Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

De Bronzen Uil

Na het lezen van 70 ingediende romans blijkt ook 2022 weer een kwalitatief sterk jaar te zijn. Hieruit selecteerde de jury, bestaande uit Anneleen Van Offel, Majida Bellal, Sofie Vandamme, Sylvain Peeters, Wim van Gelder, Yasmine Allas onder voorzitterschap van Jos Geysels volgende shortlist:
​- Anna van der Kruis met '821 mensen die ertoe doen' bij Orlando Uitgevers
- Lisa Weeda met 'Aleksandra' bij De Bezige Bij
- Paul Verrept met 'Brandingen' bij Koppernik
- Frouke Arns met 'De gelijktijdigheid der dingen' bij Arbeiderspers
- Nikki Dekker met Diepdiepblauw bij De Bezige Bij
- Tülin Erkan met Honingeter bij Pelckmans
Het viel de jury op hoe deze auteurs in een vernieuwende structuur relevante verhalen brengen die ingebed zijn in de soms harde realiteit, in het nu. De auteurs zijn niet wereldvreemd, maar hun verbeeldingskracht maakt die bevreemdende wereld begrijpelijker en toegankelijker. Hierdoor creëren ze een breder venster dat de lezer meer uitzicht geeft en daardoor die werkelijkheid meer hanteerbaar maakt.
​
Opmerkelijk is een groeiende traditie van jonge auteurs die zich inspireren door hun roots zonder de beperking van de nostalgie maar wel als een zoektocht naar een eigen plaats en positie in de wereld.
De Bronzen Uil gaat naar een overtuigend en krachtig debuut waarin aan de hand van een familie de tragiek van een heel land, en bij uitbreiding van de hele wereld, inzichtelijk gemaakt wordt.
De jury is gefascineerd door de literair zorgvuldige wijze waarop de kleine en grote geschiedenis met elkaar worden verbonden, waarin de harde realiteit contrasteert met het surrealistisch universum. Fictie en magie tuimelen spannend door de tijd. Het is een ode aan de opstand van de verbeelding tegen het cynisme van de macht.
De Bronzen Uil 2022 en cheque t.w.v. 10.000 euro gaat naar Aleksandra van Lisa Weeda, uitgegeven door De Bezige Bij.
​Het algemeen publiek en de lezersjury's van Antwerpen Leest, het ANV, Brugge Leest, Gent Leest en Leuven Leest stemden voor de Lezersprijs op Frouke Arns' 'De gelijktijdigheid der dingen' (Arbeiderspers). Arns ontving een kunstwerk.
​
Sabam for Culture draagt maar wat graag bij aan initiatieven die literaire auteurs van bij ons in de schijnwerpers plaatsen en debuterend schrijftalent een platform bieden. Om die reden kunnen Het Willemsfonds en het Algemeen Nederlands Verbond rekenen op onze onvoorwaardelijke steun voor het literaire festival Het Betere Boek én de uitreiking van De Bronzen Uil.” zegt Maud Van de Velde, hoofd Woord & Beeld van auteursvereniging Sabam.
De prijsuitreiking met Vlaamse Gebarentaal is terug te zien op:
© foto's Vincent Van Wesemael (Catchlight Photography!)

Sluit Mijn Willemsfonds