Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over 2-daagse naar Haarlem en Amsterdam

2-daagse naar Haarlem en Amsterdam

De aanleiding om een tweedaagse te organiseren naar Haarlem en Amsterdam is ondermeer de prestigieuze tentoonstelling over de schilder Johannes Vermeer in het Rijksmuseum. Johannes Vermeer (1632-1675) leefde en werkte in Delft. Zijn werk is vooral bekend om zijn verstilde, introverte scènes binnenshuis, zijn ongekende gebruik van helder, kleurrijk licht en zijn overtuigende illusionisme. Denken we maar aan Het meisje met de parel en Het melkmeisje.

In tegenstelling tot Rembrandt, heeft Vermeer met ongeveer 35 schilderijen een opvallend klein oeuvre nagelaten. Omdat zijn schilderijen in collecties en musea over de hele wereld tot de topstukken behoren, wordt zijn werk slechts bij uitzondering uitgeleend. Het was dus voor het Rijksmuseum een uitdaging om zoveel werken van de 17de eeuwse meester samen te brengen. Nog nooit eerder was het mogelijk zoveel werken van hem samen te zien. Een nieuwe generatie krijgt de kans om met een van de grootste kunstenaars ter wereld kennis te maken, een kans die zich maar een keer in een leven voordoet. En wij hebben reeds tickets voor deze tentoonstelling!

Maar als eerste staat een stadswandeling aan Haarlem, gelegen op een twintigtal kilometer van Amsterdam, vlakbij het strand, aan de rivier de Spaarne op ons programma. De stad heeft een uitgebreid aanbod aan cultureel en architecturaal erfgoed, vele monumentale panden en schitterende oude pleinen. Behalve de prachtige historische stadskern, de gerenommeerde musea zoals het Frans Hals Museum of het Teylers Museum, zijn de Haarlemse Hofjes voor velen een topattractie, er zijn er min of meer 22 te bezichtigen. Deze wooncomplexen, die gebouwd werden in de 17de en de 18de eeuw, doen een beetje denken aan onze begijnhoven maar er woonden nooit begijnen. Ze deden toen dienst als woonst voor vrouwen die het niet breed hadden of voor alleenstaande vrouwen. Niet voor bejaarde mannen, die werden ondergebracht in oudemannenhuizen.

In de Romeinse tijd moet er al een nederzetting zijn geweest waar een fort stond. In de 10de eeuw zou er op die plaats een houten kerk zijn gebouwd, op de plaats waar nu de laatmiddeleeuwse gotische Grote Kerk staat, op de Grote Markt. Langzamerhand werden er huisjes rondom opgetrokken en dat was het echte begin van Haarlem. In 1245 verkreeg Haarlem stadsrechten onder graaf Willem II van Holland. Hiermee is Haarlem één van de oudste steden van Nederland.

Haarlem is ook een echt shopping-paradijs met verrassend leuke winkeltjes en boetieks, en er is een uitgebreid aanbod aan horeca. Dus echt een stad die we, samen met onze gids Paul Koop, gaan ontdekken!

Op dag twee verlaten we ons hotel na het ontbijt voor het bezoek aan de Vermeertentoonstelling in het Rijksmuseum. Het staat u natuurlijk vrij om ook de vaste collectie te bewonderen.

Na de vrije lunch ontdekken we met Paul Koop de voor ons minder gekende mooie groene wijk Hortus Botanicus, gelegen tussen de historische en de maritieme stad.

Nadien heeft u nog vrije tijd voor een terrasje of …

Programma:

Zaterdag 22 april 2023

  • 07.00u  Opstapplaats Diepenbeek (vooraf verwittigen a.u.b.)
  • 07.30u  Vertrek te Tongeren op de parking Casino aan de Eeuwfeestwal
  • Stadswandeling in Haarlem
  • Vrije lunch
  • Bezoek aan Frans Hals Museum
  • Nadien vrije tijd in de boeiende omgeving met leuke cafeetjes en restaurants.
  • Transfert naar Steigenberger Hotel Schiphol****

Zondag 23 april 2023

  • 09.00u Vertrek naar het Amsterdam centrum
  • 10.15u Bezoek aan de Vermeertentoonstelling – tickets zijn al in ons bezit
  • Vrije lunch
  • Ontdekking van de wijk Hortus Botanicus
  • Nadien vrije tijd
  • Vertrek in Amsterdam: 18.00u. Vermoedelijke aankomst in Tongeren: 21.30u

PRIJS PER PERSOON: € 270 op basis van 25 deelnemers. Indien we met 30 afreizen daalt de prijs naar € 250. U krijgt dan €20 terugbetaald – toeslag single bedraagt € 55

INBEGREPEN IN DE PRIJS: Verblijf in Steigenberger Hotel Schiphol op basis van kamer en ontbijt, de bus, de geleide stadswandelingen, de inkomgeld voor de musea en fooi voor de chauffeur.

NIET INBEGREPEN: de maaltijden uitgezonderd het ontbijt, eigen uitgaven.

BELANGRIJK: Gezien Amsterdam tegenwoordig zo gevraagd is, loopt onze optie op de hotelkamers maar tot 15 februari 2023. Het aantal plaatsen beperkt is tot 30. Tijdig inschrijven is dus de boodschap! Wij reizen in samenwerking met De Zigeuner.

Uw inschrijving is pas definitief nadat wij het bedrag van € 270 per persoon ontvangen hebben op de rekening BE02 3350 1549 0340 van het Willemsfonds Tongeren vóór 10 februari 2023.

Heeft u vrienden die ook geïnteresseerd zijn in deze tweedaagse, zij zijn eveneens welkom. De inschrijvingen worden genoteerd aan de hand van de datum van betaling.

 

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Meer info nodig? Contacteer:
Lutgart Voets
tongeren@willemsfonds.be
0472 69 33 81

Sluit Mijn Willemsfonds