Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Daguitstap naar Parijs

Daguitstap naar Parijs

Programma

6u00: vertrek bus Oostende Visserijschool, halte Loppem (carpoolparking) om 6u15 en Kuurne Hoeve Vande Walle om 6u45
10u30: bezoek l’Atelier des Lumières
13u: lunch
15u30: geleid bezoek aan het atelier van Giacometti
17u: afreis

Atelier des Lumières

Beleef deze unieke ervaring – laat je onderdompelen in de kunst van Gustav Klimt, Egon Schiele en Hundertwasser, begeleid door prachtige muziek.

Parijs zorgt voor een primeur: een digitaal museum voor schone kunsten. In een voormalige metaalgieterij in het elfde arrondissement opende een tijdje geleden L'Atelier des Lumières. In de grote hallen worden bestaande en nieuwe kunstwerken met lasers geprojecteerd op muren die tot tien meter hoog zijn. Bezoekers worden zo helemaal ondergedompeld in de kunstwerken. Naast de videoprojecties zijn er ook indrukwekkende soundscapes.

Een wandeling door het museum is een compleet nieuwe ervaring die alle zintuigen aanspreekt. Er zijn ook installaties waarbij een schilderij tot leven komt en personages uit het kader stappen, bijvoorbeeld op de tonen van Wagners Tannhäuser.

Voor zijn opening heeft het Atelier des Lumières een presentatie uitgewerkt rond de belangrijkste vertegenwoordigers van de Weense artistieke scène van het eind van de 19e eeuw, waar Gustav Klimt de belangrijkste figuur is. Ter gelegenheid van het 100 jarig overlijden van Klimt en van Egon Schiele worden hun werken getoond begeleid door schitterende en juist gekozen muziek.

In het keizerlijke Wenen van het eind van de 19e eeuw was Gustav Klimt één van de decoratieve schilders van de monumenten van de Ringstrasse. Aan het begin van de nieuwe eeuw komt hij aan het hoofd van de Weense “Sécession”, een stroming die de kunst diepgaand wil herdenken. Beroemd maar ook gecontesteerd, opent Klimt de weg naar de moderne schilderkunst. Goud en decoratieve elementen, karakteristiek voor zijn werk, blijven een symbool van deze artistieke revolutie. De tentoonstelling dompelt ons onder in de werken die precies zijn succes en kenmerk waren: de gouden periode, de portretten en de landschappen.

Naast Klimt worden eveneens de werken getoond van grote Weense artiesten als Egon Schiele en Friedensreich Hundertwasser, die beïnvloed waren door het werk van Klimt. Schiele brengt nieuwe manieren om het landschap en het menselijk lichaam te tonen. Van Hundertwasser zien we zijn symbolische schilderwerken en zijn architecturale constructies.

Wie niet graag 1 uur rechtstaat, kan zich voorzien van een museumstoeltje. Die zijn niet beschikbaar ter plaatse. Verwittiging voor mensen met epilepsie: de vertoning Hundertwasser bevat een aantal psychedelische projecties- snel wisselend en sterk gekleurd.

Lunch in La Coupole – een begrip in Parijs

  • Aperitief Kir Vin Blanc
  • Voorgerecht/ Hoofdgerecht/ Dessert (nieuw menu in september)
  • 25 cl kwaliteitswijn, water, koffie of thee

Bezoek aan het atelier van Giacometti

Hij ging zuipen met Sartre, wandelen met Beckett en noemde mislukking zijn trouwste vriend, maar Alberto Giacometti creëerde tussendoor ook de meest iconische beelden van de twintigste eeuw. Dik vijftig jaar na zijn dood kunt u diens Parijse atelier eindelijk bezoeken, of toch een reconstructie daarvan.

De Giacometti Stichting in Parijs bestaat sinds 2003 en conserveert en promoot het werk van kunstenaar Alberto Giacometti. De beeldhouwer en schilder is vooral bekend van zijn lange dunne beeldhouwwerken. Met meer dan 300 sculpturen, 90 schilderijen en duizenden papieren werken bezit de stichting de grootste collectie Giacometti ter wereld. Het grootste deel van de collectie is nooit toegankelijk geweest voor het publiek sinds de artiest zijn dood in 1966. Daar komt nu verandering in. Op 20 juni opende het Giacometti instituut zijn deuren in de historische Montparnasse wijk in Parijs. Een buurt waar de beeldhouwer zelf leefde en werkte. Het instituut wil een breed publiek laten kennis maken met het werk van de kunstenaar.

Pronkstuk van het project, dat werd gefinancierd door de verkoop van een Juan Miro-schilderij dat Giacometti ooit van zijn Catalaanse collega had gekregen, is de heropgebouwde studio, waar samen met nooit eerder getoonde sculpturen ook twee van de drie originele, door Giacometti beschilderde en gegraveerde muren te zien zijn, plus meubels en schilderijen. Voor de reconstructie kon de stichting bogen op de hulp van Giacometti's weduwe Annette, die het interieur tot aan haar dood in 1993 bewaarde, én op die van Michel Bourbon, de restaurateur die de muren neerhaalde en verplaatste van de Rue Hippolyte-Maindron naar de huidige locatie even verderop.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticket Prijs
Deelnameprijs leden € 115,00
Deelnameprijs niet-leden € 115,00

Meer info nodig? Contacteer:
Sonja De Craemer
kunstwijs@willemsfonds.be
059-80 21 41

Sluit Mijn Willemsfonds