Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Cursus Prehistorie van het Nederlands en de ontwikkeling van het Nederlands in de middeleeuwen (dag 1 van 2)

Cursus Prehistorie van het Nederlands en de ontwikkeling van het Nederlands in de middeleeuwen (dag 1 van 2)

Deel 1. Prehistorie van het Nederlands

De voorgeschiedenis van het Nederlands ligt verborgen in de mist der tijden. Niettemin komen taalkundigen een heel eind door de overgeleverde teksten uit verwante talen zoals het Gotisch, het Latijn, het Grieks, het Sanskriet, etc. met elkaar in verband te brengen en er een arsenaal van reconstructie-technieken op toe te passen. De historische taalkunde is er zo in geslaagd een vroeger, niet rechtstreeks gedocumenteerd, stadium te reconstrueren waar al die talen op teruggaan: het Proto-Indo-Europees. Door te praten met archeologen en genetici zijn ze ook te weten gekomen waar en wanneer die taal wellicht gesproken werd. In deze lezing laat de lesgever iets zien van die technieken, de conclusies, en de lopende discussies. Want er blijft natuurlijk onenigheid onder de wetenschappers.

Deel 2. De ontwikkeling van het Nederlands in de middeleeuwen

In dit deel wordt ingegaan op de geschiedenis van het Nederlands in de vroege middeleeuwen, de hoge middeleeuwen en de late middeleeuwen. In die periode zijn de maatschappelijke, politieke en culturele omstandigheden in de Lage Landen ingrijpend veranderd, en dat heeft gevolgen voor de taal. Uit het Germaanse dialectcontinuüm ontstaan rond 500 verschillende talen. Een van die talen is het Oudnederlands. Die taal gaat rond 1200 over in het Middelnederlands, een verzamelnaam voor Dialecten die tot 1500 gesproken werden in onze contreien.

De lesgever van dienst is niemand minder dan prof. Freek Van de Velde.

Prof. Freek Van de Velde doceert historische taalkunde aan de KU Leuven. Zijn onderzoek richt zich op taalevolutie, met name van het Nederlands. Hij onderzoekt hoe de grammatica door de tijd heen verandert, en welke factoren daarbij een invloed uitoefenen. Hij is gepromoveerd in Leuven in 2007, en heeft gastdocentschappen opgenomen in Gent, Keulen en Münster, en heeft korte periodes als gastonderzoeker verbleven in Zürich en Amsterdam.

Praktische informatie:

De cursus omvat 2 sessies van twee uur van 18.30u tot 20.30 u.

Cursusdagen: maandag 7 en maandag 14 oktober 2019.

Locatie: Hotelschool Ter Duinen Houtsaegerlaan 40 8670 Koksijde(dorp).

Deelnemers die met trein of tram komen kunnen opgehaald worden ofwel in het station van Koksijde ofwel aan de tramhalte in Koksijde Bad.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Meer info nodig? Contacteer:
Sonja De Craemer
oostendevzw@willemsfonds.be
059-80 21 41

Sluit Mijn Willemsfonds