Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Het Betere Boek & De Bronzen Uil

Het Betere Boek & De Bronzen Uil

Dit jaar vindt het literaire festival Het Betere Boek plaats op 10 december. In hartje Gent opent Bibliotheek De Krook haar deuren voor een verrassend veelzijdig programma. De zes laureaten van De Bronzen Uil 2022 kregen elk carte blanche om hun Nederlandstalige debuutromans artistiek tot leven te laten brengen. 

De laureaten zijn Anna van der Kruis, Frouke Arns, Lisa Weeda, Nikki Dekker, Paul Verrept en Tülin Erkan. Bezoekers krijgen zo de kans om niet alleen de mens achter de auteurs te zien, maar ook openlijk met hun in dialoog te treden.

betere boek affiche 1080x1080

’s Avonds maken ze hun opwachting voor de uitreiking van De Bronzen Uil. De uitreiking gaat door in de Theaterzaal van de Vooruit. Deelname zit inbegrepen in jouw festivalticket.

Download hier het blokkenschema.

Willemsfondsleden genieten van het Avansa-reductietarief van -25%. Tickets zijn reeds verkrijgbaar via Avansa regio Gent

Programma

Op Het Betere Boek draait Anna van der Kruis haar rol als taalkunstenaar om en laat ze een verbaal portret boetseren door Lex Bohlmeijer. Lex Bohlmeijer (1959) werkt sinds 1988 voor de radio als documentairemaker en presentator. Sinds 2014 verzorgt hij voor De Correspondent wekelijks een interview, in de vorm van een podcast. Samen gaan ze op zoek naar heelheid in de gebrokenheid.

Uur: 14:00-15:00

Locatie: Blauwe Vogel (-1)

________________________________________________________

Frouke Arns' debuutroman De gelijktijdigheid der dingen lijkt geschreven te zijn op de melodieën van Chopins Op. 9 Nr. 2. Tijdens een barre winternacht steekt de jonge Syrische vluchteling Nizar per fiets de grens over tussen Rusland en Noorwegen. Dat is het begin van een mozaïekroman over vluchten en thuiskomen. Pianist Pieter Bellers krijgt de eer om op de vleugelpiano in De Krook de fictieve soundtrack van deze reis te performen.

Daarna kan de festivalbezoeker met de auteur in beperkte groep van gedachten wisselen. Frouke doet twee boekbesprekingen van een half uur met een twintigtal personen.

Uur: 16:15-16:45 & 17:00-17:30

Locatie: De Twistappel (+1)

________________________________________________________

ROZSYPNE was vorig jaar één van de publiekstrekkers op ons festival. Ditmaal brengt Lisa Weeda geen virtueel spektakel mee, maar twee mensen van vlees en bloed: Aya Sabi en Hanan Faour. Aya Sabi debuteerde recent met Half leven en Hanan Faour met Schervenstad. In Half leven onderzoekt Aya Sabi hoe het is je te verhouden als moeder, dochter, grootmoeder, echtgenote, weduwe, geliefde, vrouw. Hanan Faour volgt in Schervenstad de tweeling Nadine en Isaac, die gescheiden van elkaar in Nederland en Libanon wonen.

Uur: 15:15-16:15

Locatie: Blauwe Vogel (-1)

________________________________________________________

Zonder zwemdiploma slinken je overlevingskansen, weet de verteller in diepdiepblauw. Ze heeft geleerd hoe je in een onrustige zee de kalmte kunt bewaren en dat je bij hoge golven het beste naar de bodem duikt om het gebulder over je heen te laten komen. Langs de waterkant van de bibliotheek loopt een helling die het Miriam Makebaplein verbindt met de oever van de Schelde. Gent kleurt diepdiepblauw terwijl u door deze roman wandelt, langs zogenaamde blauwe verveling, met de vissen aan uw zijde. 

Voor Het Betere Boek geeft Nikki Dekker zelf het startschot om 14:00. Ze is daarna ook benaderbaar voor vragen en opmerkingen. Iedereen kan de wandeling langs het water zelf lopen of in de zetel luisteren met zicht op het water.

Uur: doorlopend vanaf 14u 

Locatie: De Laatkomer (1+) en langs het water

________________________________________________________

Aansluitend bij de rol van een van de personages uit Brandingen presenteren Paul Verrept en uitgeverij Koppernik het werk van dichter Tarek Eltayeb aan het Nederlandstalig publiek, in een vertaling van Lore Baeten. Tarek Eltayeb werd in 1959 in Caïro geboren. Sinds 1984 woont hij in Wenen. Na zijn studie aan het Instituut voor Economische Filosofie van de Universiteit van Wenen doceert hij momenteel aan drie universiteiten in Oostenrijk. Lore Baeten is verbonden aan Onderzoeksgroep Arabistiek (KUL) en vertaalde zijn gedichten. Uitgeverij Koppernik geeft de publicatie uit. Paul presenteert deze op Het Betere Boek.

Tegelijk worden ook tekeningen van Paul Verrept tentoon gesteld.

Uur presentatie publicatie: 16:30-17:30

Zaal: Blauwe Vogel (-1)

Tentoonstelling: De Laatkomer (+1)

________________________________________________________

Honingeter roept een verstilde sfeer op waarin moedertaal en vaderland elkaar overlappen tot het botst. Turkse folklore en klassieke mythologie versmelten tot een bevreemdend, surrealistisch kluwen. Iedereen is in transit. Speciaal voor Het Betere Boek laat Tülin Erkan ieders zintuigen bedwelmen door een uniek ritueel. Smaak, aroma, prestatie en bereiding zijn de ingrediënten van deze gastvrijheid.

Terwijl de Turkse koffie naar boven borrelt, bespeelt zanger Serdar DemirbaƟ zijn saz. Beeldend kunstenaar en schrijver Bëtul Sefika leidt alles in goede banen.  Het ritueel duurt 20 minuten en wordt in één tijdsblok 3x opgevoerd.

Uur: 15:15-16:15 & 16:30-17:30

Locatie: Vos & Haas (-1)

Het Betere Boek en De Bronzen Uil danken hun partners en subsidiënten voor hun onvoorwaardelijke steun.

 • Algemeen Nederlands Verbond
 • Antwerpen Leest
 • Bibliotheek De Krook
 • Boekhandel Limerick
 • Brugge Leest
 • deMens.nu
 • De Reactor
 • Gent Leest
 • Geuzenhuis
 • IMD Oost-Vlaanderen
 • Leuven Leest
 • Liberas
 • Sabam For Culture
 • Sociumi
 • Stad Gent
 • VIERNULVIER
 • VLOED
 • Vlaamse overheid

Deel met anderen

Sluit Mijn Willemsfonds