Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Standpunt: “Willemsfonds blijft strijden voor het recht op abortus”

Standpunt: “Willemsfonds blijft strijden voor het recht op abortus”

28 juni 2022 by Wannes Verstraete

Willemsfonds staat voor ‘Pro Choice’, het recht op abortus.

Willemsfonds staat voor ‘Pro Choice’, het recht op abortus. Wij zullen hier altijd voor opkomen, ongeacht de verdere politieke evolutie in Vlaanderen en Europa. Het toont nogmaals aan dat we moeten blijven strijden voor verworven rechten en in het bijzonder vrouwenrechten.

Zoals jullie ongetwijfeld weten heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof het arrest Roe vs. Wade van 1973 ongedaan gemaakt. Ook het recht op anticonceptie, homohuwelijk en homoseks staat als gevolg van de uitspraak onder druk. Als liberale humanisten kijken wij vol ongeloof naar de uitspraak over het arrest Roe vs. Wade inzake het recht op zelfbeschikking en keuzevrijheid bij een ongewenste zwangerschap. De staten in de VS kunnen nu zelf beslissen of ze al dan niet abortus zullen toelaten en heel wat conservatieve staten hebben al aangegeven dat ze het zullen verbieden.

Deze uitspraak is dan ook niet zonder gevolgen voor het recht op abortus in de wereld. Zo zien we dichter bij ons dat abortuswetgevingen worden teruggedraaid zoals in Oost-Europa. Ook in Vlaanderen zien we conservatieve partijen die op de rem staan. In 2020 werkten de CD&V en het Vlaams Belang nog samen om een verdere versoepeling van de bestaande abortuswetgeving in België tegen te gaan. Progressieve politici over de partijgrenzen heen zullen dus moeten blijven strijden voor onze abortuswetgeving.

Sluit Mijn Willemsfonds