Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Wandeling rond de vijvers van Elsene

Wandeling rond de vijvers van Elsene

Art Nouveau en Art Deco rond de Maalbeekvallei

Wie wilt er niet wonen in het idyllische groen van de Maalbeekvallei? De natuur is hier gerecupereerd in vijvers, rotsen, fonteinen en de voortuintjes. Het georkestreerde landschap reflecteert zich in het wateroppervlak en in de architectuur. Het ene aristocratische huis is al chiquer dan het andere,  gebouwd in een diverse vormentaal van stijlen.

Op deze geleide wandeling - met een gids van Korei - voert art nouveau de boventoon voor de huizen die in de vorige eeuwwisseling werden gebouwd. De architecten Ernest Blerot en Ernest Delune waren qua talent aan elkaar gewaagd en bouwden elk, rond de vijvers, meer dan een dozijn huizen. Elke gevel is gehuld in een maatpak van zijn tijd. Na de eerste wereldoorlog verandert de architecturale smaak en zoekt men oplossingen voor het wooncomfort zoals in ‘La Cascade’ van architect René Ajou. Architect en bouwpromotor Jean-Florian Collin, de stichter van Etrimo en Stanislas Jansinki bouwen op hun beurt spraakmakende appartementsgebouwen.

Tal van kunstenaars, dichters en schrijvers hebben rond de vijvers gewoond: Camille Lemonnier, Emile Verhaeren en niet te vergeten ‘Akarova’, danseres, decorontwerpster, schilderes en beeldhouwster. De vijvers slingeren zich doorheen het landschap en monden uit in de bron: de site van de abdij van de cisterciënzers. Op deze site zal later Henry van de Velde de school ‘La Cambre’ oprichten naar het voorbeeld van de Kunstgewerbeschule in Weimar. Als je wil deelnemen aan deze wandeling van Willemsfonds Zuidoost-Brussel, schrijf je dan snel in.

Om deze wandeling te laten doorgaan, zijn we afhankelijk van de coronamaatregelen die in mei zullen gelden. Er is alleszins ruimte voor maximaal 9 deelnemers per wandeling.

Prijzen

Ticket Prijs
Deelnameprijs € 8,00

Inschrijven of meer informatie nodig? Contacteer:
Han Van Rompaey
hans@willemsfondsbrussel.be

Sluit Mijn Willemsfonds