Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Ampersand afl. 5: 'Ouder' met Diane Broeckhoven, Balkanela, Planeet Mars, Young Voices & Lara/Nana

Ampersand afl. 5: 'Ouder' met Diane Broeckhoven, Balkanela, Planeet Mars, Young Voices & Lara/Nana

Voor de vijfde aflevering van Ampersand verdiepen we ons in het thema ‘Ouder’. In een wereld die constant in beweging is, willen we stilstaan bij de essentie van het leven en de belangrijke rol die ouders en ouderfiguren spelen.

Samen met gerenommeerde schrijvers, dichters en muzikanten duiken we in de diepten van de menselijke ervaring, waar generaties elkaar ontmoeten en waar verleden, heden en toekomst samenkomen.

Nadien bieden Samen Lezen en Vertellen ruimte voor interactie en uitwisseling van gedachten. Iedereen is welkom om eigen ervaringen te delen en samen te reflecteren op de thema's die naar voren komen.

Het belooft een boeiende en verbindende dag te worden, waar we in een sfeervolle omgeving van de Sint-Baafsabdij samen de schoonheid van literatuur vieren.

Programma (14u-17u)

  • Diane Broeckhoven
  • Nela Deleu alias Balkanela
  • Geertrui Coppens en Koen D’Hous (Planeet Mars)
  • Young Voices

Muziek: Lara & Nala
Presentatie: Jana Kerremans

  • Samen Lezen (17u-18u)
  • Samen Vertellen (17u-18u30)

Deelname

Deelname is gratis. Inschrijven verplicht via https://docs.google.com/.../1FAIpQLScsfceAEMxuzk.../viewform

Gasten

Diane Broeckhoven is een veelzijdige en productieve schrijfster. Met haar novelle ‘De buitenkant van Meneer Jules’ kreeg ze internationale faam. Haar werk kenmerkt zich door een subtiel taalgebruik dat kleine verhalen groots maakt en dat wordt bevolkt door gewone, herkenbare mensen waarin soms helden schuilen. Broeckhoven doorbreekt vaak taboes door de openhartige manier waarop ze de dingen des levens beschrijft. Ze behoort tot de vaste en gewaardeerde auteurs van uitgeverij Vrijdag en geeft lezingen in binnen- en buitenland. In juni 2023 verschijnt haar 50e boek, de coming of age roman 'Gemis', waarover wij het uitgebreid zullen hebben op Ampersand.

Geertrui Coppens is verzot op sociaal innovatieve experimenten, zowel in het werk als in het dagelijks leven. Met haar productiehuis Zie Ze Doen maakte ze tal van warme, speelse programma’s (Bende van Wim, Peulengaleis). Met haar community Zie Ze Zingen doet ze aan zangopzweperij en creëert ze connectie via samenzang. De laatste jaren voelt ze de drang om de woonzorgcentra een creatieve boost te geven. Dat doet ze in september met het OLDSCOOL FESTIVAL, het eerste rusthuisfestival van België. Samen met de locale jeugdbewegingen creëert Geertrui op het terrein van een woonzorgcentrum een festivalweide met volwaardige culturele acts en een gezellige kampeerweide. Verbinding tussen oud en jong was nog nooit zo geestig.

Nela Deleu (alias Balkanela) is geboren in 1980 in (het toenmalige) Joegoslavië en bouwde haar carrière op in Sarajevo (Bosnië en Herzegovina). Ze is één van de meest productieve vrouwelijke theatermakers uit post-oorlog Bosnië. Haar optredens werden bekeken door tienduizenden toeschouwers. Jarenlang was zij de enige actrice in Sarajevo met een erestatus als onafhankelijke kunstenaar. Ze was de eerste actrice na de oorlog die een cross-ocean tournee heeft gedaan. Ze speelde in verschillende theaterzalen in Zweden, Duitsland, Australië , Oostenrijk en Nederland. Sinds 2016 woont, leert en creëert ze vanuit Brugge. Ze werkt als actrice, zangeres en docente.

