Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over UITGESTELD vanwege Covid-19 tot in 2021 - Bezoek Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (Daguitstap met bus)

UITGESTELD vanwege Covid-19 tot in 2021 - Bezoek Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (Daguitstap met bus)

Als we spreken van het museum van Midden-Afrika denken we automatisch aan onze 2de koning. Leopold II achtte het zeer belangrijk om België een koloniaal imperium te geven. Dankzij de Koloniale Conferentie van Berlijn slaagde Leopold II er uiteindelijk in om Congo-Vrijstaat in handen te krijgen.

Van 1885 tot 1908 was dit hele gebied privé-eigendom van koning Leopold II. Zijn bewind ging weliswaar gepaard met wreedheden op de plaatselijke bevolking in Congo-Vrijstaat. Met het vele geld dat hij verkreeg uit o.a. de mijnbouw in Katanga (kopermijnen) en de katoenplantages heeft hij het Afrika museum in Tervuren opgericht.

In 1908 werd de Vrijstaat onder buitenlandse druk omwille van de wreedheden onder Leopold II overgedragen aan de Belgische staat en werd het Belgisch-Congo.

Na WO I werden de Duitse koloniën in Afrika in verschillende delen verdeeld over meerdere landen. België moest zich tevreden stellen met Ruanda-Urundi, ten oosten van Belgisch-Congo. In 1960 werd Congo onafhankelijk en ontstond de Democratische Republiek CongoIn 1962 werd het gebied Ruanda-Urundi opgedeeld in twee onafhankelijke staten, Rwanda en Burundi. Vandaar de focus op deze 3 landen in het museum. Het is niet langer het Afrika museum maar wel het museum voor Midden-Afrika.

Om 10.30u wachten twee gidsen ons op voor de rondleiding ‘Een complex en gedeeld verleden’ in het museum. ’s Middags genieten we samen de lunch in Bistro Tembo, het museumrestaurant, waar de mogelijkheid zal geboden worden om een typisch Afrikaans gerecht 'kip muambe' dan wel een Belgisch gerecht te kiezen als middagmaal.

In de namiddag kan iedereen op eigen tempo individueel nog een bezoek brengen aan de tentoonstellingen in het Afrikamuseum of een wandeling maken in het mooie park van het museum.

Rond 16.00u à 16.30u keren we terug naar Mol.

Meer info volgt nog.

 

Inschrijven

Sorry, de inschrijvingsperiode is voorbij.

Prijzen

Meer info nodig? Contacteer:
Véronique Verhaest
mol@willemsfonds.be
0496 08 30 71

Sluit Mijn Willemsfonds