Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Geleid bezoek aan La Fonderie

Geleid bezoek aan La Fonderie

Wist je dat... het standbeeld van Everaard 't Serclaes op de Brusselse Grote Markt
en dat van Brabo op de Antwerpse Grote Markt in Sint-Jans-Molenbeek werden
gegoten?  En dat zelfs het monumentale hekwerk van de Zoo van New York hier werd gemaakt?

Vroeger was er nabij het kanaal een gieterij gevestigd die een ijzeren internationale reputatie genoot: la Compagnie des Bronzes. Na de oprichting ervan, halverwege de 19de eeuw, maakte de fabriek werkelijk gouden tijden mee. Er werden moderne technologieën gebruikt en men beschikte er over voldoende mogelijkheden om per trein en via het kanaal te transporteren. Ook werden er heel wat arbeiderswoningen gebouwd. De buurt waar de fabriek gelegen was, werd zelfs "Petit Manchester" genoemd.

In meer dan 125 jaar produceerde men er talloze decoratieve- en kunstwerken, die veelal terug te vinden zijn in de publieke ruimte. De achteruitgang van de  Brusselse industrie in de jaren 1970 zorgde er echter voor dat de fabriek buiten werking werd gesteld. Het gebouw maakt nu deel uit van het Brusselse industriële erfgoed en La Fonderie, hét Molenbeekse museum dat zich volledig toewijdt aan de industriële ontwikkeling van het Brussels Gewest, nam er haar intrek.

Met het Willemsfonds Sint-Jans-Molenbeek & Koekelberg brengen we op 6 november een bezoek met gids aan dit museum. We ontdekken er alles over de belangrijke (industriële) sectoren die Brussel rijk was/is, zoals de metaal-, de confectie- en de voedingssector. Na het zien van al het moois lessen we graag je dorst met een drankje aan het einde van de rondleiding. 

Prijzen

Ticket Prijs
Deelnameprijs leden € 3,00
Deelnameprijs niet-leden € 5,00

Meer info nodig? Contacteer:
Jabir Johri
contact@khadijazamouri.be

Sluit Mijn Willemsfonds