Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Bezoek aan Villa Cavrois te Croix (Fr) en aan de stad Kortrijk

Bezoek aan Villa Cavrois te Croix (Fr) en aan de stad Kortrijk

Jullie hebben inmiddels wel plannen gesmeed voor een mooie vakantie, om leuke dingen te doen samen met jullie vrienden, jullie kinderen en kleinkinderen.

Zoals reeds eerder meegedeeld leidt onze eindevakantie-uitstap op zaterdag 31 augustus naar Croix, een plaatsje nabij Roubaix en naar de stad Kortrijk waar gidsen voor ons klaar.

Villa Cavrois
In het begin van de 20ste eeuw is het Noorden één van de meest geïndustrialiseerde regio's van Frankrijk. Roubaix en Tourcoing zijn belangrijke centra voor de textielproductie. De vennootschap Cavrois-Mahieu, die in 1865 opgericht werd, vervaardigt luxestoffen voor Parijse woningen. In 1923 stelt het bedrijf, dat vijf fabrieken telt, zo'n 700 mensen tewerk. Wanneer Paul Cavrois, de eigenaar van deze vennootschap, beslist om voor zijn gezin een woning te laten bouwen, koopt hij een terrein aan in een plaatsje dat Beaumont heet, op enkele kilometers van Roubaix. Sinds 1870 ging de industriële bourgeoisie verder van de fabrieken wonen, in een gezondere leefomgeving. In de gemeente Croix rijzen imposante burgerwoningen uit de grond, als echte kasteeltjes, die door hun neo-regionalistische stijl gekenmerkt worden.
 
In 1922-1923 koopt Paul Cavrois er een terrein aan. Hij is van plan er een villa te bouwen voor zijn gezin, dat zeven kinderen telt. In 1929 vertrouwt Paul Cavrois de bouw van zijn villa toe aan een vernieuwende architect, Robert Mallet-Stevens. Het moderne silhouet van de villa die door Robert Mallet-Stevens ontworpen werd, breekt radicaal met dit landschap.

De twee mannen hebben elkaar ontmoet in Parijs op de Exposition des Arts Décoratifs van 1925 waar het paviljoen van de textielproducties van Roubaix en Tourcoing naast de realisaties van Mallet-Stevens gelegen was: het paviljoen van toerisme en een plein, waarvan de kubistische bomen, getekend door de architect en de broers Martel, een schandaal veroorzaakten. Paul Cavrois en zijn echtgenote waren geenszins voorbestemd om dergelijke villa te bestellen: het waren geen verzamelaars en ze hadden geen banden met het avant-garde milieu.
 
Ze werden waarschijnlijk verleid door het vooruitzicht van de gezonde, comfortabele en moderne leefomgeving die Mallet-Stevens hen beloofde of misschien wilden ze ook hun entourage verrassen en verbazen met een onconventionele woning. Hoe dan ook, Paul en Lucie Cavrois geven Mallet-Stevens de vrije hand voor het ontwerp van hun gezinswoning, op voorwaarde dat hij het voorziene budget zou respecteren. Om de Cavrois nog meer te overtuigen bezoeken ze tijdens het bouwproces ondermeer het Palais Stoclet in Brussel en het stadhuis van Hilversum. Mallet-Stevens werkt zijn ontwerp uit in 1929 en drie jaar later wordt de villa ingehuldigd, ter gelegenheid van het huwelijk van één van de dochters van het gezin, Geneviève.
 
De villa is het meest uitgewerkte voorbeeld van het architecturaal gedachtegoed van Mallet-Stevens. De villa Cavrois is bedacht als een waar modern kasteel. Hij heeft er de afmetingen van. De villa is 60 m. lang met 1840 m² woonoppervlakte, 830 m² terrassen die op een waterpartij van 72 m. lang uitgeven. Daarnaast is er ook een ijspiste en een zwembad. De villa is modern door de soberheid van de volumes, de afwezigheid van versiering in het decor, de vele dakterrassen, de voor die tijd hypermoderne uitrusting als centrale verwarming, telefonie, elektrisch horloge, lift, ... en het gebruik van technische materialen uit de industrie als glas, metaal en staal.
 
Bij het ontwerpen van de villa beperkt Mallet-Stevens zich niet tot het uitzetten van de architecturale volumes: hij tekent ook heel de binnenhuisinrichting, tot het kleinste element van het meubilair. Daarbij voert hij het concept van totaalwerk dat hij binnen de Union des Artistes Modernes verdedigt, naar een hoogtepunt.
 
