Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Maak van 8 mei nationale herdenkingsdag

Maak van 8 mei nationale herdenkingsdag

8 mei 2020 by Yarrid Dhooghe

8 mei.jpg

Op 8 mei 1945 capituleerde Nazi-Duitsland. Dit is een dag die we niet mogen vergeten!

De Brusselse afdeling van het Willemsfonds roept de Belgische socioculturele verenigingen en maatschappelijke actoren op om zich samen achter de oproep te scharen van Herman Van Goethem, rector van de Universiteit van Antwerpen. In een opgemerkte bijdrage in De Afspraak van 4 mei pleitte deze ervoor om van 8 mei een Nationale Herdenkingsdag te maken, naar het voorbeeld van wat in andere landen gebeurt, zoals in Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Op 8 mei 1945 werd duidelijk dat Nazi-Duitsland gecapituleerd had.

75 jaar na datum wil het Willemsfonds die datum aangrijpen om van 8 mei een dag te maken die in het teken staat van essentiële basiswaarden zoals sociale cohesie, verdraagzaamheid en vrijheid. Ook Koen Aerts (UGent), één van de historici die betrokken is bij de Canvasreeks ‘De Kinderen van de Holocaust’ deed gisteren eenzelfde oproep, in een opiniestuk in De Morgen.

“Als liberaal-humanistische beweging onderschrijven wij het belang van de democratische basiswaarden. Wat ons betreft is het essentieel dat er in ons land een actieve herinneringspolitiek komt over wat het betekent om gebukt te gaan onder een totalitair en onverdraagzaam regime. Het is ook een herinnering die niet mag verzwakken. Dat blijkt nog dagelijks. Daarom steunen wij de oproep van Herman Van Goethem en Koen Aerts ook volop. Wij roepen de Belgische socioculturele verenigingen - als dragers van basisdemocratie en sociale cohesie - dan ook op om samen met ons het maatschappelijk debat hierover te voeren. We nodigen hen uit om samen met ons op zoek te gaan naar de beste manier om van 8 mei een herdenkingsmoment te maken. Eén dat in het teken staat van de strijd die gevoerd werd voor de waarden waar onze samenleving voor staat.”

Sluit Mijn Willemsfonds