Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Bezoek van de Koninklijke Serres van Laken

Bezoek van de Koninklijke Serres van Laken

Foto's Bob Lams

De serres werden in art nouveau gebouwd door Alphonse Balat in opdracht van Leopold II. Het serrecomplex maakt deel uit van de Koninklijke Schenking. Het complex omvat verscheidene ijzer- en glasconstructies die onderling op speelde wijze verbonden zijn door verglaasde galerijen. Daarbij is het geheel ingeplant in een natuurlijk heuvelachtig parklandschap van 14 duizend vierkante meter. De grootste serre, de ronde koepelvormige Wintertuin (foto) uit 1874 heeft een diameter van 60 m. en een hoogte van 30 m. Door de enorme afmetingen was het mogelijk hier Congolese palmbomen te planten.

De monumentale paviljoenen, de glaskoepels, de lange gaanderijen die als overdekte straten het terrein  doorsnijden, betekenen meer dan een gewoon verhaal over een exotische plantentuin of over de constructieve toepassingen van glas en ijzer, en van een bouwprogramma dat 'ideaal glaspaleis' heet. De Koninklijke Serres zijn het resultaat van de talrijke gesprekken, brieven, schetsen, voorstudies en ontwerpen uitgewisseld tussen architect Alphonse Balat en Koning Leopold II. Maar ze zijn vooral een inspiratiebron van de toenmalige Belgische architectuur. Samen met de Art Nouveau-stijl werden zij over de hele wereld bekend.

Behoudens de eigenlijke serres heeft het publiek de mogelijkheid om het atelier van Koningin Elisabeth te bezoeken. Het bezoek zal bovendien verlopen langs een pad dat de bezoeker soms buiten de serres brengt en hem zal toelaten een blik te werpen op een deel van het park.                                                                          

Er is geen mogelijkheid om tickets op voorhand te reserveren. Vandaar dat onze gidsen de tickets al zullen aankopen tegen onze aankomst, zodat we niet te lang in de rij moeten staan.      

Omdat we half de voormiddag vertrekken hebben we langs de autoweg in Ranst een sanitaire stop voorzien, die de deelnemers ook in de mogelijkheid stelt een broodje aan te schaffen. Er kan immers rond de middag geen lunch worden georganiseerd, maar we gaan na het bezoek aan de Serres op de terugweg in de vooravond nog lekker en gezellig tafelen. Dit mag de deelnemers echter niet weerhouden om voor 's middags zelf een lunchpakket mee te brengen en dit te verorberen in de autobus, waar aan democratische prijzen drankjes zijn te verkrijgen.

Dagschema:

  • Vertrek om 10u30 aan de garage van Marcel Cars, Goormansdijk 16 in Dessel
  • Van 11u30 tot 12u15: tussenstop op de parking te Ranst voor een broodje en/of een sanitair bezoek, om daarna verder te rijden naar Laken
  • Om 13u15 worden we opgewacht door de gids in Laken. De inkomkaarten worden door hem overhandigd. De gids geeft buiten nog wat toelichting, want in de Serres zijn geen rondleidingen toegelaten.
  • Om 16u00 verzamelen we in de Orangerie. Om 16u30 vertrekken we richting restaurant Colmar te Aartselaar voor het avondmaal. Er is gereserveerd voor een koud buffet met vis en vlees. Frisdrank, bier en wijnen zijn inbegrepen in de prijs.
  • Om 19u00 terugreis naar Turnhout en Dessel!

De all-in prijs voor deze uitstap bedraagt 40 euro p.p. Hierin zijn begrepen: verplaatsing met autocar, fooi voor de chauffeur, gidsenkosten, inkomticket Serres Laken en diner in Aartselaar. 

De inschrijving is pas definitief bij ontvangst van uw storting op rekening BE66 7370 4545 4243 van Willemsfonds, 2300 Turnhout. Gelieve in de mededeling te vermelden voor welke personen u hebt betaald. Uiterste datum van inschrijving: woensdag 17 april (=datum ontvangst van uw storting).

Meer info en inschrijvingen: Véronique Verhaest, veronique.verhaest@telenet.be of 0496 08 30 71

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticket Prijs
Deelnameprijs leden € 40,00

Meer info nodig? Contacteer:
Véronique Verhaest
mol@willemsfonds.be
0496-08 30 71

Sluit Mijn Willemsfonds