Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over GEANULLEERD - Uitstap naar BRUGGE, DIE SCHONE

GEANULLEERD - Uitstap naar BRUGGE, DIE SCHONE

Wij nemen jullie mee naar Brugge, wereldbekend als historische, idyllische stad met veel cultureel erfgoed dat goed is geconserveerd: de Markt met zijn dominante Belfort, het 'Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaarde' met witgeschilderde gevels en verstilde kloostertuin, de Godshuizen, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de Brugse Reien, zijn indrukwekkend concertgebouw, de Burg, de Rozenhoedkaai, het Hanzekwartier, de Vlaamse primitieven, het is maar een greep van alle moois dat er te zien is!

De eerste tekenen van leven op het huidig Brugse grondgebied stammen uit de 2de eeuw n.C., toen er zich een Gallo-Romeinse nederzetting bevond. De naam van Brugge werd voor de eerste keer vermeld tussen 850 en 875. Tussen de 9de en 12de eeuw groeide de stad dankzij de belangrijke haven uit tot een internationaal handelscentrum. Even dreigde de haven in het gedrang te komen door de verzanding van het gebied tussen Brugge en de huidige kuststrook. Het ontstaan van het Zwin in 1134, de vaargeul tussen Brugge en de zee, zorgde er echter voor dat de verbinding standhield.

In 1089 werd Brugge uitgeroepen tot hoofdstad van het graafschap Vlaanderen en van de 13de tot de 15de eeuw werd de stad beschouwd als de economische hoofdstad van Noordwest-Europa. Door zijn belang als handelscentrum zag het eerste beursgebouw ter wereld er het levenslicht. Daarnaast werd ook de Waterhalle op de Grote Markt als ontmoetingsplaats voor handelaars gebouwd.

In de 14de eeuw beleven de Bruggelingen hun Gouden Eeuw. In die tijd telde de stad 46.000 inwoners. De binnenstad kreeg een tweede stadswal waarvan tot op vandaag enkele poorten de tand des tijds hebben doorstaan. Het Bourgondische vorstenhuis had van Brugge haar residentiestad gemaakt en trok heel wat uitmuntende kunstenaars aan, waaronder schilders en architecten. Dit resulteerde in een enorme verrijking van de stad op bouwkundig, artistiek en cultureel vlak. Het monumentale stadhuis is er een mooi voorbeeld van, maar ook heel wat indrukwekkende kerken en huizen stammen uit die periode.

De dood van Maria van Bourgondië in 1482 zorgde echter voor een keerpunt en al gauw trok het vorstenhuis zich uit de stad terug. Het einde van Brugge als internationale handelsmetropool was in zicht. Antwerpen nam gedurende een eeuw deze rol over en Brugge raakte volledig in verval. De Spaanse koning was ook graaf van Vlaanderen van 1592 tot 1713; deze Spaanse heerschappij, gepaard met enkele godsdienstoorlogen, sleurde de stad steeds verder de dieperik in.
Daarna volgden een Oostenrijks bewind, een Franse annexatie, een herenigd Nederland en de Belgische onafhankelijkheid.

Volgens sommigen behoorde Brugge van 1600 tot 1885 tot de armste steden in de Nederlanden. Het bouwen van grote stadswoningen tijdens de 17de tot de 18de eeuw toont echter aan dat er minstens een rijke bovenlaag aanwezig was. De industriële revolutie in de 19de eeuw beroerde Brugge niet in aanzienlijke mate. De strijd voor een nieuwe zeehaven was het grote actiepunt in Brugge. 

Vanaf het begin van de 19de eeuw werd Brugge vooral geprezen als verblijfplaats en historisch oord door Engelse auteurs. Tegen het einde van de eeuw was de roman Bruges-la-Morte van Georges Rodenbach een van de elementen die de stad bijkomend onder de aandacht bracht. In het boek werd Brugge als verarmd maar mysterieus voorgesteld en dit zorgde voor een bijkomende internationale belangstelling. Het historisch patrimonium werd herontdekt en de bouw van de zeehaven in Zeebrugge in 1896 beloofde ook op economisch vlak voor een heropleving te zorgen. De tentoonstelling van de Vlaamse Primitieven (waaronder beroemde werken van Jan van Eyck die wij ook zullen bewonderen) in 1902 was het startschot voor de sterke culturele en toeristische ontwikkeling die de stad sindsdien heeft gekenmerkt. Tijdens de twee wereldoorlogen bleef Brugge zo goed als volledig gespaard van vernielingen. In 2000 kwam de binnenstad op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO te staan.Stap mee in het bruisende verhaal van Brugge en beleef een unieke rondleiding!

Praktisch
- 07.00u Opstapplaats Diepenbeek (vooraf verwittigen a.u.b.)
- 07.30u Vertrek te Tongeren op de parking Casino aan de Eeuwfeestwal
- 09.45u tijd voor koffie
- 10.30u stadswandeling
- 12.30u Vrije lunch
- 15.00u Bezoek aan het Groeningenmuseum (Vlaamse Primitieven), nadien vrije tijd
- 18.00u Vertrek naar Tongeren

Prijs: € 50 per persoon. In de prijs zijn inbegrepen: de bus, de gids, de inkomgelden, de fooi voor de chauffeur. Niet inbegrepen: de lunch.

De Inschrijvingen worden verwacht vóór uiterlijk 11 april 2020. Uw inschrijving is pas geldig van zodra wij de betaling ontvangen hebben op rekening BE02 3350 1549 0340 van het Willemsfonds Tongeren.

U al ooit afgevraagd wat componisten inspireerde bij het componeren van hun meesterwerk? De natuur! Op dit concert klinken uitzonderlijk werken die hun levenslicht zagen tijdens een wandeling van de componist in de natuur!

Doe de wandeling mee en laat u ook inspireren.

Dit originele locatieconcert is het afsluitende concert in een reeks van drie waarin De Velinx het SONOS Ensemble met plezier aan u voorstelde.

Prijzen

Ticket Prijs
Deelnameprijs leden € 50,00
Deelnameprijs niet-leden € 50,00

Meer info nodig? Contacteer:
Lutgart Voets
tongeren@willemsfonds.be
0472 69 33 81

Sluit Mijn Willemsfonds