Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Van Mieghem Museum

Dit museum bezoeken is teruggaan naar een andere tijd. Voor je het weet loop je naast Van Mieghem en tussen de havenarbeiders. Zijn leven leest als een boek dat zijn schilderijen illustreren. Een rondleiding met gids is een absolute aanrader. Alleen dan zie je het hele huis! Beneden hangen de muren vol schilderijen van de Antwerpse schilder, boven is er een kamer in het thema van de Red Star Line en een kamer met elf werken van Van Mieghem over de jaren van de Eerste Wereldoorlog.
Van Mieghem schilderde en tekende het leven van de gewone mens, levend en werkend in de wereldhaven Antwerpen. Geboren in het hartje van de haven, opgegroeid in een café, dagelijks geconfronteerd met duizenden landverhuizers die hun land ontvluchtten om hun geluk te zoeken in de Nieuwe Wereld, door Professor Siberdt (dezelfde die ook Vincent Van Gogh wegstuurde) van de academie verwijderd, getrouwd met een jonge vrouw die veel te jong sterft. Van Mieghem geeft haar weer in een indrukwekkende reeks tekeningen en pastels die gesitueerd kan worden naast gelijkaardig werk van kunstenaars zoals Rembrandt (Saskia). De kunstenaar overleed op 24 maart 1930 aan een hartaderbreuk, amper 54 jaar oud.

Redershuis

Dit burgerhuis werd in 1896 gebouwd voor havenschepen Gustave Albrecht, naar een ontwerp van architect Jos Hertogs. De interieurdecoratie is een unieke combinatie van Art & Crafts en Art Nouveau en zit vol symboliek, met bijvoorbeeld een mozaïekvoorstelling van Venetië als heerseres over de zeeën. Het huis werd in 1981 beschermd als monument. In het pand was lange tijd restaurant La Rade gevestigd. Hierna werd het gekocht door de Koninklijke Belgische Redersvereniging en gerestaureerd o.l.v. architect Dimitri Parein.

Red Star Line-schatkamer

Unieke voorwerpen van de schepen zoals menukaarten, servies, zilveren tabaksdozen en bestek, vrachtbrieven, een dekstoel… Blikvanger is de His Master’s Voice platenspeler met de originele 78-toeren platen waarop de 1ste klasse passagiers dansten tijdens de World Cruise van 1928-1929.

(Groeps)bezoek?

Een geleid bezoek aan het Van Mieghem Museum en het ganse huis (inclusief de Red Star Line-schatkamer) duurt twee uur. Reserveren is nodig via 0497-10 14 73. Een rondleiding kost € 110 (tot 20 personen).

Openingstijden?

Zondag en maandag: 14u tot 17u.
Feestdagen en de maanden juli en augustus: gesloten.
Groepen met gids (N/F/E): in de week op afspraak.

Waar?

Ernest Van Dijckkaai 9, Antwerpen (schuin tegenover Het Steen)

Meer info?

03-211 03 30 of 0497-10 14 73
van.mieghem.museum@skynet.be
www.vanmieghemmuseum.com

Willemsfondsvoordeel

Op vertoon van je lidkaart betaal je maar € 3 i.p.v. € 4.

Sluit Mijn Willemsfonds