Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over DACIA FELIX, het roemrijke verleden van Roemenië

DACIA FELIX, het roemrijke verleden van Roemenië

Naar jaarlijkse gewoonte organiseren we een bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling in ons Tongers Gallo-Romeins Museum. De tentoonstelling kadert in het cultuurfestival Europalia Romania. Sinds ongeveer 2000 v.Chr. werden Thracië, het huidige Bulgarije en Dacië, het huidige Roemenië, bewoond door verwante volkeren. Het was Burebista (regeerde van 82 v.Chr. tot 44 v.Chr.) die de Daciërs voor het eerst in één rijk verenigde en zelfs de Boii en andere Keltische stammen van Bohemen en Moravië schatplichtig maakte. Een dreigende oorlog tussen het rijk van Burebista en het Romeinse Rijk werd voorkomen doordat in 44 v.Chr. zowel Caesar als Burebista het slachtoffer werden van moordaanslagen. Daarna viel het rijk van Burebista uiteen.

De Daciërs vormden aan het eind van de 1ste eeuw na Chr. opnieuw een machtig rijk onder hun koning Decebalus. Na een oorlog tegen keizer Domitianus (85-88 n.Chr.) werd hij in naam een vazal van Rome, maar in de praktijk kon hij Daciës zelfstandigheid handhaven en bleef men het de Romeinen moeilijk maken. De Romeinse keizer Trajanus vond dat het Dacische rijk een bedreiging vormde voor de veiligheid van de Romeinse provincies ten zuiden van de Donau; bovendien hadden de Daciërs aantrekkelijke goudmijnen. Trajanus voerde in 101-102 na Chr. een oorlog tegen de Daciërs; met een tweede veldtocht in 105-106 na Chr. werden deze na hevige weerstand definitief verslagen.

De hoofdstad van de Daciërs, Sarmizegetusa, werd volledig platgebrand, en ongeveer 150.000 gevangenen werden als slaven weggevoerd. De Romeinse autoriteiten organiseerden vervolgens een massale kolonisatie van het gebied met immigranten uit Italië en de Romeinse provincies ten zuiden van de Donau, waardoor de romanisering van het gebied werd bevorderd. Om zijn overwinning op de Daciërs te vieren liet keizer Trajanus in Rome een triomfzuil oprichten, die er nog steeds staat.

De Romeinen voegen in 106 na Chr. Dacia toe aan hun immense Rijk. De nieuwe provincie ligt in wat vandaag Roemenië is, het oude thuisland van Daciërs en Geten.

Hun magnifieke goud- en zilverschatten schitteren eenmalig in België, in een sfeervol decor met grootse landschapsbeelden. Ook vakmanschap van Grieken, Kelten en Scythen trekt de aandacht. Wie waren zij? Wat dreef hen naar de regio? Hoe verliepen de contacten met de plaatselijke bevolking? Je maakt een reis, steeds dieper in de tijd, en ontdekt het allemaal. Kortom: verruim je blik in deze verrassend boeiende tentoonstelling. Of dacht je nu écht dat Dacia alleen een automerk was?

Na deze boeiende ontdekkingstocht nemen wij u mee naar Restaurant ’t Vrijthof voor een gezellig etentje.

Op het menu staan:

Cava met hapjes
Filet pur met bearnaise of pepersaus
of
Zeeduivel met graanmosterd
frietjes en gemengde sla met garnituur
Koffie van het huis
2 glazen wijn of bier (Jupiler) en water op tafel

Praktisch:
17.50u afspraak in het Gallo-Romeins Museum
19.30u afspraak in Restaurant ’t Vrijthof

Prijs:
€ 58 per persoon. In de prijs zijn inbegrepen: de gidsen, de inkom en het diner in Restaurant ’t Vrijthof. Personen die enkel de tentoonstelling wensen te bezoeken betalen € 15.
De inschrijvingen worden verwacht vóór 14 november 2019. Uw inschrijving is pas geldig van zodra wij de betaling ontvangen hebben op rekening BE02 3350 1549 0340 van het Willemsfonds Tongeren. Bij de inschrijving vermelden vis of vlees.

U al ooit afgevraagd wat componisten inspireerde bij het componeren van hun meesterwerk? De natuur! Op dit concert klinken uitzonderlijk werken die hun levenslicht zagen tijdens een wandeling van de componist in de natuur!

Doe de wandeling mee en laat u ook inspireren.

Dit originele locatieconcert is het afsluitende concert in een reeks van drie waarin De Velinx het SONOS Ensemble met plezier aan u voorstelde.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticket Prijs
Deelnameprijs leden € 58,00
Deelnameprijs niet-leden € 58,00

Meer info nodig? Contacteer:
Lutgart Voets
tongeren@willemsfonds.be
0472 69 33 81

Sluit Mijn Willemsfonds