Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Brussel Achter De Schermen: Begraafplaats Laken en Huis Emile Bockstael

Brussel Achter De Schermen: Begraafplaats Laken en Huis Emile Bockstael

Op het kerkhof van Laken, weleens het “Pêre la Chaise van Brussel” genoemd, werd iedereen die in de 19de eeuw naam en faam had in Brussel, begraven. De nabijheid van de Koninklijke crypte zit daar zeker voor iets tussen … Heel wat kunstenaars hebben het funerair erfgoed ook vormgegeven.

Je vindt hier de graven van illustere figuren zoals Alphonse Balat, Joseph Poelaert, La Malibran, Fernand Khnopff, Marie Poppelin, Jozef Cardijn enz. Ook Emile Bockstael, de laatste burgemeester van Laken ligt hier begraven.

We brengen eerst een geleide wandeling op het kerkhof en de unieke grafgalerijen. Daarna wandelen we naar het huis waar Emile Bockstael tot aan zijn dood in 1920 woonde, op de Koninginnelaan. Dit herenhuis werd gebouwd in neoclassicistische stijl en dateert van 1876. Het werd ingericht in een betoverende, eclectische woonstijl: de trapzaal heeft een volledige Egyptische-Assyrische wandbeschildering, de wintertuin een sjablonering met florale art nouveau-motieven, de eetkamer imitatiewandtapijten die dorpstaferelen voorstellen…

Momenteel wordt het huis gebruikt als een kunstgalerie, kunstenaarsresidentie en een concertruimte. Het wordt ook nog volop verder gerestaureerd. Met het Willemsfonds krijgen we een unieke blik achter de schermen van dit bijzondere gebouw.

Prijzen

Ticket Prijs
Deelnameprijs € 5,00

Inschrijven of meer informatie?

Contacteer:
Willemsfonds Kanal
kanal@willemsfondsbrussel.be

Sluit Mijn Willemsfonds