Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Het Justitiepaleis achter de schermen

Het Justitiepaleis achter de schermen

Het Justitiepaleis te Brussel is een monumentaal gebouw en exemplarisch voorbeeld van symboliek. Heb je altijd al meer willen leren over de “Schieven architek” Joseph Poelaert, die het Justitiepaleis ontwierp? Wil je meer te weten komen over de stijl en de symbolische verwijzingen in het gebouw? Of zou je graag eens de rechtzalen willen bezoeken waar je doorgaans (hopelijk) niet vaak komt? Neem dan zeker deel aan dit bezoek.

Wie was Joseph Poelaert (1817-1879), de architect van het Justitiepaleis? Waarom was hij zo bezeten door zijn vak dat hij er overstuur van raakte? Zo geobsedeerd zelfs dat hij zijn meesterwerk – het grootste bouwwerk van de 19e eeuw in heel Europa – niet zelf voltooide. De "Schieven architek", zoals de Brusselaars hem noemden was een echte kameleon die zich niet kon beperken tot een enkele stijl.

Het Justitiepaleis is een neoklassieke mastodont met Assyrisch-Babylonische trekken. Poelaert beschouwde zichzelf als een kunstenaar, een onderwijzer en een ethische richtingaanwijzer van de burgerlijke maatschappij. Het hele Justitiepaleis barst van verwijzingen naar de onafhankelijke rechtspraak in een 19e-eeuwse staat met scheiding der machten.

Joseph Poelaert heeft heel wat becijferd voor dit monumentale gebouw: hoogtes, breedtes, aantal treden, getallen en symbolen zijn alom vertegenwoordigd in de architectuur en vormen het zichtbare beeld van de onzichtbare werkelijkheid. Elk getal staat voor een bepaalde kwaliteit en heeft een symbolische geladenheid. Kortom, we graven in een ver verleden van oude culturen en religies en leggen de geheimen van het grootste monument van de 19de eeuw bloot.

Je ontdekt het verhaal van de architect, de architectuur, de  tedenbouwkundige inplanting en de symboliek die schuil gaat achter deze monumentale façade, krijgt inzicht in de rol van het paleis binnen de werking van justitie en - afhankelijk van het gebruik van deze zalen op de dag van het bezoek - gaan we het Hof van Cassatie, het Hof van Beroep en het Hof van Assisen bezichtigen.

Prijzen

Ticket Prijs
Deelnameprijs leden € 5,00
Deelnameprijs niet-leden € 7,00

Meer info nodig? Contacteer:
kanal@willemsfondsbrussel.be

Sluit Mijn Willemsfonds