Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Ahmadreza Djalali dreigt geëxecuteerd te worden

Ahmadreza Djalali dreigt geëxecuteerd te worden

25 november 2020 by Yarrid Dhooghe

20201124-INT-Djalali-header.jpg

De Iraans-Zweedse spoedarts Ahmadreza Djalali telefoneerde op 24/11/2020 naar zijn echtgenote Vida Mehrannia met de alarmerende boodschap dat hij afscheid moest nemen. Hij werd in afzondering geplaatst en ingelicht dat hij snel geëxecuteerd zou worden. We zijn diep verontrust en dringen er bij de Iraanse autoriteiten op aan om dr. Djalali niet te executeren en hem vrij te laten.

Bron: Amnesty International

“Dit is uitermate zorgwekkend nieuws. Dr. Djalali is een gerenommeerde academicus die niet thuishoort in de dodencel. Hij werd veroordeeld na een manifest oneerlijk proces omdat hij weigerde te spioneren voor de Iraanse autoriteiten. De man is een van de zovele slachtoffers van het repressieve Iraanse regime,” zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

“Nu de executie dichterbij lijkt te komen roepen we iedereen op om de Iraanse autoriteiten op andere gedachten te brengen. Amnesty International vraagt politici en diplomaten om alle mogelijke kanalen te gebruiken om de Iraanse autoriteiten te overtuigen om de doodstraf in te trekken en om dokter Djalali vrij te laten.”

De organisatie vraagt ook om zo veel mogelijk ruchtbaarheid te geven aan dit zorgwekkende nieuws. De Iraanse autoriteiten moeten duidelijk het signaal krijgen dat de internationale gemeenschap hen in de gaten houdt.

Het brede publiek toonde zich de afgelopen jaren bijzonder begaan met het lot van dr. Djalali. In België tekenden al meer dan 125.000 mensen een petitie die Iran oproept om de arts vrij te laten.

ACHTERGROND

Dr. Djalali is gespecialiseerd in rampengeneeskunde en werd in 2016 tijdens een werkbezoek in Iran gearresteerd en beschuldigd van spionage. De eerste tien dagen wist niemand waar hij werd vastgehouden. Eind oktober 2017 werd hij veroordeeld tot de dood na een manifest oneerlijk proces. Hij werd tot bekentenissen gedwongen door middel van psychische folteringen en spendeerde de eerste drie maanden van zijn detentie in de isoleercel. Zijn advocaat mocht hem pas zeven maanden na zijn arrestatie bezoeken.

Iran neemt, na China, de tweede plaats in wat betreft het aantal uitgevoerde executies in de wereld. In 2019 executeerde Iran minstens 251 mensen. Het land organiseert ook publieke executies en stelt minderjarige daders terecht.

Sluit Mijn Willemsfonds