemsfonds