Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Daguitstap naar Brussel - tentoonstellingen Hahaha - David Hockney

Daguitstap naar Brussel - tentoonstellingen Hahaha - David Hockney

Praktisch

Samenkomst in de hall van het station Oostende om 8u30 – we nemen de trein van 8.42u tot Brugge en om 9.09u de trein richting Genk tot Brussel ( = extra enkeltje tot Brugge +seniorenticket vanaf Brugge / voor -65j is een railpass mogelijk).

Prijs :20€ voor de twee tentoonstellingen ( Hahaha en 2xHockney)

Middagmaal in de selfservice van Museum Belvue, eigen keuze

Inschrijving geldig na storting van 20€ op BE65 0018 2635 4796 van Kunst-Wijs.

Hahaha. De humor van de Kunst

Een samenwerking tussen Kanal-Centre Pompidou, Centre Pompidou en ING België

De humor van de kunst. Deze expositie focust op de rol van humor in de artistieke revoluties vanaf het einde van de negentiende eeuw tot vandaag. Van de Great Zwanz Exhibition (1885) tot het dadaïsme, van de ezel "Lolo" tot de readymade van Marcel Duchamp, van Man Ray tot Marcel Broodthaers, van de zingende John Baldessari tot de confronterende werken van Wim Delvoye: Hahaha neemt humor ernstig!
De tentoonstelling is een unieke samenwerking tussen Kanal-Centre Pompidou, Centre Pompidou en ING België. Ze maakt het mogelijk kunstwerken vanuit een andere hoek te bekijken én kennis te maken met werken van Centre Pompidou die nooit eerder of zeer zelden werden tentoongesteld in België. 

De tentoonstelling toont een opmerkelijke reeks kunstwerken waaronder het emblematische Fontaine het omgekeerde urinoir van Marcel Duchamp. Deze gedurfde grap zette de kunstwereld op zijn kop toen het werk in 1917 werd voorgesteld op de tentoonstelling van de Society of Independent Artists in New York als test voor de jury die zichzelf zeer open van geest verklaarde. Fontaine werd afgewezen maar zou een belangrijke rol spelen in de kunstgeschiedenis van de twintigste eeuw. Duchamp is ongetwijfeld de eerste kunstenaar die de grap verheft tot een volwaardig artistiek concept, gevolgd door Piero Manzoni met zijn Merda d’artista, maar ook de grappen van Bertrand Lavier, Maurizio Cattelan of Wim Delvoye.

Nicolas Liucci-Goutnikov, curator van de tentoonstelling:
"Ondanks zijn onweerlegbare impact is humor herleid tot een schimmige aanwezigheid in de teksten die het grote modernistische verhaal vormgeven. Door te steunen op de lach hebben de voorvechters van de avant-garde van humor één van de belangrijkste motoren van de moderniteit gemaakt. Hahaha wil de lach zijn plaats teruggeven in de geschiedenis van de moderne en hedendaagse kunst."

De humor van de kunst is opgebouwd rond zeven thema's: karikaturen, woordspelingen, kunst als spel, hoaxen, parodieën, spot en meesternarren. Het parcours brengt meer dan tweehonderd werken samen en helpt ontrafelen hoe kunstenaars op een demystifiërende manier naar kunst hebben gekeken.

Anne Petre, kunstverantwoordelijke bij ING België:
"Humor en kunst delen een beeldtaal met een openheid voor het andere als grote troef. Die openheid is ook een van de belangrijkste waarden van ING. België heeft altijd al humor en spot gekoesterd. Het lijstje kunstenaars die meelopen is lang, denk maar aan René Magritte, Jacques Charlier of Marcel Mariën. Daarom hebben wij bovenop het werk uit de collecties van Centre Pompidou, die het zwaartepunt van deze tentoonstelling vormen, ook werk geïntegreerd van iconische Belgische kunstenaars waaronder Guillaume Bijl of Wim Delvoye met wie een selectie maakten."
(we bezoeken deze tentoonstelling om 10u30)

Tentoonstelling David Hockney in Bozar

Met een grote dubbeltentoonstelling keert David Hockney (°1937) na bijna dertig jaar terug naar het Paleis. Tot op heden blijft de Britse artiest een van de meest invloedrijke en inspirerende kunstenaars ter wereld. In Werken uit de Tate Collectie, 1954-2017 maak je een reis door Hockneys volledige carrière, met iconische beelden uit de Londense ‘swinging sixties’ en Zuid-Californië, zijn beroemde dubbelportretten en monumentale landschappen.

David Hockney: Werken uit de Tate Collectie, 1954-2017 verzamelt een uitgebreide reeks van meer dan 80 schilderijen, tekeningen en prenten van Hockney uit de Tate Collection. Dit overzicht overspant zijn hele carrière en toont een aantal memorabele werken uit de vorige eeuw, zoals de monumentale dubbelportretten My Parents en Mr and Mrs Clark and Percy. Het indrukwekkende Bigger Trees Near Warter uit 2007 is Hockneys grootste werk (meer dan 12 meter lang) en neemt de bezoeker mee naar een mistroostige dag in Yorkshire, waar de kunstenaar vandaan komt.

1 ticket = 2 tentoonstellingen*
(*Je ticket geeft toegang tot de dubbeltentoonstelling)

Van Hockneys honger naar experiment, levert ook het tweede luik het bewijs. De komst van de lente, Normandië, 2020, gepresenteerd in samenwerking met de Royal Academy of Arts, toont je de kleurrijke iPad-schilderijen die hij tijdens de eerste lockdown maakte. Hockneys schilderijen hebben een tijdloosheid die jong en oud blijft aanspreken. En in zijn meest recente werk vindt de ondertussen 83-jarige artiest zichzelf nog maar eens opnieuw uit.

David Hockney: De Komst van de Lente, Normandië , 2020, gepresenteerd in samenwerking met de Royal Academy of Arts, Londen, bestaat uit een reeks hedendaagse werken van de nu 84-jarige kunstenaar. Vanuit Normandië ‘schilderde’ hij op zijn Ipad het verloop van de lente tijdens de eerste lockdown. De kleurrijke schilderingen van de natuurpracht herinneren ons eraan dat we ook in deze verwarrende tijden van het leven moeten houden: “Do remember they can’t cancel the spring”. De serie van 116 werken wordt geprint op hoogkwalitatief papier en integraal tentoongesteld in het Paleis voor Schone Kunsten.

Prijzen

Prijs :20€ voor de twee tentoonstellingen (Hahaha en 2xHockney)

Inschrijving geldig na storting van 20€ op BE65 0018 2635 4796 van Kunst-Wijs.

Meer info nodig? Contacteer:
Sonja De Craemer
oostendevzw@willemsfonds.be
059-80 21 41

Sluit Mijn Willemsfonds