Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Rothschild vrouwelijke verzamelaars

Rothschild vrouwelijke verzamelaars

Nog even voor de feestdagen nemen we jullie mee naar Luik voor een bezoek aan de tentoonstelling Rothschild vrouwelijke verzamelaars, uitzonderlijke mecenassen en schenkers in La Boverie en aan de kunstinstallatie van Daniel Buren in treinstation Luik-Guillemins.

De tentoonstelling is opgezet in samenwerking met het Louvre en neemt de bezoeker mee naar de wereld van de Rothschild-familie, en meer in het bijzonder naar de collecties van enkele vrouwen van de Franse tak van de familie. In het kader van een partnerschap dat in 2016 werd aangegaan met het Louvre (En plein air in 2016 en Viva Roma! in 2018), opent La Boverie met deze tentoonstelling het thema 2022-2023 over collecties.

De familie Rothschild geldt al sinds de 19de eeuw als legendarisch in onze geschiedenis. Deze dynastie is in de loop der tijd synoniem geworden voor succes in de financiële wereld maar staat ook voor intellectuele en artistieke rijkdom. Een naam waar je niet omheen kunt, bij iedereen bekend. Toch zitten er achter deze familienaam ook onbekende personen en een onverwacht erfgoed.

Deze unieke expositie toont een nieuwe en originele invalshoek door de schijnwerpers te richten op een aantal vrouwelijke leden van de Franse tak van deze bijzondere familie. Deze vrouwen, die in de kunstgeschiedenis stelselmatig worden genegeerd, waren verzamelaars, collectiebouwers, mecenassen en erfgenamen en hebben in belangrijke mate bijgedragen aan de verrijking van het historisch erfgoed en de collecties van de Franse musea door hun aanzienlijke donaties en legaties.

De tentoonstelling belicht de smaak en de persoonlijkheid van deze negen uitzonderlijke vrouwen. Deze vrouwen waarvan een aantal zeer onafhankelijk was en andere meer in de schaduw van hun echtgenoot bleven, hebben een belangrijke rol gespeeld in de kunstgeschiedenis, de geschiedenis, de maatschappij en zelfs in het leven van de kunstenaars uit hun tijd.

Door middel van een selectie van meer dan 350 kunstwerken afkomstig van zo’n veertig instellingen en Franse privécollecties, biedt de tentoonstelling een overzicht van uiteenlopende kunst uit alle perioden. De bezoeker ontdekt werk van grote kunstenaars als Fragonard, Chardin, Delacroix, Cézanne, Claudel, Rodin en Monet, Egon Schiele, maar bevat ook schilderijen uit de Italiaanse Renaissance, juwelenverzamelingen, serviescollecties en kunstvoorwerpen uit Afrika en het Verre Oosten. Al deze kunstwerken geven een mooi overzicht van de geschiedenis van de smaak en de collectievorming in de 19de en 20ste eeuw.

Na een verfrissing in het cafetaria van La Boverie begeven wij ons terug naar het station voor het beleven van de kunstinstallatie van Daniel Buren. Het werk draagt de naam 'Als uit de lucht gevallen, kleuren in situ en in beweging' en bedekt deels het dak van het station met gekleurde en doorzichtige zelfklevende filters. Zeven kleuren werden geselecteerd om 10.000 vierkante meter van het dak van het gebouw te bedekken. Op de overkapping zijn vijf kleuren aangebracht in een dambordpatroon. De twee andere kleuren bedekken de twee zijkappen van het station. De Franse kunstenaar staat bekend om het gebruik van gekleurde doorzichtige filters, waarmee hij tekent op de glazen oppervlakken van gebouwen.

"Van het begin tot het einde van de grote opeenvolging van gekleurde blokken, zijn parallelle lijnen leeg gelaten om de kleur van de lucht te laten doorschijnen en om natuurlijke kleuren toe te voegen aan de kleuren uit dit werk. Op zonnige dagen zie je gekleurde vlekken op de grond, ver van je vandaan of dichtbij, afhankelijk van waar je je in het station bevindt. Dat zou mensen die kleur onder hun voeten zien, moeten doen opkijken. Op dat moment zullen ze in twee stappen zien wat er gaande is", legt Buren uit in een persbericht.

Praktisch

- 13.00u. Afspraak aan het NMBS-station Tongeren

- 13.10u. Vertrek trein naar Luik

- 14.30u. Bezoek aan de tentoonstelling

Prijs: € 17 per persoon. In de prijs zijn inbegrepen: het geleid bezoek aan de tentoonstelling en het inkomticket. De inschrijvingen worden verwacht vóór uiterlijk 5 december 2022. Uw inschrijving is pas geldig van zodra wij de betaling ontvangen hebben op rekening BE02 3350 1549 0340 van het Willemsfonds Tongeren.

De deelnemers zorgen zelf voor hun treinticket.

Museumpas is niet van toepassing omdat het museum voor deze tentoonstelling samenwerkt met een externe partner.

 

U al ooit afgevraagd wat componisten inspireerde bij het componeren van hun meesterwerk? De natuur! Op dit concert klinken uitzonderlijk werken die hun levenslicht zagen tijdens een wandeling van de componist in de natuur!

Doe de wandeling mee en laat u ook inspireren.

Dit originele locatieconcert is het afsluitende concert in een reeks van drie waarin De Velinx het SONOS Ensemble met plezier aan u voorstelde.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Meer info nodig? Contacteer:
Lutgart Voets
tongeren@willemsfonds.be
0472 69 33 81

Sluit Mijn Willemsfonds