Koen D'Hous droomde als kind van een eigen dansschool. Het duurde nog tot zijn 18e voordat hij stijldansen en jazz leerde. Hij volgde orthopedagogie maar sinds 1989 ging zijn aandacht vooral naar Argentijnse tango. In 1993 startte Koen zijn eerste lessen tango in Kortrijk. Later volgden onder meer Brugge, Leuven, Antwerpen, Geel, Gent, ’s Hertogenbosch en gaf hij stages in Frankrijk en Senegal. Na een samenwerking met Polariteit richtte Koen in 2000 vzw De Ingang op. In 2010 landde hij op Planeet Mars. Daar danst hij tegenwoordig met oudere volwassenen, op zoek naar hun persoonlijkheid en sensualiteit.

Jana Kerremans werkt als zelfstandig presentator en moderator. Haar achtergrond als cultuurexpert en eerdere werkervaringen in cultuurparticipatieve en cultuurtoeristische projecten, en als zakelijk manager voor non-profitorganisaties en musea, geven haar een waardevol netwerk, ervaring en kennis. Haar expertisegebieden zijn literatuur (een ware passie), filosofie, museologie, sociale geschiedenis, duurzaam toerisme, stedelijkheid, feminisme & LHTBQI+.

Als freelance presentator en moderator werkt Jana onder andere voor Passa Porta Festival, Vrij-Spraak, Bozar, Brainwash Amsterdam, Theater aan Zee, Hannah Arendt Instituut, Africamuseum, De Buren & Europalia, Memento Woordfestival e.a.

Young Voices is één van de drie zanggroepen van de sociaal artistieke organisatie MAIS QUELLE CHANSON. Naast 'Young at Heart' (zang voor volwassenen) en 'Rebellious Voices' (zang voor jongeren) organiseren ze in Ledeberg 'Young Voices': de zanggroep met hun jongste telgen! Kinderen van 6 tot 16 jaar zijn elke woensdag welkom in de Broederij om de pannen van het dak te zingen op allerhande liedjes die ze vaak zelf uitkiezen. Op een speelse en creatieve manier leren de kinderen de kracht van samenzang kennen en ontwikkelen ze hun eigen zang skills. Plezier verzekerd!

Lara Rosseel studeerde gitaar en cello aan het Lemmensinstituut in Leuven, maar uiteindelijk zou de contrabas haar muzikale carrière bepalen. Ze is al enkele jaren een vaste waarde in de Belgische jazzscene, denk aan Chris Joris Band, Pierre Van Dormael Quartet, Naima Joris Band, Room 13 Orchestra, Helder, Old Salt, Barnill Brothers en uiteraard haar eigen Quintet. Ze is daarenboven stadscomponist van de Stad Gent voor de periode 2023-2024. Wie Lara binnenkort aan het werk wil zien met haar Orchestraproject ARK moet zeker naar Gent Jazz deze zomer (Branford Marsalis krijg je er gratis bij!).

De jonge getalenteerde harpluitspeler, zanger, percussionist en danser Nana Osei-Twum Barima komt uit Ghana. Op jonge leeftijd ontdekte hij de seperewa-harpluit, een prachtig klinkend instrument dat je absoluut wil horen. Hij vervlecht verder in zijn voorstellingen de subtiele mbira (duimpiano) met een scala aan percussie zoals de dij- en waterkalebas, de Ghanese percussiebox én bamboe-percussie. Nana neemt zijn publiek steevast mee in een spannend muzikaal parcours.

AMPERSAND - 'literatuur voor iedereen, verhalen zijn overal'

De uitnodigende en verbindende krul of ampersand vormt de basis voor een reeks avonden die in het teken staan van connectie, taalonderzoek en het gesproken woord. Ampersand streeft ernaar om zo divers en verscheiden mogelijk te zijn. Leeftijd, cultuur, gender, verschillen qua podiumervaring...; àlles wordt zo gemengd mogelijk gehouden.

Ampersand is een initiatief van Avansa regio Gent, Boekhandel Limerick, De Centrale, Relaas, Vermeylenfonds en het Willemsfonds, met de steun van CultuurGent en de Vlaamse overheid.

Sluit Mijn Willemsfonds