Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Nadia Dala en Omar Ba ontdenken Afrika

Nadia Dala en Omar Ba ontdenken Afrika

26 juni 2020 by Yarrid Dhooghe

Ontdenk Afrika. Dat is de boodschap van de tiende editie van Het Betere Boek. Het literair festival van het Willemsfonds palmt op zaterdag 10 oktober 2020 voor het eerst de hele, Gentse binnenstad in en gaat daarbij “in beweging”. ‘Een echte tabula rasa in ons denken over Afrika is nodig’, zeggen curatoren Nadia Dala en Omar Ba. ‘Alleen zo werpen we een open blik op Afrika waarin niets taboe is en alles kan.’

‘We gaan Afrika laten zien zoals het is’

Op zaterdag 10 oktober 2020 strijkt Het Betere Boek, het literair festival van het Willemsfonds, voor de tiende keer neer in Gent. De nieuwe curatoren Omar Ba en Nadia Dala krijgen carte blanche om Afrika te “ontdenken”. ‘Met dit festival dekoloniseren we Afrika niet, maar ontdenken we het werelddeel. We gaan eindelijk Afrika laten zien zoals het is’, zegt Ba. ‘Dit doen we met oog voor de verscheidenheid en diversiteit die er is binnen dit prachtige continent. Alleen zo kunnen we laten zien hoe rijk Afrika is’, vult Dala aan.

‘Een tabula rasa is nodig, want we moeten afstappen van een literatuur waarin Afrika bekeken wordt als een ruimte van escapisme en exotisme’, zegt Ba. ‘Dat is niet makkelijk, want ook het koloniaal verleden van België blijft verkleefd in de Vlaamse literatuur’, zegt Dala, ‘Maar Afrika is zoveel meer dan een in het verleden gekoloniseerd werelddeel.’ ‘Daarbij moeten we niet alleen auteurs aan het woord laten die over Afrika schrijven, maar vooral schrijvers uit Afrika een stem geven’, zegt Ba.

Het Betere Boek in beweging

Om tot een echte dialoog te komen zet Het Betere Boek zich in beweging. Dala en Ba stippelden een wandeling uit langs verschillende hotspots in de stad Gent. ‘Gaandeweg zullen de mensen de geschiedenis, de auteurs en de literatuur van Afrika ontdekken’, zegt Ba. ‘Onder meer Chokri Ben Chikha, Georges Kamanayo, Nadia Nsayi, Conny Braam, Ndèye Fatou Kane en Taha Adnan komen al af’, zegt Dala. ‘We kijken ernaar uit om het publiek te ontmoeten, want we kunnen alleen samen tot een mooi verhaal en een nieuwe blik op Afrika komen’, zegt Ba. Neem Afrika op zoals het is en verander je blik op dit continent voorgoed tijdens Het Betere Boek op zaterdag 10 oktober 2020 in het centrum van Gent.

10.000 euro voor De Bronzen Uil

De Bronzen Uil, de Nederlandstalige, literaire debuutprijs, wordt uitgereikt op het einde van Het Betere Boek. Door een samenwerking met het Algemeen Nederlands Verbond is de prijzenpot verhoogd tot 10.000 euro. Ook de publieksprijs zal een ander format kennen dan de voorbije jaren. In de loop van september maken we de genomineerden bekend.

Nadia Dala en Omar Ba stellen zichzelf voor in een video. Ook leggen ze uit waarom we Afrika moeten ontdenken.

Sluit Mijn Willemsfonds