Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Daguitstap Amsterdam: Vermeer en UFO

Daguitstap Amsterdam: Vermeer en UFO

De thema-afdeling Kunst-Wijs van het Provinciaal Verbond van West-Vlaamse Willemsfondsafdelingen organiseert een daguitstap naar de prestigieuze tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum Amsterdam. Het is de eerste tentoonstelling gewijd aan de beroemde 17de-eeuwse meester in Nederland in bijna 30 jaar. Je krijgt de kans om met een van de grootste kunstenaars ter wereld kennis te maken; een kans die zich maar een keer in je leven voordoet.

Johannes Vermeer (1632-1675) leefde en werkte in Delft. Zijn werk is vooral bekend om zijn verstilde, introverte scènes binnenshuis, zijn ongekende gebruik van helder, kleurrijk licht en zijn overtuigende illusionisme.

In tegenstelling tot Rembrandt, heeft Vermeer met ongeveer 35 schilderijen een opvallend klein oeuvre nagelaten. Omdat zijn schilderijen in collecties en musea over de hele wereld tot de topstukken behoren, wordt zijn werk slechts bij uitzondering uitgeleend. OOIT

In de tentoonstelling Vermeer zijn 28 van de 37 Vermeers te zien. Nog nooit eerder was het mogelijk zoveel werken van Vermeer bijeen te brengen. Zeven schilderijen zullen voor het eerst voor het Nederlands publiek te zien zijn, waaronder het pas gerestaureerde Brieflezend meisje aan het venster (Gemäldegalerie Alte Meister, Dresden), de Onderbreking van de muziek en de Dame en dienstmeid (The Frick Collection, New York) en Het glas wijn (Gemäldegalerie, Berlijn).

De tentoonstelling bevat de internationale topstukken zoals Het meisje met de parel uit het Mauritshuis (Den Haag) , De geograaf uit het Städel Museum (Frankfurt am Main), Schrijvende vrouw met dienstbode uit The National Gallery of Ireland (Dublin) en Vrouw met de weegschaal uit The National Gallery of Art (Washington D.C). De Frick Collection in New York leent voor het eerst in de geschiedenis alle drie schilderijen van Vermeer uit haar verzameling samen uit, te weten de Dame en de Dienstmeid, de Onderbreking van de muziek en de Soldaat en het lachende meisje.

Na de lunch bezoeken we een nieuwe en originele tentoonstelling: UFO – Unidentified Fluid Other in het Nxt Museum

Wat is er mogelijk buiten de vaste grenzen van de fysieke wereld? Hoe veranderen we van houding tussen de virtuele en de fysieke wereld? De tentoonstelling UFO – Unidentified Fluid Other onderzoekt de opkomst van digitale identiteiten en hoe de digitale wereld versmelt met onze fysieke realiteit.

De tentoonstelling trekt zich los van de zwaartekracht en onderzoekt wie we in virtuele werelden kunnen zijn. Terwijl kunstenaars de eerste signalen van ons naderende digitale bestaan opvangen en ontwikkelaars de bouwstenen in de blockchain leggen om metaverses te bouwen, maakt het publiek zich op om deze nieuwe wereld met post-human identiteiten te betreden. In een wereld zonder sociale beperkingen, binaire etiketten of hokjes is iedereen ‘anders’. Wie we worden, is nog ‘ongedefinieerd’ en ‘fluïde’. 

Nxt Museum is de thuisbasis van nieuwe mediakunst in Nederland, gelegen in Amsterdam-Noord. Nxt Museum is gevestigd in een voormalige tv-studio en is een permanente locatie voor grootschalige, multi-zintuiglijke installaties waar technologie en artistieke expressie samensmelten. Het doel van Nxt Museum is om de basis te zijn voor progressieve kunstvormen om te groeien, bloeien en evolueren. Geobsedeerd door de toekomst die Nxt zoekt, toont en stelt het museum vragen over wat er komen gaat.

Praktisch

Zondag 5 maart 2023. Vertrek Oostende Busparking Maritiem Instituut om 6u. Halte Loppem carpoolparking om 6u15. Terug rond 22u30.

Lunch = broodjesbuffet

Prijs 127 €: inbegrepen bus en fooi chauffeur, 2 tentoonstellingen en lunch.

Inschrijving bij sonja.decraemer@skynet.be . Inschrijving geldig na betaling op BE65 0018 2635 4796 van Kunst-Wijs.

Prijzen

Ticket Prijs
Totaalprogramma: bus, fooi chauffeur en lunch inbegrepen € 127,00

Meer info nodig? Contacteer:
Sonja De Craemer
oostendevzw@willemsfonds.be
059-80 21 41

Sluit Mijn Willemsfonds