Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Gastvrije Gemeente

Als een boom met nieuwe wortels

Een doordeweeks rijhuis in Gent, muzikant Osama Abdulrasol zet thee en neuriet ondertussen een lied. In Irak wist hij als tiener stiekem een cassette te bemachtigen waarop in het Arabisch ‘Jazz’ geschreven stond. Muziek die zijn leven voorgoed zou veranderen. Decennia later is hij te gast op de Klara Awards. Hij hoort er Toots Thielemans live de muziek van de cassette brengen. De cirkel is rond. Osama ging al samenwerkingen aan met onder andere de Filharmonie, het Symfonieorkest Vlaanderen, het Vlaams Radio Orkest, Sidi Larbi Cherkaoui, Wannes Van de Velde, Tom Robinson, Lula Pena, Goran Bregović en stond in voor de filmmuziek van ‘Black’ van Adil El Arbi & Bilall Fallah. Hij mocht ook de prestigieuze Cultuurprijs van de stad Gent, de stad die hem een thuis gaf, in ontvangst nemen.

De wind. Rinkelende kopjes. Het gerammel van voorbijrijdende wagens. In alles hoorde de jonge Osama muziek. Urenlang kon hij door het winkelraam van een kleine muziekwinkel turen. De avond is al lang gevallen wanneer hij eindelijk huiswaarts trekt, op zolder ligt een luit verstopt die hij maakte van een gebroken pot waarmee zijn moeder brood bakte in de oven. Tot hij de slaap kan vatten, tokkelt hij in gedachten op het instrument tot er een lied weerklinkt in zijn hart. Een onhoorbaar lied uit een verboden wereld. Als zoon van een ayatollah, de hoogst denkbare religieuze figuur want rechtstreekse nazaat van de profeet Mohammed, moet Osama zich tonen als een voorbeeld voor de gemeenschap. Op straat houden voorbijgangers halt om zijn hand te kussen en zo de zegen te ontvangen. In deze streng sjiitische geloofsgemeenschap is muziek niets minder dan prostitutie.
Lees hier het hele artikel over Osama Abdulrasol.

Doe mee aan de campagne ‘Gastvrije Gemeente’

Samen met een vijftigtal partners organiseert Vluchtelingenwerk Vlaanderen jaarlijks de campagne ‘Gastvrije Gemeente’. De campagne is dit jaar aan zijn vijfde editie toe. Ook het Willemsfonds is één van de partners. Omdat verhalen zoals dat van Osama Abdulrasol ons raken. De campagne belicht initiatieven die zich inzetten voor vluchtelingen en asielzoekers. Met verhalen over vrijwilligers die dagelijks in de bres springen om mensen op de vlucht te helpen, zet de campagne positieve geluiden tegenover de vaak negatieve berichtgeving rond migratie- en vluchtverhalen. Gastvrije Gemeente laat een breed publiek projecten ontdekken die zelfredzaamheid promoten of die inzetten op participatie van de doelgroep.

Tegelijk is Gastvrije Gemeente een hart onder de riem voor de vrijwilligers en de vluchtelingen zelf. De campagne probeert ze uit hun isolement te halen. Ze vergeten wel eens dat ze niet alleen staan in hun strijd. Gastvrije Gemeente installeert een netwerk waar vluchtelingen, vrijwilligers en sympathisanten met elkaar in contact komen zodat ze elkaar kunnen ondersteunen en goede parktijken kunnen uitwisselen.

Je buren tonen dat jij gastvrij bent?

Hang het raambordje goed zichtbaar voor je raam. Vraag je raambordje aan bij het secretariaat van het Willemsfonds. Bel naar 09 224 1075 of mail naar info@willemsfonds.be

 

Sluit Mijn Willemsfonds