Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Natuurwandeling 'Lente in het Keigatbos'

Natuurwandeling 'Lente in het Keigatbos'

Het uitgestrekte natuurgebied Maldegemveld en het Drongengoedbos zijn bekend.  Minder bekend is zijn kleine broertje, het Keigatbos.  Dit boscomplex is zo’n 100 hectare groot en ligt op grens van Ursel, Zomergem en Oostwinkel, ten oosten van het Drongengoed.  Bossen met statige dreven wisselen er af met weilanden, akkers en kleine landweggetjes.  Sinds 1 september is het Keigatbos bovendien een mooi wandelpad rijker.  Deze wandeling leidt je via kronkelpaadjes langs verschillende Natuurpunt-gebieden.

De naam “Keigat” verwijst naar het onvruchtbaar karakter van de bodem: een afgelegen heuvelrug waar veel keien en stenen te vinden zijn, overblijfselen van een miljoen jaren oude zeebodem.

Het Keigatbos vormt een belangrijke schakel tussen de bosgebieden van het Drongengoed/Maldegemveld en Het Leen.  Het natuurbeheer van Natuurpunt focust zich op het herstel en uitbreiden van naaldbos naar loofbos, afgewisseld met graslanden

Natuurpunt heeft 29 Ha grond in eigendom in en rond het Keigatbos.  Een eerste blok bestaat uit een mengeling van bossen en weilanden, het zogenaamde Berhoutbos. (Het Berhoutbos is een historische naam die zoveel betekent als “bos op drassige grond).   Een tweede blok noemen we het Patershuyzekensbos. (Het Patershuyzekensbos was zeker in de 19de eeuw in gebruik voor de huizen aan de Sint-Jansstraat.

 Deze  wandeling brengt ons door een mix van naaldbossen, loofbossen, graslanden, poelen en waterlopen.  In de vroege lente is het een paradijs voor vlinders en andere insecten en vonden ondertussen salamanders, torren en schaatsrijders massaal hun weg naar de poel.  Men kan er met een beetje geluk vossen en reeën spotten.  Ik kan deze wandeling ten zeerste aanbevelen.

Verzamelen aan Rijvers (tot op het einde van de straat) om 14u15. Goede wandelschoenen aanbevolen wegens mogelijke drassige grond.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticket Prijs
Deelnameprijs leden € 5,00
Deelnameprijs niet-leden € 7,00

Meer info nodig? Contacteer:
Walter De la Ruelle
walter-nicole@telenet.be
0496-86 07 36

Deel met anderen

Sluit Mijn Willemsfonds