Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Expo: 'Vernieling en wederopbouw. Oostende 1944-58'

Oostende kreeg het tijdens WOII zwaar te verduren waardoor in 1944 enkel een verwoeste stad in puin achterbleef. Zowel toonaangevende gebouwen zoals het stadhuis, het kursaal, het hoofdpostkantoor, de hippodroom en de vismijn als de pittoreske kustwoningen werden met de grond gelijk gemaakt. Daarbij kwam nog dat de belangrijke stedenbouwkundige beslissingen die voor de oorlog waren genomen, werden verworpen. Na de oorlog startte toenmalig burgemeester Henri Serruys meteen met de wederopbouw van zijn stad.

Met de verlossende bevrijding op 8 september 1944 kreeg het stadsbestuur opnieuw de ruimte om Oostende weer op de toeristische kaart te zetten. In 1945 werd architect Arnold De Vos aangesteld als stadsingenieur en werd het officiële startschot voor de wederopbouw gegeven. Hij en J.J. Eggericx, die als raadgevend stedenbouwkundige werd benoemd, maakten een nieuw urbanisatieplan voor Oostende op.

De tentoonstelling weerspiegelt een zwaar gehavende stad die op een korte tijdspanne weer de uitstraling van de ‘Koningin der Badsteden’ moest uitdragen. Toch is de expo ‘Vernieling en wederopbouw. Oostende 1944-1958’ veel meer dan een architectuurtentoonstelling. Je krijgt een overzicht van de vele bouwactiviteiten, maakt uitgebreid kennis met de spilfiguren die Oostende opnieuw groot maakten en ziet hoe de stad in een korte tijd enorm evolueerde.

Hiermee is Oostende de eerste stad in België die een dergelijke expositie brengt rond het thema wederopbouw. Het is een niet te missen reis door een belangrijk stukje geschiedenis van Oostende dat door de expo tastbaarder gemaakt is dan ooit getoond. Curator van de expo is Marc Dubois, die recent de Ultima Architectuurprijs 2018 ontving.

Wanneer?

Van 25 mei t.e.m. 29 september 2019.
Maandag t/m zaterdag: 14u tot 18u.
Zondag: 10u tot 12u en 14u tot 18u.

Waar?

Venetiaanse Gaanderijen, hoek Zeedijk – Parijsstraat, Oostende

Meer info?

www.oostende.be/cultuur

Win een duo-ticket + catalogus voor deze expo!

Alle tickets zijn de deur. Volgende keer meer geluk. 

Sluit Mijn Willemsfonds