Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Filmvertoning Spaceboy (2020) + lezing Dochter (2017)

Filmvertoning Spaceboy (2020) + lezing Dochter (2017)

Op vrijdag 20 mei presenteert het Willemsfonds een rijke kijk- en luisterervaring. Volgens een intieme tafelformule wordt de Zuilenzaal van Het Geuzenhuis het decor voor een screening van Veerlde De Wilde's veelvuldig bekroonde debuutfilm Spaceboy (2020), en een lezing van Dochter (2017, Prometheus), het bekroond debuut van Lenny Peeters.

Spaceboy verfilmt een speciale band tussen twee broers. Max is zes jaar oud en is samen met zijn oudere broer Billy de wereld aan het ontdekken. Billy begrijpt echter de wereld niet zo goed, of toch op een andere manier dan de meeste mensen om hem heen. Hij weet daarentegen wel veel over het heelal. De twee broers gaan op pad om een boodschap de ruimte in te sturen, maar de dingen gaan niet zoals gepland. 

Deze omwentelingen vormen het verhaal dat regisseur Veerle De Wilde al heel lang wilde vertellen. Toen ze als psycholoog werkte in een jeugdzorginstelling, was ze verbaasd over de grenzeloze creativiteit die jonge kinderen kunnen opbrengen, zelfs in de meest sombere omstandigheden. Op een bepaalde manier, is deze creativiteit hun manier om met de situatie om te gaan. Dat maakte een zodanig diepe indruk op De Wilde dat ze een film zou maken die dit viert. Vorig jaar was de film te zien op filmfestivals in Brussel, Italië, Turkije en de VS. Nu is het tijd voor Gent.

Op dezelfde avond duiken we met prijswinnend schrijfster Lenny Peeters uitgebreid in Dochter. Het idee voor haar debuut ontstond in 2009, maar door de combinatie van werk, gezin en persoonlijke omstandigheden heeft Lenny er uiteindelijk acht jaar over gedaan. Aanvankelijk was Lenny niet van plan om een literair beeld te schetsen van een autistische dochter. Tijdens het schrijfproces gebeurde dat evenwel vanzelf. Het is een raadsel voor Dochter waarom zij aan een kruisverhoor van de politie onderworpen wordt. Langzaam beginnen we te begrijpen dat de jonge vrouw iets verschrikkelijks heeft gedaan. Scène na scène, beeld na beeld sluipt het ware verhaal binnen in de verhoorkamer van de inspecteurs.

In 2018 stond bij alle juryleden van De Bronzen Uil Dochter helemaal bovenaan te prijken als beste debuut. "Dit wreed boek over een verstoorde familierelatie, geschreven in een efficiënte stijl ontdaan van alle franjes, greep ons allemaal naar de keel", zegt toenmalig juryvoorzitter Sylvain Peeters, die lachend onderstreepte dat hij geen familie is.

Na de lezingen en de screening vindt de Q&A plaats. Iedereen die wil participeren, staat vrij om dat te doen. De Q&A wordt in goede banen geleid door Eline Vanduyver.

Programma

18u30: deuren open en kassa voor inschrijving open

19u-19u30u: Filmvertoning Spaceboy

Pauze

19u45-20u: Lezing Dochter

20u-20u15: Q&A met regisseuse Veerle De Wilde en schrijfster Lenny Peeters. Vragen stellen of deelnemen aan het gesprek mag, maar moet niet. Je kan ook gewoon luisteren.

20u15-21u: Receptie in de zaal

Drank

Tijdens het programma is het mogelijk om aan de bar een drankje te bestellen.

Nadien is er een receptie zodat het publiek in het gezelschap van de makers gezellig kan bijpraten.

Het is enkel mogelijk om met cash geld te betalen.

Bereikbaarheid

Vanaf dinsdag 19 april 2022 tot het einde van het jaar sluit de Muinkbrug omwille van een renovatie. 

Het Geuzenhuis blijft bereikbaar te voet en met de fiets, dankzij een tijdelijke vervangbrug. Auto's moeten omrijden. U kan het Geuzenhuis niet meer bereiken vanaf de François Bernardstraat. 

De Kantienberg is wel te bereiken vanaf de binnenring via de Isabellakaai, Stalhof, Benedictijnenstraat en Voetweg. Om terug weg te rijden kan u via het Kramersplein, Voetweg, Benedictijnenstraat en de Jan Frans Willemstraat terug naar de binnenring.

De parking onder het Sint-Pietersplein (P10) blijft bereikbaar via dezelfde omweg, alsook via de Kunstlaan. 

Met het openbaar vervoer

  • Bussen 5 en 8: haltes St-Pietersplein
  • Bussen 55/57/58/65/70/71/72/73/74/76/77/78: dichtste haltes Muinklaan 
  • Tram 1: dichtste haltes Veergrep in de Kortrijksepoortstraat
  • Tram 2 en 4: dichtste haltes Vijfwindgatenstraat (Zuidpark)
  • Bussen 34/35/36: dichtste haltes Terplatenbrug 

Met de auto

Met de wagen is het rekening houden met het mobiliteitsplan, meer info
Parkeren kan:

  • in de omgeving, gele zone 
  • in de stadsparking P 10 op het St-Pietersplein (op twee minuten wandelafstand).

! Opgelet: de Overpoortstraat is vergunningsplichtig, dus geen doorgaand verkeer meer vanaf de Heuvelpoort. Voor stadsparking volg de borden P10 (vanaf de ringlaan via Kunstlaan of Muinklaan)

Tickets

  • Willemsfonds-leden: 5 euro
  • 26 jaar/student/kansentarief: 5 euro
  • Niet-Willemsfondsleden: 7 euro

Op voorhand reserveren wordt aangeraden, maar is niet verplicht. De avond zelf is er een kassa. Vergeet zeker cash geld mee te nemen.

Tickets kan je online kopen via https://www.eventbrite.com/e/tickets-filmvertoning-spaceboy-2020-lezing-dochter-2017-309737582447

Informatie

Heb je vragen vooraf of op de avond zelf, bel 0497 58 54 95

Deel met anderen

Sluit Mijn Willemsfonds