Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Uitgesteld - Bezoek Solvaybibliotheek & expo Instant Light

Uitgesteld - Bezoek Solvaybibliotheek & expo Instant Light

Het gebouw dat we vandaag kennen als "Solvaybibliotheek" werd in 1902 als "Instituut voor Sociologie" opgetrokken, op initiatief van de industrieel en mecenas Ernest Solvay. De plannen werden ontworpen door Constant Bosmans en Henri Vandeveld, hierin bijgestaan door Emile Waxweiler, hoogleraar sociologie aan de ULB.

Het gebouw is, dankzij een knappe restauratie in de jaren 1990, nog steeds bijzonder mooi en absoluut een bezoek waard. Het is weliswaar geen bibliotheek meer en tegenwoordig worden er voornamelijk evenementen in georganiseerd. Toch blijven boeken centraal staan in de prachtige leeszaal, die voorts in schitterende art-nouveaustijl is ontworpen.

Tijdens dit geleid bezoek komen we niet alleen meer te weten over de geschiedenis en de architectuur van het gebouw, er vindt ook een expo plaats van een Brusselse kunstenaar: Benoît Van Innis. Zijn tekeningen, vaak minimalistisch van aard, werden opgenomen in talrijke binnenen buitenlandse magazines en zijn muurtekeningen sieren vele gebouwen. Zijn bekendste werk is wellicht de muurtekeningen in metrostation Maalbeek.

In de Solvaybibliotheek vindt - op het moment dat wij de Solvaybibliotheek bezoeken - de expo "Instant Light" van Van Innis plaats. Op dag 1 van de Belgische lockdown ten gevolge van de coronapandemie, maakte Benoît een tekening in zwarte stift op een A4-blad. Hij stuurde deze via sociale media en WhatsApp naar enkele vrienden uit de kunstwereld. Op dag 2 van de lockdown maakte hij een nieuwe tekening en verzond deze opnieuw. Vrienden en kennissen begonnen te reageren op de tekeningen die vanaf dan dagelijks in hun mailbox (hun ballingsoord?) binnenvielen. Enkele mensen deelden de tekeningen op hun beurt via sociale media. Zo ontstond een kleine community. De tentoonstelling Instant Light bundelt de volledige reeks tekeningen die Benoît vanuit zijn lockdownatelier in Brussel heeft gemaakt. Het hoofdpersonage met de onafscheidelijke sigaret (de kunstenaar zelf?) reageert vanuit zijn heel eigen universum op de ongeziene toestand. De tekeningen roepen de sfeer op van het betere absurdistische theater.

Prijzen

Ticket Prijs
Deelnameprijs € 7,00

Meer info nodig? Contacteer:
Wim Vanobberghen
zuidoost-brussel@willemsfonds.be
0473 47 13 10

Sluit Mijn Willemsfonds