Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over De Modelwijk in Laken

De Modelwijk in Laken

Helemaal in het noordwesten van Brussel bevindt zich een zeer bijzonder stadsdeel. In de jaren ’50 werd het intiatief genomen om hier een wijk te bouwen die tijdens Expo 58 aan de wereld zou kunnen tonen hoe vooruitstrevend België was op het vlak van sociale huisvesting. Het resultaat is weliswaar niet afgeraakt tegen de wereldtentoonstelling – het duurde uiteindelijk meer dan 15 jaar voordat de wijk klaar was – maar is wel een indrukwekkend modernistisch geheel geworden: de Modelwijk.

De wijk, gebouwd door een architectenteam onder leiding van Renaat Braem, is geïnspireerd op het Charter van Athene (Le Corbusier) en bestaat voornamelijk uit grote gebouwen die boven het  landschap uittorenen en volgens een strak plan orthogonaal werden ingeplant. Naast de woningen werd er ook voor allerlei collectieve voorzieningen gezorgd.

Doorheen de jaren traden er allerlei problemen op in de wijk, zoals technische mankementen en de vroegtijdige veroudering van de materialen. Daarom werd een masterplan opgesteld om de toekomst van deze woonwijk opnieuw gezond te maken. De gebouwen worden langzaamaan gerenoveerd, er werd een nieuwe tuin aangelegd door de Franse tuinarchitect Gilles Clément en er kwam een  gebouw bij voor jongeren. Het belooft alvast een zeer boeiende wandeling te worden, met gids Frederik Ceulemans, door deze modernistische wijk!

Prijzen

Ticket Prijs
Gratis deelname Gratis

Meer info nodig? Contacteer:
Frederik Ceulemans
brusselcentrum@willemsfondsbrussel.be

Sluit Mijn Willemsfonds