Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Geleid bezoek aan de expo "Mensentuin" in het Afrikamuseum

Geleid bezoek aan de expo "Mensentuin" in het Afrikamuseum

In 1897 – 125 jaar geleden – kwam de Wereldtentoonstelling voor een vierde keer naar België. Het grootste deel vond plaats in het Brusselse Jubelpark, maar koning Leopold II zorgde er ook voor dat in Tervuren zijn koloniale project voldoende in de schijnwerpers kwam te staan. Hij liet daarvoor het Koloniënpaleis (vandaag: Afrikapaleis) bouwen en liet de majestueuze Tervurenlaan aanleggen om de toegang tot het domein te vergemakkelijken. Naar aanleiding van deze verjaardag, organiseert het Afrikamuseum momenteel een expo over één van de meest macabere onderdelen van de wereldtentoonstelling: de mensentuin.

In deze tentoonstelling wordt de geschiedenis van mannen, vrouwen en kinderen uit Afrika, Azië, Oceanië en Amerika toegelicht die in het Westen werden  tentoongesteld in het kader van werelden koloniale tentoonstellingen.

De tentoonstelling verkent op historische en thematische wijze de subtiele grenzen tussen ‘exotisch’ en gekoloniseerd, wetenschap en voyeurisme, tentoonstelling en spektakel, kolonialisme en racisme. Met deze expo wil men ook proberen om de anonimiteit te doorbreken van de tentoongestelde bevolkingsgroepen met name de Congolezen die in 1897 in Tervuren waren, of tussen 1880 en 1958 op de andere tentoonstellingen in België. Hun verhalen worden verteld en zijn even divers, als dat ze vergeten zijn.

Men geeft in de expo ook een brede kijk op de omvang van het fenomeen: de koloniale tentoonstellingen trokken in totaal meer dan anderhalf miljard bezoekers en alles samen waren er bijna vijfendertigduizend ‘figuranten’ van over de hele wereld bij betrokken. Het unieke parcours, met meer dan vijfhonderd objecten en documenten, laat zien hoe de tentoongestelde mensen — die tegelijk propaganda-instrumenten, wetenschappelijke studieobjecten en bronnen van vermaak waren — mee de westerse visie hebben gevormd.

Op 6 maart bezoeken we de expo met een gids van het Afrikamuseum. Het wordt ongetwijfeld een zeer boeiend bezoek!

Wil je mee, schrijf je dan snel in.
Mensentuin2

Prijzen

Ticket Prijs
Deelnameprijs leden € 6,00
Deelnameprijs niet-leden € 8,00

Meer info nodig of inschrijven?

Contacteer:
Suzanne ter Haar
suzanne.terhaar@willemsfonds.be
0497 58 54 96

Sluit Mijn Willemsfonds