Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over VOLZET! - Bezoek Hippo War - Het geheim leger

VOLZET! - Bezoek Hippo War - Het geheim leger

VOLZET 

Zondagnamiddag 24 november 2019 om 14u30 bezoeken wij, met gids, de tentoonstelling over het Geheim Leger en het Verzet in Waregem 1940-1944 in het bezoekerscentrum Hippo.War  gevestigd in de tribune van de Hippodroom.

Inkom bedraagt €3.00 voor de WF-leden en €5.00 voor de niet-leden.

Gelieve uw aanwezigheid via mail te bevestigen via waregemplus@willemsfonds.be of op 0495539983 of via de link hiernaast

Het Geheim leger

Het was op 6 september 2019 75 jaar geleden dat Waregem bevrijd werd. Deze laatste oorlogsdagen zijn niet gemakkelijk geweest. Er zijn toen spijtig genoeg nog heel wat slachtoffers gevallen in Waregem tussen 4 en 6 september 1944.

De verzetsstrijders die op 6 september sneuvelden waren lid van het Geheim Leger van België, afdeling Waregem. Deze mannen saboteerden zoveel als mogelijk de Duitse bezetters. Op het einde namen ze deel aan de gevechten met vreselijke gevolgen voor een aantal onder hen.

De tentoonstelling zal u via getuigenissen en beelden duidelijk maken wat er zich die dagen heeft afgespeeld. We mogen terecht trots zijn op die mannen die hun leven gegeven hebben voor onze vrijheid. De witte graven op de grens Waregem Anzegem langs de Grote Leiestraat zijn stille getuigen van die wrede gebeurtenis.

Het verhaal

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Waregem vier jaar lang bezet door het Duitse leger. De inwoners van Waregem leerden noodgedwongen met de bezetter leven en gehoorzaamden zo goed mogelijk aan de Duitse eisen. Toch groeide ondergronds de frustratie en woede bij grote delen van de bevolking. Kleine individuele verzetsacties leidden tot een georganiseerde vorm van verzet vanaf 1942. Deze verzetsgroepering zou uitgroeien tot het Geheim Leger van Waregem.

Expo

In de tijdelijke tentoonstelling in HIPPO.WAR wordt het verhaal van dit Geheim Leger verteld. De bezoeker leert er over de leden van de verzetsgroep, hun sabotage-acties en hun schuilplaats, hoeve Le Grèbe. Aan de hand van talloze foto’s, persoonlijke documenten en getuigenverslagen, wordt de omvang en het belang van het Geheim Leger duidelijk.

Speciale aandacht gaat naar de tragische bevrijdingsdagen in september 1944, waarbij zowel het Geheim Leger, als de Waregemse bevolking een zware tol moest betalen.

Bezoek de tentoonstelling en ontdek het verhaal van deze bevrijdingsdagen, maar ook dat van John Mahoney, een Amerikaanse soldaat die maandenlang werd ondergebracht door het Geheim Leger, maar op de laatste dag van de bevrijding werd neergeschoten. Ontdek het verhaal over enkele opmerkelijke vrouwen in het verzet. En bekijk een levensgroot diorama over de herdenking van de gesneuvelden van het Geheim Leger.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Sluit Mijn Willemsfonds