Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Europalia Roemenië - BRANCUSIE

Europalia Roemenië - BRANCUSIE

De in Roemenië geboren beeldhouwer Constantin Brancusi heeft zich nooit begeven in de kringen van de futuristische beweging. Toch heeft veel van zijn werk de typische dynamische en mechanische eigenschappen, die kenmerkend zijn voor het futurisme. In plaats daarvan liet de kunstenaar zich inspireren door primitieve Afrikaanse beelden en traditionele Roemeense volkskunst. Zo onderscheidt hij zich ook duidelijk van de Italiaanse futuristen, die hun blik vooral op de toekomst hadden gericht.

In 1904 verhuist hij naar Parijs, waar hij een aantal jaren later beeldhouwer Rodin ontmoet. Hij raakt er bevriend met kunstenaars als Léger, Modigliani en Rousseau. Zijn eerste solotentoonstelling heeft hij in 1914 in New York in de galerie van Alfred Stieglitz. Middels die galerie wordt de Europese avant-garde van de moderne kunst geïntroduceerd in de Verenigde Staten.

Aanvankelijk werkte Brancusi voornamelijk in hout, maar in 1907 verandert hij zijn manier van werken drastisch. In datzelfde jaar vervaardigde Picasso Les Demoiselles d’Avignon, dat een stijlbreuk betekende binnen zijn oeuvre. Net als Picasso verandert ook Brancusi zijn werkwijze ingrijpend. Voor het eerst gaat hij rechtstreeks in steen werken. Hij maakt Hoofd van een meisje, een werk dat helaas verloren is gegaan. Met zijn vereenvoudigde totaalvormen lijkt hij te reageren op de fragmentarische vormentaal van de kubisten. Het belangrijkste uitgangspunt voor Brancusi is echter van mystieke aard. Hij is op zoek naar ‘het innerlijke wezen der dingen’, dat hij tot uiting wil brengen door 'zuivere vorm' te creëren. Binnen zijn oeuvre komt de eivorm en afgeleide vormen daarvan opvallend vaak voor. Zoals in het liggende hoofd van zijn Slapende muze (1909-1910). Ook zijn iconische object, getiteld Oorsprong van de wereld (1924) is bijna letterlijk een eivorm.

Het meest beroemde werk van Brancusi is wellicht Vogel in de ruimte, waarvan hij tussen 1923 en 1940 ongeveer vijftien versies maakte. Het beeld heeft niet letterlijk een vogelachtige vorm, het moet eerder gezien worden als een poëtische vertolking van de gestroomlijnde opgaande beweging van het vliegen. Sculpturen zoals deze zien eruit alsof ze machinaal zijn vervaardigd. Dit zorgvuldig gladgepolijste beeldhouwwerk is echter volledig handwerk. Opvallend voor het werk van Brancusi is de accurate toepassing van het traditionele ambacht. Volgens de kunstenaar is dit ook een belangrijke voorwaarde om tot ware beeldhouwkunst te kunnen komen.

EUROPALIA ROMANIA pakt uit met een prestigieuze tentoonstelling over Constantin Brancusi (1876-1957), de meest invloedrijke beeldhouwer van de twintigste eeuw. Het is de allereerste keer dat er in Brussel een expo aan Brancusi wordt gewijd – de laatste solotentoonstelling vond bijna 25 jaar geleden plaats in Parijs.

Brancusi is een sleutelfiguur in de kunstgeschiedenis. Hij wordt een pionier van het modernisme genoemd. De tentoonstelling brengt topstukken uit musea en privé-collecties van over de hele wereld bijeen. Denk aan meesterwerken als ’Slapende muze’, ‘De Kus’ en ‘Leda’. Verschillende stukken worden voor de eerste keer getoond, samen met werk van tijdgenoten (Duchamp, Modigliani, Man Ray, e.a) en sculpturen van Rodin, bij wie Brancusi kort in de leer ging.

Wij reserveerden alvast gidsen.

Praktisch
- 10.30u. Afspraak aan het NMBS-station Tongeren
- 10.37u  Vertrek trein naar Brussel via Hasselt op spoor 2
- 12.11u. Aankomst centraal station Brussel
- Vrije lunch in Brasserie Victor
- 14.00u Geleid bezoek aan de tentoonstelling
- 16.00u Vrij
- vanaf 17.01u elk uur een trein naar Tongeren via Luik op spoor 3

Prijs
€ 23 per persoon. In de prijs zijn inbegrepen: de gidsen en het ticket voor de tentoonstelling. De Inschrijvingen worden verwacht vóór uiterlijk 5 oktober 2019..
Uw inschrijving is pas geldig van zodra wij de betaling ontvangen hebben op rekening BE02 3350 1549 0340 van het Willemsfonds Tongeren.

Het aantal deelnemers is beperkt.

De deelnemers zorgen zelf voor hun treinticket.

U al ooit afgevraagd wat componisten inspireerde bij het componeren van hun meesterwerk? De natuur! Op dit concert klinken uitzonderlijk werken die hun levenslicht zagen tijdens een wandeling van de componist in de natuur!

Doe de wandeling mee en laat u ook inspireren.

Dit originele locatieconcert is het afsluitende concert in een reeks van drie waarin De Velinx het SONOS Ensemble met plezier aan u voorstelde.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticket Prijs
Deelnameprijs leden € 23,00
Deelnameprijs niet-leden € 23,00

Meer info nodig? Contacteer:
Lutgart Voets
tongeren@willemsfonds.be
0472 69 33 81

Sluit Mijn Willemsfonds