Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Lezing door prof. Yvan Vanden Berghe 'Oorlog in Oekraïne: een warme oorlog in Europa!' gevolgd door BBQ

Lezing door prof. Yvan Vanden Berghe 'Oorlog in Oekraïne: een warme oorlog in Europa!' gevolgd door BBQ

24 februari 2022, de eerste beelden komen binnen van Kharkov onder zware bombardementen. Het is opnieuw oorlog in Europa. Poetin verzamelde sinds maanden troepen aan de grenzen van Oekraïne, volgens hem om de uitbreiding van de Navo tegen te houden en Oekraïne de denazificeren. Continentaal Europa dacht dat het zo’n vaart niet zou lopen. Britten en Amerikanen, voorspelden nochtans het scenario zoals het zich afspeelde. Waarschuwingen van de veiligheidsdiensten werden genegeerd en naïeve Europese politici bazuinden vooral rond wat ze niet zouden doen.
Europa werd letterlijk uit zijn economische roes wakker gebombardeerd. Decennia van economische voorspoed, die het oude continent lieten inslapen, worden in een oogwenk aan stukken geschoten. De politici bleken traag in hun reactie, er werd geen no-fly zone gecreëerd en zware wapens werden slechts mondjesmaat geleverd.
6,500.000 Oekraïners verlieten hun land, 8.000.000 Oekraïners zijn op de vlucht binnen hun thuisland, Europese Cultuursteden zoals Mariupol werden tot puin herleid. Er wordt verwacht dat zelfs als de
oorlog snel een einde neemt, 90% van de Oekraïense bevolking onder de armoedegrens zal leven.
Ondertussen stijgen de voedselprijzen naar astronomische hoogte en swingen de energieprijzen de pan uit. De Westerse wereld, die al 80 jaar aan het infuus van lage koolstof energieprijzen lag, met de klimaatopwarming als gevolg, krijgt koude rillingen. Ondertussen gaat het feest door op de Titanic, de oorlog verdwijnt langzaam naar de achtergrond, de herwonnen corona-vrijheidsillusie zorgt voor de nodige feestroes, overgoten met een sausje festivalzomer.
Winter is coming. Wie beter dan Professor Yvan Vanden Berghe kan ons de oorzaak van deze dramatische wending in de Wereldgeschiedenis duiden en zicht geven op wat de toekomst brengt?
Professor Yvan Vanden Berghe, studeerde aan het Koninklijk Atheneum Brugge, Hij promoveerde in 1968 tot doctor in de letteren en wijsbegeerte. Hij was docent aan de Economische Hogeschool Limburg, professor aan de Universiteit Antwerpen en specialiseerde zich onder meer in de koude oorlog. Hij was ook gasthoogleraar aan de KU Leuven, in Nederland en de VS. Hij telt ook talrijke publicaties over de Brugse geschiedenis, maar is vooral een specialist in de Koude Oorlog. Hij schreef onder andere al in 2003 “Buigen en Barsten: de toekomst van de Europese Unie en de Navo., De Russische oppositie versus “de partij van dieven en Zwendelaars”, “de Koude Oorlog, een nieuwe geschiedenis”, en “Vijfenveertig jaar Europese deling door Koude Oorlog (1946-1991)”.
Francis Moeykens, ondervoorzitter Willemsfonds afdeling Brugge
Locatie: De Brug, Hauwerstraat 3A Brugge /
Deelnameprijs:
Lezing €5 / BBQ volwassenen 18€ / kinderen tot 12j: 10€
Gelieve in te schrijven via katrien.dotselaere@telenet.be /
0477 59 17 94 en het bedrag over te schrijven op de rekening van Willemsfonds Brugge BE69 4752 1366 8178.

Prijzen

Meer info nodig? Contacteer:
Katrien Dotselaere
brugge@willemsfonds.be
0477-59 17 94

Sluit Mijn Willemsfonds