Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

De Bronzen Uil

De afwezigen van Lieke Kézér wint De Bronzen Uil 2017

Ter afsluiting van literair festival Het Betere Boek, reikte het Willemsfonds De Bronzen Uil 2017 uit aan De afwezigen (De Arbeiderspers) van Lieke Kézér. Deze prijs van 5.000 euro en een bronzen beeld gaat jaarlijks naar het beste Nederlandstalige literaire debuut van het afgelopen jaar.

De zes andere genomineerden voor De Bronzen Uil waren:

  • John-Alexander Janssen met Een verhaal uit de Zonnestad (De Arbeiderspers)
  • Gerrit Janssens met Twaalf (AmboIAnthos)
  • Emy Koopman met Orewoet (Prometheus)
  • Haro Kraak met Lekhoofd (Atlas Contact)
  • Dimitri Leue met Het Lortchersyndroom (Manteau)
  • Elise Wuyts met De studente (Vrijdag)

De jury, onder leiding van Jos Geysels en verder bestaande uit Nadia Dala, Sylvain Peeters, Lies Steppe, Sofie Vandamme en Marnix Verplancke was onder de indruk van het debuut van Kézér, waarin op overtuigende wijze de zoektocht wordt geëvoqueerd van een briljante eenzaat die de lege ruimtes, achtergelaten door een afwezige vader, wil inwisselen voor een zinvol bestaan.

Uit het juryrapport:
“Door de zorgvuldig opgebouwde perspectiefwisselingen en een hoog tempo wordt de lezer betrokken bij personages die zich stotterend, haperend, snuivend en soms opportunistisch door een heftig leven worstelen. De auteur slaagt erin de donkere thematiek met de troost en de schoonheid van de muziek te verzachten.”

Volgens de jury ontroert “De afwezigen” zonder sentimenteel te worden, beklijft het zonder moraliserend te zijn. “Het is een troostende blues song”, zo sprak juryvoorzitter Jos Geysels.

Vanavond is ook de Publieksprijs De Bronzen Uil uitgereikt. Deze prijs gaat naar de genomineerde debuutauteur die de meeste stemmen van bezoekers, zowel online als op de dag zelf, achter zijn/haar naam krijgt. Hier sleepte John-Alexander Janssen de prijs in de wacht.

De zevende editie van Het Betere Boek was een succes. Het festival focuste dit jaar op Rusland en dit vanop twee nieuwe locaties in Gent: de Minardschouwburg en NEST, de oude stadsbib aan de Zuid.

Curator Johan de Boose koos voor een multidisciplinaire insteek: theater, film, beeldende kunst, muziek, poëzie en literatuur kwamen allemaal aan bod. De Boose nodigde een veertigtal (inter)nationale gasten uit, elk met een eigen link met Rusland: zo waren onder andere historica Catherine Merridale,  tekenaar Koenraad Tinel, dichter-performer Kirill Medvedev, academicus Emmanuel Waegemans, econoom Koen Schoors en actrice Tiny Bertels vandaag allemaal terug te vinden op de podia van Het Betere Boek in Gent.   

Sluit Mijn Willemsfonds