Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Cultuur in tijden van corona

Cultuur in tijden van corona

Hopelijk stellen jullie het goed! We tellen af. Als we een eind willen maken aan de golf van besmettingen moeten we de richtlijnen van de overheid zeer goed opvolgen. Het is drastisch maar er is geen andere oplossing. Alle activiteiten van november en december zijn uitgesteld of geschrapt.

Musea en tentoonstellingen in België zijn gesloten, maar de techniek biedt ons ongeziene mogelijkheden om musea en tentoonstellingen te bezoeken vanuit onze zetel - zelfs al zijn ze in het buitenland. Wat te denken van een virtueel muzeumbezoek aan het Ufizi te Firenze? of aan het Rijksmuseum te Amsterdam? Ons bestuurslid René Tommelein is jullie gids in de grootste musea van de wereld. 
Start je bezoek hier (document in PDF-formaat).

Nog meer Vlaamse meesters.

Meer specifiek over Van Eyck, twee filmpjes van de Universiteit van Vlaanderen: Wat is er zo bijzonder aan het Lam Gods? (godsdiensthistoricus Danny Praet - UGent) en Was Van Eyck eerder een marketeer dan een kunstenaar? (historicus Peter Stabel - UAntwerpen). Via Klara Pompidou: Het Lam Gods ontrafeld (nogmaals Peter Stabel).

Over de tentoonstelling Spilliaert in Londen en Parijs(via Klara).

Een artikel in De Morgen: Kun je een museum online bezoeken?

Een suggestie van De Grote Post: Mooie beelden in vreemde tijden.

Nogmaals De Morgen: Unieke kans: bezoek nu virtueel de topexpositie van Keith Haring in Bozar.

Stephan Vanfleterens ‘Present’ (in het Fotomuseum in Antwerpen) ging dicht wegens de lockdown. Maar u kunt de expo nu hier bekijken. (De Morgen)

In het museum M in Leuven kun je de nieuwe tentoonstelling "Rodin, Meunier en Minne" on-line bezoeken.

Sonja De Craemer maakte voor de virtuele reis naar Duitsland deze zomer een overzicht van een paar Duitse musea, met o.a het Pergamonmuseum in Berlijn (document in Word-formaat).

En de Beethovenliefhebber die de grote tentoonstelling in Bonn niet heeft kunnen bezoeken kan dit hier nog goedmaken.

Ook de concert- en theaterzalen zijn voor onbepaalde duur dicht. Dat is heel slecht nieuws, in eerste instantie voor de kunstenaars die hun inkomen zien wegvallen en in tweede instantie voor alle muziekliefhebbers. En toch zorgen de zwaar getroffen musici voor een warm gebaar. Zo kan je bijvoorbeeld tijdens de gehele coronaperiode gratis concerten bijwonen in de virtuele concertzaal van de Berliner Philharmoniker : zowel live concerten als opnames uit het archief. Sonja maakte een klein overzicht van muziek, toneel en film.  
Kies een comfortabele zetel en start hier (document on PDF-formaat).

Recent:

Muziek bij je thuis...beluister en bekijk "Beethoven 7de Symfonie" door Symfonieorkest Vlaanderen olv Kristiina Poska.

We moeten onze vertrouwde concerten missen in het Concertgebouw Brugge maar het Symfonieorkest Vlaanderen zorgt voor een concert bij je thuis.
De 7de symfonie van Beethoven werd opgenomen in de Bijloke op video en is ten allen tijde hier te beluisteren. https://www.symfonieorkest.be/nl/nieuws/50/Luister_live_naar_Beethoven_7_/

Ook recent:

Een bericht van het Nationaal Orkest van België.

Beste muziekliefhebber,
We brachten ons alternatief nieuwjaarsconcert 21 by Dirk Brossé in première op Youtube en Facebook. Een muzikale medley waarbij u kan genieten van 21 bekende klassieke werken met aansluitend een ode aan de Zweedse dj en muziekproducent Avicii.
Hebt u het gemist? Geen probleem, via onderstaande link kan u ons nieuwjaarsconcert (her)ontdekken en kan u nog steeds meedoen aan onze wedstrijd. In een seizoen dat heel anders verloopt dan gepland, zijn we bijzonder trots u dergelijke alternatieven te kunnen voorschotelen. Mogen de medley en ‘The Pulse of Joy’ u doorheen het komende jaar begeleiden en heel wat vreugde schenken.
Belgian National Orchestra, Bozar en Dirk Brossé wensen u veel kijk- en luisterplezier toe.
Ontdek hier '21 by Dirk Brossé' https://www.facebook.com/watch/?v=714189849468883

Nog meer operasuggesties, van de VRT. (Dit artikel dateert van 10 april 2020 - sommige aanbiedingen zijn niet meer geldig.)

Op TV kunnen we genieten van klassieke muziek op de zenders Classica (Stingray) en Mezzo. De eerste wordt zowel op Proximus als op Telenet aangeboden. De laatste  is een betaalzender die op Proximus aangeboden wordt in het boeket cultuur. Beide zenders bieden 24 u op 24 concerten, opera, dans ....

Nu Papageno in zijn kot blijft, zorgen de vogels voor de muziek.

Het Youtube-kanaal van het Bolshoi-theater. (Een suggestie van Knack Weekend.)

Bij het Symfonieorkest Vlaanderen: de Zevende van Beethoven .

Podcasts

Fan van een goed verhaal, boeiend verteld door de auteur zelf? Over Napoleon, de Zonnekoning, de Bourgondiërs? Of liever een cursus muziekgeschiedenis? 
Sonja verzamelde een aanbod van podcasts voor uren luisterplezier.
Maak hier je keuze (document in PDF-formaat).

Recent: Bauhaus podcasts
Meer dan honderd jaar geleden begon Bauhaus in de Duitse stad Weimar. Bauhaus was een school voor vormgeving die tot een wereldberoemde beweging uit zou groeien. Naar aanleiding van deze verjaardag brengt Klara een tweedelige documentaire over Bauhaus en bundelt die 100 jaar in 8 podcasts die je via Apple Podcasts, iTunes, Google Podcasts, Spotify en Soundcloud kunt beluisteren.
Naar de podcasts. https://klara.be/bauhaus-de-podcast

Zo kan je een cursus muziekgeschiedenis volgen met de podcast "Beethoven is meer dan een hond" of het verhaal van de Bourgondiërs horen vertellen door Bart Van Loo.

Voor de liefhebbers van wiskunde, wetenschappen en techniek is er ook de maandelijkse podcast van Nerdland (voorgezeten door Lieven Scheire, met onder meer Hetty Helsmoortel).

Virtuele reizen

Een bezoek aan twee recent opgegraven villa's in Pompei. (Knack Weekend).

Virtueel op bezoek bij Frida Kahlo (in Mexico City, in het Casa Azul waar Frida woonde). Een echte virtuele toer, waarbij je kunt rondwandelen in de tuin en in het huis. (De Standaard)

Virtuele daguitstap

Onze daguitstap naar Brussel kan (voorlopig) niet doorgaan, maar hier is een virtueel bezoek aan het Belgisch Museum van Vrijmetselarij: https://www.youtube.com/watch?v=icf7X-L12QU .

(Afbeelding bovenaan van Anrita1705 via Pixabay)

Prijzen

Meer info nodig? Contacteer:
Sonja De Craemer
oostendevzw@willemsfonds.be
059-80 21 41

Sluit Mijn Willemsfonds