Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Art Center Hugo Voeten en de abdij van Postel

Art Center Hugo Voeten en de abdij van Postel

Collection Hugo Voeten bevindt zich in het Art Center in Herentals en de Beeldentuin in Geel. Het zijn stuk voor stuk unieke omgevingen voor unieke kunst in het groene hart van de Antwerpse Kempen. Een bezoek aan het Art Center is niet alleen een artistieke belevenis, maar ook het gebouw zelf zorgt voor een onvergetelijke architectuurervaring. In de Beeldentuin gaan kunstwerken dan weer een speciale dialoog met de tuinarchitectuur en het landschap aan.

Het Moma aan de Kleine Nete kopten de kranten toen in 2012 het Art-Center Hugo Voeten zijn deuren opende. Aan de oevers van het Kempisch Kanaal in Herentals werd een oude graanfabriek met respect voor de originele architectuur omgebouwd tot een kunst- en tentoonstellingsruimte waarin de voormalige Kempische ondernemer en collectioneur Hugo Voeten een gedeelte van zijn verzameling onderbracht, een diverse en opmerkelijke collectie met hoogst eigen accenten.

De collectie Hugo Voeten telt ongeveer 2000 stukken die verzameld werden over een tijdsspanne van meer dan 40 jaar. Ze omvat keuzes uit de moderne kunst, gaande van Jules Schmalzigaug, Constant Permeke, Léon Spilliaert tot Frans Masereel. Ze bevat bovendien topstukken uit de hedendaagse kunst.

Bijvoorbeeld werk van Christo & Jeanne-Claude, Paul Pfeiffer, Vanessa Beecroft, Sophie Calle, Marlene Dumas en Mircea Cantor en werk van Belgische kunstenaars zoals Jef Geys, Wim Delvoye, Walter Swennen, Jan Van Imschoot en Thierry De Cordier. Een bijzondere plaats is gereserveerd voor Bulgaarse kunst uit de tweede helft van de 20e eeuw. De verzameling kwam geleidelijk en intuïtief tot stand naar de smaak van de verzamelaar. Een vroegere curator van het M HKA te Antwerpen, Flor Bex, werd aangetrokken als adviseur.

Hugo Voeten (Beerse, 2 maart 1940 – Knokke, 9 mei 2017 was een Belgisch ondernemer en eigenaar van de kunstverzameling. Hij werd geboren in een handelaarsfamilie. In 1968 begon hij Cash & Fresh, een lokaal supermarktconcept met veel aandacht voor verse producten. Hij bouwde de onderneming uit tot 43 supermarkten met 1.260 medewerkers die zich voornamelijk in de Antwerpse en Limburgse Kempen bevonden. In 2005 verkocht hij zijn keten aan Delhaize voor € 164 miljoen.

Na deze boeiende rondleiding in Art Center Hugo Voeten reizen we verder naar Postel waar na een deugddoende lunch in  restaurant Gasthof De Beiaard de gids klaar staat om ons rond te leiden in de abdij. Dit ommuurd en omgracht kloostercomplex met constructies in diverse stijlen, gaande van de romaanse kerk tot hedendaagse architectuur, kwam vermoedelijk tussen 1128 en 1138 tot stand. Tijdens de rondleiding wordt aandacht besteed aan de werking van de abdij, het leven van de Norbertijnen en de historische en beschermde gebouwen. In de toonzaal van de abdijbibliotheek worden o.a. 15de -eeuwse miniaturen, wiegendrukken en Plantijndrukken toegelicht.

Praktisch

- 07.30 u Opstapplaats Diepenbeek (vooraf verwittigen a.u.b.)

- 08.00 u Vertrek te Tongeren – busstopplaats Eeuwfeestwal t.h.v. Casino

- 10.00 u Geleid bezoek Art Center Hugo Voeten

- 13.00 u Lunch in Gasthof De Beiaard (soep, koninginnepasteitje met salade en frietjes, dessert)

- 15.00 u Geleid bezoek aan de abdij

- 16.30 u Vrije wandeling of een terrasje

- 18.00 u Vertrek naar Tongeren

Prijs: € 65 per persoon.

In de prijs zijn inbegrepen: de bus, geleid bezoek Art Center Hugo Voeten, de lunch, geleid bezoek aan de abdij van Postel, de fooi voor de chauffeur. De inschrijvingen worden verwacht vóór uiterlijk 16 juni 2023. Uw inschrijving is pas geldig van zodra wij de betaling ontvangen hebben op rekening BE32 0019 4259 0102 (nieuw rekeningnummer) van het Willemsfonds Tongeren.

 

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Meer info nodig? Contacteer:
Lutgart Voets
tongeren@willemsfonds.be
0472 69 33 81

Sluit Mijn Willemsfonds