In de praalkamers opteert Mallet-Stevens voor luxueuze materialen die met zorg, verfijning en eenvoud aangebracht worden: marmer en edele houtsoorten getuigen van de welvaart van de industrieel uit Roubaix, maar zonder te opzichtig te worden. In de dienstruimtes, zoals de keuken, geeft Mallet-Stevens voorrang aan hygiëne en functionaliteit en maakt de architectuur plaats voor huishoudtoestellen, ingebouwde kasten, bordenlift die de terrassen bedient, … Deze ruimtes hebben ook grote raampartijen, wat in die tijd vernieuwend was.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de villa bezet door het Duitse leger en omgebouwd tot kazerne. Na de bevrijding laten de Cavrois de indeling van de villa veranderen door de architect Pierre Barbe, die twee appartementen ervan maakt voor de zonen van het gezin. Na het overlijden van mevrouw Cavrois in 1986, wordt de eigendom verkocht aan een vastgoedpromotor die het park wil verkavelen. Het door Mallet-Stevens ontworpen meubilair raakt verspreid. De verlaten villa valt ten prooi aan vandalisme en raakt snel in verval, ondanks het feit dat deze in 1990 beschermd werd als historisch monument. Dankzij de mobilisatie van een beschermingsvereniging, verwerft de staat in 2001 de villa en het centrale deel van het park. Na dertien jaar studie en voorbereidend werk, wordt de villa hersteld in de oorspronkelijke staat van juli 1932.
 
De globale renovatiekosten werden oorspronkelijk op negen miljoen euro geschat. Uiteindelijk werd 23 miljoen uitgegeven om de villa en zijn park in ere te herstellen.
 
 
Kortrijk
Van al dat moois krijgen we honger. We lunchen in het hartje van Kortrijk, in Bistro Botero.
Op het menu staat een soep van de dag, stoverij op zijn Vlaams met Bellegems bier en een koffie.

De gidsen die ons tijdens de stadswandeling begeleiden, halen ons af in het restaurant.

Kortrijk is een historische stad met een rijk cultureel erfgoed. Ondanks de vele verwoestingen doorheen talrijke oorlogen is het historisch centrum vrij goed geconserveerd. Vandaag telt Kortrijk heel wat beschermde monumenten en gebouwen, waarvan er twee, met name het belfort en het begijnhof, zelfs de titel van Unesco Werelderfgoed dragen. Daarnaast telt het Kortrijkse straatbeeld heel wat waardevolle gevels. Tot het Kortrijkse erfgoed behoren ook molens, standbeelden en natuurlijke landschappen.
Naast het historische erfgoed zijn er in Kortrijk de laatste jaren heel wat opmerkelijke realisaties verwezenlijkt op het vlak van hedendaagse architectuur. De stad telt ook diverse musea: naast het nieuwe museum Kortrijk 1302 zijn er onder andere ook het Broelmuseum, het Vlasmuseum, het Bakkerijmuseum en het Begijnhofmuseum.
 
Kortrijk is gelegen in de Leiestreek, één van de Vlaamse toeristische regio’s waar boottochten op de Leie georganiseerd worden. De parken en de vernieuwde wandel- en fietspromenades langsheen de Leieboorden bieden eveneens heel wat aangename verpozingsmogelijkheden.
De geschiedenis, de horecagelegenheden, de musea, maar ook de verkeersvrije winkelstraten en winkelcentra maken van Kortrijk een aanlokkelijke stad.
 
Na ons stadbezoek worden wij door het stadsbestuur ontvangen in het mooie stadhuis dat in laatgotische-renaissancestijl opgetrokken is.
 
Praktisch
- 06.30 u. Opstapplaats Diepenbeek (vooraf verwittigen a.u.b.)
- 07.00 u. Vertrek te Tongeren op de parking Casino aan de Eeuwfeestwal
- 10.00 u. Bezoek aan de Villa Cavrois
- 13.00 u. Lunch
- 15.00 u. Geleide stadwandeling in Kortrijk
- 17.00 u. Ontvangst met bezoek aan het stadhuis van Kortrijk
- 18.30 u. Vertrek naar Tongeren
 
Prijs
€ 50 per persoon. In de prijs zijn inbegrepen: de bus, de gidsen, de toegangsgelden, de lunch,
de fooi voor de chauffeur. De Inschrijvingen worden verwacht vóór uiterlijk 22 augustus 2019.
Uw inschrijving is pas geldig van zodra wij de betaling ontvangen hebben op rekening BE02 3350 1549 0340 van het Willemsfonds Tongeren.

U al ooit afgevraagd wat componisten inspireerde bij het componeren van hun meesterwerk? De natuur! Op dit concert klinken uitzonderlijk werken die hun levenslicht zagen tijdens een wandeling van de componist in de natuur!

Doe de wandeling mee en laat u ook inspireren.

Dit originele locatieconcert is het afsluitende concert in een reeks van drie waarin De Velinx het SONOS Ensemble met plezier aan u voorstelde.

Inschrijven

U kunt zich nog inschrijven. Komt u ook?

Ja, ik wil me inschrijven

Prijzen

Ticket Prijs
Deelnameprijs leden € 50,00
Deelnameprijs niet-leden € 50,00

Meer info nodig? Contacteer:
Lutgart Voets
tongeren@willemsfonds.be
0472 69 33 81

Sluit Mijn Willemsfonds