Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Samenlezen

Samenlezen: Verbinding door Verhalen

Bij het Willemsfonds geloven we in de kracht van verhalen. Verhalen hebben de magische kracht om mensen samen te brengen, om emoties te delen en om nieuwe werelden te ontdekken. Daarom willen we graag de methodiek van Samen Lezen introduceren binnen het Willemsfonds.

Wat is Samenlezen?

Samenlezen is een bijzondere en inspirerende manier om literatuur te delen met anderen. Het is een unieke ervaring waarbij mensen in een kleine groep samenkomen om een verhaal of gedicht te lezen en te bespreken. Deze samenleessessies vinden plaats in een informele setting, zoals bijvoorbeeld in een gezellige huiskamer of knusse bibliotheek. Iemand leest hardop voor en samen verkennen we de tekst, waarbij alle opmerkingen even waardevol zijn. Wat ons met elkaar verbindt is het verhaal, het boek, én het lees- en luisterplezier.

Ontdekken en Delen

Wat samenlezen zo uniek maakt, is dat het niet alleen draait om het voorlezen van een tekst, maar ook om het delen van gedachten en emoties die de verhalen oproepen. Deelnemers worden uitgenodigd om hun interpretaties, gevoelens en ideeën te delen, wat leidt tot boeiende gesprekken en nieuwe inzichten. Het kan gaan over literaire aspecten, maar ook over maatschappelijke thema's en culturele diversiteit.

Voor wie is Samenlezen?

Bij samenlezen is iedereen welkom: lezers, jongeren, senioren, anderstaligen, buurtbewoners, en meer. Ook mensen die niet gewend zijn om veel te lezen, biedt samenlezen een toegankelijke en inclusieve manier om in aanraking te komen met taal en literatuur. Kennis over literatuur, boeken of schrijvers is helemaal niet nodig. Het kleine stukje tekst of gedicht op het leesmoment zelf: daar gaat het over.

Hoe werkt Samenlezen?

De begeleider kiest een kwaliteitsvolle tekst en steunt daarbij op het leesmateriaal van andere leesgroepen. Hij of zij leest hardop voor en stopt regelmatig zodat de deelnemers kunnen inpikken op de tekst en het verhaal. Elke deelnemer krijgt een exemplaar van het tekstfragment. Je leest mee of luistert gewoon.

Doe je ook mee?

Het Willemsfonds wil samenlezen naar zoveel mogelijk mensen brengen. Daarom nodigen we afdelingen en groepen uit om mee te doen aan ons Samenlezen Avontuur. Samen willen we de magie van verhalen ervaren en verspreiden, en een onvergetelijke leeservaring creëren voor jong en oud. Tijdens het Betere Boek kan je al eens proeven van deze methodiek. Daarnaast organiseren we op 16 december een inspirerende dag in Mechelen om jullie wegwijs te maken in deze methodiek. 

Sluit je aan bij ons avontuur!

Doe je ook mee met jouw afdeling? Wil je de magie van verhalen ook naar je afdeling brengen? Sluit je dan aan bij ons avontuur. Voor meer informatie en mogelijkheden, neem gerust contact met ons op via jeanne.verhaegen@willemsfonds.be of bel naar 09 224 10 75. Samen kunnen we de kracht van samenlezen ontdekken en beleven!

Er zijn op dit moment geen bijeenkomsten gepubliceerd. Probeer het op een later moment nog een keer.

Sluit Mijn Willemsfonds