Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

De Bronzen Uil

In 2020 ging De Bronzen Uil naar ‘De kaalvreter’ van Machteld Siegmann. 

Vrijwilliger-38.jpg

Jaarlijks reiken het Willemsfonds en het Algemeen Nederlands Verbond dé Nederlandstalige literaire debuutprijs uit: ‘De Bronzen Uil’.

Niet alleen de jury was fan van de debuutroman, want ook de publieksprijs ging naar ‘De kaalvreter’.

Siegmann ontving samen met De Bronzen Uil een cheque van 10.000 euro. Daarnaast krijgt ze ook een jaar lang een residentieplek om aan haar tweede boek te werken en gaat ze in mei 2021 op tournee langs boekhandels doorheen Nederland, Vlaanderen en Brussel. Op deze tournee wordt ze telkens geïnterviewd door jurylid Marnix Verplancke

Wie is Machteld Siegmann?

Machteld Siegmann (1972) studeerde Nederlands en Cultuurgeschiedenis aan de universiteit van Utrecht en werkt als redacteur voor verschillende uitgeverijen. ‘De kaalvreter’, haar debuutroman, is niet autobiografisch, maar er zitten wel plaatsen uit haar jeugd verwerkt in het boek.

Wie is Marnix Verplancke?

Marnix Verplancke is freelancejournalist met expertise in literatuur, filosofie en wetenschappen. Zijn artikels verschijnen op dit moment vooral in Knack, De Morgen en Trouw. Daarnaast is hij een veelgevraagd jurylid. Naast zijn werk voor De Bronzen Uil, is hij ook jurylid voor Socratesprijs en de jongerenwedstrijd Write Now! In het verleden maakte hij radioprogramma’s voor Radio 3 (het huidige Klara).

Over wat gaat ‘De kaalvreter’ – Uitgegeven door Ambo Anthos

Leie Blum wordt in de Tweede Wereldoorlog ondergebracht bij een boerengezin in Zanegeest. Sindsdien is Leie aan het wachten, eerst op haar ouders, later op iets wat ze niet kan definiëren. Het wachten lijkt voorbij als ze met Dirk trouwt en twee zonen krijgt. In de zomer van 1974 wordt Leies zorgvuldig opgebouwde leven op z’n kop gezet door het overlijden van de vrouw bij wie ze als pleegkind was ondergedoken. Ze gaat naar de begrafenis, maar kan niet terugkeren naar het leven met haar man en zonen. Ze zwijgt en wacht.
Uit het juryverslag: “De jury was onder de indruk van de eigen stem, de eigen kleur en het ritme waardoor de verschillende perspectieven van de personages tot hun recht komen. Bedachtzaam en meeslepend geschreven, krijgen we een scherp beeld van een mens die zijn leven in eigen handen wil nemen en de gevolgen van deze zoektocht voor de onmiddellijke omgeving. Strak gecomponeerd en toch lenig in het lezen. Een boek dat ontroert en tot de in de kern raakt en knaagt. 

 1. De Bronzen Uil Tournee 2021

  in Winterswijk dinsdag 28 september 2021

  Nieuw literair talent in jouw buurt!

  (Er zijn nog plaatsen beschikbaar.) Inschrijven voor deze bijeenkomst

 2. De Bronzen Uil Tournee 2021

  in JG Breda woensdag 29 september 2021

  Nieuw literair talent in jouw buurt!

  (Er zijn nog plaatsen beschikbaar.) Inschrijven voor deze bijeenkomst

 3. De Bronzen Uil Tournee 2021

  in HA Terneuzen donderdag 30 september 2021

  Nieuw literair talent in jouw buurt!

  (Er zijn nog plaatsen beschikbaar.) Inschrijven voor deze bijeenkomst

 4. Het Betere Boek

  zaterdag 9 oktober 2021

  Op zaterdag 9 oktober 2021 organiseert het Willemsfonds de elfde editie van Het Betere Boek, hét literaire festival dat zich uitstrekt over de binnenstad van Gent. Het thema van deze editie is ‘ Bevrijd de Zinnen ’.

  De curatoren zijn auteur Anneleen Van Offel en Mohamed Ikoubaân, directeur van het Nomadisch Kunstencentrum Moussem.

  (Er zijn nog plaatsen beschikbaar.) Inschrijven voor deze bijeenkomst

Sluit Mijn Willemsfonds