Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Expo Shin Hanga - de nieuwe prenten van Japan (1900-1960)

Expo Shin Hanga - de nieuwe prenten van Japan (1900-1960)

Op 10 december bezoeken we met gids de expo "Shin hanga" in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark. Deze tentoonstelling brengt zo’n 220 prenten uit twee Nederlandse privéverzamelingen, naast schetsen, proefdrukken en prenten uit de verzameling van de kleinzoon van uitgever Watanabe. Deze bruiklenen worden vervolledigd door een selectie Shin hanga prenten uit de rijke verzameling van het Museum Kunst & Geschiedenis.

Shin hanga (letterlijk vertaald : ‘nieuwe prentkunst’) is een vernieuwingsbeweging van de Japanse traditionele prentkunst (ukiyo-e) in het begin van de 20ste eeuw. Uitgever Watanabe Shōzaburō (1885-1962) stelde vast dat de productie van houtsneden achteruit ging door de concurrentie van nieuwe, geïmporteerde technieken zoals de fotografie of de lithografie. Hij werd de grootste promotor van de beweging. Hij omringde zich met kunstenaars wier ontwerpen hij
produceerde met de traditionele houtdruktechnieken.

Hoewel de meeste klassieke thema’s aan bod komen, zoals landschappen, mooie vrouwen (bijin), kabuki-acteurs en bloem- en vogeltekeningen, weerspiegelen de Shin hangaprenten ook de modernisering van Japan en vertolken ze een nieuwe esthetiek, die gepaard gaat met een uiterst verzorgde productie.

Prijzen

Ticket Prijs
Deelnameprijs € 10,00

Inschrijven of meer info nodig? Contacteer:
hans@willemsfondsbrussel.be

Sluit Mijn Willemsfonds