Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over The Messiah - Georg Friedrich Händel

The Messiah - Georg Friedrich Händel

Händel stond al snel bekend als een begaafd organist. De jeugdige musicus besloot zijn rechtenstudie op te geven voor een baan als violist in het Hamburgse operaorkest. In 1707 vertrok de dan 22-jarige Georg Friedrich naar Italië waar hij studeerde tot 1710. Tijdens zijn verblijf in Italië componeerde hij diverse opera’s en oratoria. Händel bezocht, na zijn Italiaanse avontuur, diverse malen Londen en besloot zich hier te vestigen. In 1712 liet hij zich naturaliseren tot Brits staatsburger waarbij hij zijn naam verengelste. George Frideric Händel was in Londen tientallen jaren een gevierd componist van opera’s in Italiaanse stijl en oratoria op Bijbelse thema’s.

Het libretto voor de Messiah werd door Charles Jennens in de zomer van 1741 aan Händel gepresenteerd. George Frideric Händel componeerde binnen drie weken de muziek voor de Messiah: ‘begonnen op 22 augustus en klaar op 12 september’. De première van de Messiah vond plaats op 13 april 1742 in Dublin onder leiding van hemzelf. Händel dirigeerde de Messiah 56 keer en paste hem diverse malen aan voor de verschillende omstandigheden zoals beschikbaarheid van bepaalde solisten of instrumenten.
Händels Messiah is geen specifieke kerkmuziek maar meer een combinatie tussen vermaak en een kerkdienst. In het begin werd het werk alleen in theaters en concertzalen uitgevoerd en aangekondigd als ‘Grand Musical’.

In Londen werd deze benaming als godslastering gezien en de kerkelijke gemeenschap dwong Händel de Messiah aan te kondigen als ‘Een nieuw sacraal oratorium’. Pas vanaf 1750 waren er uitvoeringen in kerken.

Bach Academie Alden Biesen presenteert deze magistrale compositie o.l.v. Luc Ponet. Vier getalenteerde Vlaamse solisten (Heleen Goeminne, Pieter De Praetere, Teun Michiels en Kris Belligh) creëren een buitengewone belevenis.
Het Alden Biesen Baroque Choir wordt voorbereid door Alexandros Kavvadas.

tickets: www.bachacademie-aldenbiesen.be

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Meer info nodig? Contacteer:
Lutgart Voets
tongeren@willemsfonds.be
0472 69 33 81

Deel met anderen

Sluit Mijn Willemsfonds