Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Brussel - bezoek aan het Coudenbergpaleis en aan uitzonderlijke Art Nouveau objecten in het BELvue museum

Brussel - bezoek aan het Coudenbergpaleis en aan uitzonderlijke Art Nouveau objecten in het BELvue museum

Wij nemen u graag mee op stap voor een heerlijk dagje Brussel. In de voormiddag bezoeken we in het BELvue museum een prachtige collectie meesterwerken uit de collectie Art Nouveau van de Koning Boudewijnstichting en vernemen de bijzondere verhalen die achter deze objecten schuilen. Dankzij de vrijgevigheid van mecenassen kon de Stichting werk verwerven van o.a. Victor Horta, Philippe Wolfers, Henry Van de Velde. Kunstenaarsjuwelen, meubelen, boekbanden, … een enorme variëteit aan stukken, die nu uitzonderlijk samengebracht worden in het BELvue museum.

Na de lunch duiken we in nog vroegere tijden. Het Coudenbergpaleis was ongetwijfeld één van de mooiste prinselijke residenties van Europa in de Moderne tijd. Vanaf de heuvel van de Coudenberg domineerde het paleis de stad Brussel.

Van de 12de tot de 18de eeuw transformeerden de opeenvolgende heersers van het hertogdom Brabant het kleine kasteel in een weelderig woonpaleis. Het kreeg geleidelijk een centrale rol in de politiek van de Lage Landen en werd een belangrijke plek voor de diplomatie en een oord van plezier. In de 15de eeuw kwam het in handen van de hertogen van Bourgondië om daarna in de 16de eeuw de belangrijkste residentie te worden van Keizer Karel en de aartshertogen Albrecht en Isabella in de 17de eeuw.

In 1731 werd het bijna volledig verwoest door een grote brand. Het 'Verbrande Hof' lag bijna 40 jaar lang in puin en werd definitief afgebroken tijdens de jaren 1770 om plaats te maken voor het nieuwe Koningsplein.

Na de bouw van de nieuwe Koninklijke Wijk verdween het Coudenbergpaleis uit het stedelijke landschap. Maar de herinnering aan het paleis vervaagde nooit volledig. Lokale historici bleven er naar verwijzen gedurende de 19de eeuw en identificeren enkele bouwwerken die de vernietiging hadden overleefd. Tijdens de tweede helft van de 20ste eeuw graven archeologen de belangrijkste overblijfselen op om ze aan het begin van de 21ste eeuw toegankelijk te maken voor het publiek.

Praktisch

- 08.00u. Afspraak aan het NMBS-station Tongeren

- 08.10u. Vertrek trein naar Brussel via Luik

- 10.00u. Aankomst Brussel centraal

- 10.45u. Geleid bezoek BELvue museum

- Vrije lunch

- 15.00u Geleid bezoek aan het Coudenbergpaleis

- nadien vrij

- elke uur is er een trein naar Tongeren

Prijs: € 25 per persoon. In de prijs zijn inbegrepen: de geleide bezoeken en de inkomgelden.

De inschrijvingen worden verwacht vóór uiterlijk 13 september 2023. Uw inschrijving is pas geldig van zodra wij de betaling ontvangen hebben op rekening BE32 0019 4259 0102 (nieuw rekeningnummer) van het Willemsfonds Tongeren.

De deelnemers zorgen zelf voor hun treinticket.

Museumpas is niet van toepassing voor deze bezoeken.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Meer info nodig? Contacteer:
Lutgart Voets
tongeren@willemsfonds.be
0472 69 33 81

Sluit Mijn Willemsfonds