Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Provinciale dag Blankenberge

Provinciale dag Blankenberge

Een dag vol cultuur! Kies voor de luisterrijke “Belle Epoque” periode, een stukje maritiem erfgoed, een terugblik op de zuivelindustrie van weleer of het natuurgebied “De Fonteintjes” duinen & strand.

DAGPLAN:

  • 8u45 – 9u45:  onthaal met koffie en een versnapering
  • 10u – 12u: activiteiten voormiddag (kies uit de verschillende modules)
  • 12u – 12u45:  relax & apero
  • 12u45 – 14u30:  lunch in buffetvorm, inclusief een drankje en koffie
  • 14u30 – 16u30: activiteiten namiddag (kies uit de verschillende modules)
  • 17u – … : afzakkertje

BELLE EPOQUE CENTRUM: module A

Maak onder leiding van een gids kennis met de luister uit de gloriejaren van de Belle Epoque. Op het einde van de 19e eeuw, onder invloed van een opkomend elitair kuurtoerisme, groeit het bescheiden vissersstadje explosief en wordt het op enkele decennia tijd een mondaine badplaats. In deze bloeiperiode zijn prachtige villa's, luxueuze hotels en prestigieuze openbare gebouwen opgetrokken zoals de Pier en de Paravang. Laat je onderdompelen in de zorgeloze, feestelijke sfeer die Blankenberge destijds uitstraalde. Een interactieve tentoonstelling met affiches, postkaarten, kledingstukken, foto’s en filmmateriaal vertelt een nostalgisch verhaal. Bewonder ook enkele prachtige exemplaren van wandtegeldecoratie en ontdek de invloed van art nouveau op Blankenberge. 

HET SCUTEMUSEUM: module B

Sinds 2008 heeft vzw De Scute een bescheiden museum op de bovenverdieping van de Scuteloods. Voorwerpen, tekeningen, foto’s en dvd’s zijn er getuigen van de Blankenbergse visserij uit vorige eeuwen en van het herbouwen van de legendarische Blankenbergse schuit. Blikvanger is een groot schaalmodel van deze schuit. Het ontstaan van Blankenberge, van nederzetting tot vissersgemeenschap, de gilde van de vrije visserij, de vismethodes, geloof en bijgeloof in de gesloten vissersgemeenschap, de haven en de teloorgang van de Blankenbergse visserij komen aan bod. De eigen verzameling is aangevuld met stukken uit de collectie Bayot, een industrieel. Hij legde een imposante verzameling aan van voorwerpen uit de scheepvaart en scheepsbouw van vorige eeuwen.

DE FONTEINTJES: module C

De Fonteintjes zijn een langgerekt duinengebied met duinmeertjes en vochtige duingraslanden gelegen tussen Blankenberge en Zeebrugge, en de zee en de kustbaan. Het zijn inlagen ontstaan doordat de zee duindoorbraken forceerde en tegengehouden werd door de Graaf Jansdijk. Samen met onze gids wandel je over deze historische dijk (13de eeuw). Vanop het wandelpad heb je een goed zicht over het gebied. Heel wat zeldzame en kwetsbare planten kleuren de vochtige duingraslanden. Allerlei rietvogels zorgen voor een muzikaal decor. In de zomer lokken talrijke bloemen heel wat insecten en in de nazomer nemen zeldzame trekvogels soms een rustpauze in het gebied.

HET ZUIVELMUSEUM: module D

Het zuivelmuseum herbergt een merkwaardige en unieke tentoonstelling van zuivelmateriaal. Je wandelt door de geschiedenis van de zuivelindustrie in Vlaanderen en snuift de sfeer van weleer op in een mooie collectie oude boterkarnen, melkflessen, kaaspersen en laboratoriummateriaal, aangevuld met historische prenten, affiches en foto's. Samen met een gids maak je kennis met het winnen van melk en de boter- en kaasproductie. Je ontdekt alle facetten van deze natuurlijke drank: zijn voedingsbestanddelen, hoe het gemaakt en verwerkt wordt, de verschillende derivaten die eruit verkregen worden en vele andere wetenswaardigheden.

PRAKTISCH

We spreken af in VLC Noorderlicht.
Met de wagen: er is parking voor een beperkt aantal voertuigen. Met de trein: het VLC is op wandelafstand van het station. De dag zelf verplaatsen we ons met een bus.

Inschrijven

U kunt zich nog inschrijven. Komt u ook?

Ja, ik wil me inschrijven

Prijzen

Ticket Prijs
Deelnameprijs leden € 55,00
Deelnameprijs niet-leden € 55,00

Meer info? Contacteer:
Flora Van den Heuvel
flora.vandenheuvel@willemsfonds.be
0497-58 54 94

Sluit Mijn Willemsfonds