Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

De dames van de barok

Welke rol speelden vrouwelijke kunstenaars in het door mannen gedomineerde Italië tussen de late renaissance en de barok? Aan de hand van een 50-tal topwerken brengt het MSK Gent de cruciale rol van de vrouw in de Italiaanse schilderkunst van 1580 tot 1680 aan het licht. Spilfiguur is Artemisia Gentileschi (1593-1652), zonder twijfel dé bekendste schilderes uit de Italiaanse 17de eeuw. Het MSK linkt haar werk aan haar vrouwelijke tijdgenoten.

Samen nemen ze jou mee naar een bijzonder keerpunt voor de vrouw in de kunstgeschiedenis.

Vrouwelijke kunstenaars in de 16de en 17de eeuw

Vrouwelijke kunstenaars in het Venetië, Rome, Napels en Bologna van de 16de en 17de eeuw delen een onmiskenbare verwantschap, die binnen de esthetiek van de barok een bijzondere plaats inneemt. Deze vrouwen hadden van schilderen hun beroep gemaakt, en daardoor alleen al staken ze de gevestigde meesters en hun ateliers naar de kroon. Ze waren dochters, zussen, echtgenotes van bekende kunstenaars maar ook kloosterzusters en hun werken vertonen een conceptuele en vormelijke continuïteit binnen de diversiteit van de toen gangbare stijlen. Met gedurfde ingrepen en knappe expressieve vondsten omzeilden ze – subtiel als het moest, doortastend als het kon – de heersende artistieke regels en gebruiken. Hun oeuvre is hierdoor een pak verrassender en gevarieerder dan we misschien vermoeden. En de vrouwelijke schilders nemen gaandeweg een ook steeds prominentere plaats in.

Wanneer?

20 oktober 2018 t.e.m. 20 januari 2019.

Waar?

MSK, Fernand Scribedreef 1, Gent

Meer info?

www.mskgent.be

Win een duo-ticket of een catalogus van de tentoonstelling

Wie is jouw favoriete dame van de barok? En wat wil jij nu eens écht weten van deze dame?
De origineelste vragen worden  beloond met een duo-ticket of een catalogus. En krijgen op www.facebook.com/mskgent een antwoord van de kunstenares zelf!

Mail je antwoord naar flora.vandenheuvel@willemsfonds.be. En wacht vol spanning af.

 

 

Sluit Mijn Willemsfonds