Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Standpunt: "Zij die zich het verleden niet herinneren, zijn gedoemd het te herhalen."

Standpunt: "Zij die zich het verleden niet herinneren, zijn gedoemd het te herhalen."

16 maart 2022 by Pascale Braeckman

Het enige wat slechte mensen nodig hebben om hun doel te bereiken is dat goede mensen toekijken en niets doen”. John Stuart Mill

Te midden van de eerste coronalockdown vierde Europa op 8 mei 2020 ’75 jaar Bevrijding’. De golf van solidariteit die toen ontstond voor het zorgpersoneel en de coronaveilige herdenkingsfeesten, deden alvast vermoeden dat het Oude Continent nog steeds doordrongen is door het liberaal-humanisme.

Als nationale cultuurverspreider binnen het vrije denken en handelen, is het Willemsfonds daarom bijzonder bezorgd over de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. We mogen ons echter niet blindstaren op enkel deze twee staten. Ook de soevereiniteit van de democratische buurlanden komen in het gedrang te staan: de Baltische staten, Georgië, Hongarije, Moldavië, Polen, Roemenië, Slowakije en Wit-Rusland.

Los van de geopolitieke context lijkt Poetin zijn geest en denkvermogen bedwelmd te zijn door conservatieve strekkingen als de Russische orthodoxie. We hoeven er geen tekening bij te maken dat religieus fundamentalisme zijn gelijken vindt bij autocratische leidersfiguren.

Toch waart het spook van het gecontroleerd denken dichter bij huis dan gedacht. Zie naar de West-Europese politiek-extremen die op de valreep of geenszins de aanval van Rusland op Oekraïne veroordeelden. Vanuit die optiek schaart de Werkgroep Standpunten zich achter de quote van filosoof Georges Santanaya: “Zij die zich het verleden niet herinneren, zijn gedoemd het te herhalen”.

Ten slotte herinneren we je er graag aan dat giften en spullen voor de Oekraïense gemeenschap gedoneerd kunnen worden via deMens.nu. Hoe storten? Dat kan zeer eenvoudig op het volgende rekeningnummer BE 55 9734 2242 6344.

Voor een humanistische getuigenis over deze complexe materie verwijzen we je door naar de tekst van Hans De Ceuster, diensthoofd moreel consulent bij Defensie.

Sluit Mijn Willemsfonds