Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Collegium Vocale brengt Bach naar Flagey

Collegium Vocale brengt Bach naar Flagey

God heeft ook wat aan deze Vlaamse Reus te danken

De uitzonderlijke interpretatie van Johann Sebastian Bach door het Collegium Vocale Gent heeft sterk bijgedragen tot zijn wereldwijde erkenning. Trouwens, de bijdrage van Philippe Herreweghe, Réné Jacobs, Paul Van Nevel, Sigiswald Kuijken, Jos Van Immerseel, en zoveel andere Belgische uitvoerders van oude muziek, heeft een gigantische bijdrage geleverd in de ontsluiting en de herontdekking van de Barokmuziek in het algemeen in de tweede helft van de 20ste eeuw.

Radiomaker Mark Janssens maakte voor Klara in 2016 de prachtige reeks Vlaamse Reuzen, waarin hij met deze artiesten in gesprek gaat en hun verhaal vertelt. In zijn Vous avez dit baroque? (Babel, 1994) vertelt ook Philippe Beaussant dit verhaal over de herontdekking van de oude muziek, op een zeer vlotte en sympathieke manier vanuit Frans perspectief. Maar hij brengt ook hulde aan onze Belgische pioniers, met voorop Philippe Herreweghe en zijn Collegium Vocale. We mogen niet onderschatten hoe belangrijk deze Vlaamse Reus is geweest in de wereldwijde herontdekking van de oude muziek, Bach in het bijzonder.

Concert in Flagey

Op 24 januari brengt Collegium Vocale Gent in Flagey twee cantates van Bach en een Missa Brevis. De beide cantates schreef Bach in zijn laatste periode als cantor van de Thomaskirche in Leipzig. U moet zich even terug naar Leipzig in 1723-1724 verplaatsen. De cantates werden geschreven voor een zondagsmis voor 3.000 aanwezige stedelingen, boeren, rijke en arme mensen, in die indrukwekkende kerk. Die andere grote Bach interpretator John Eliot Gardiner beschrijft in zijn meesterwerk, Bach, muziek als een wenk naar de hemel (De Bezige Bij, 2016), in geuren en kleuren, letterlijk, deze beleving van de muziek van Bach voor de aanwezige gelovigen. Geen grote beloftes over leven na de dood bij Bach. De tekst en de muziek van beide cantates hebben één focus: God biedt troost in moeilijke tijden. We kennen de bekende uitdrukking God heeft veel aan Bach te danken. We gaven er al de geschiedenis en verschillende interpretaties van in een eerdere editie van de Kortweg (december 2021, terug te vinden op kortweg.brussels).

Dit concert is een buitenkans om met het Willemsfonds dit nogmaals te beleven. Waldo Geuns, musicoloog, zal voor onze groep voorafgaand aan het concert de uitgevoerde werken muzikaal en historisch toelichten.

Johan Basiliades

Johann Sebastian Bach, Ich, elender Mensch, BWV 48 – Nimm von uns, Herr, Cantate, BWV 101 – Missa brevis in G, BWV 235

Prijzen

Ticket Prijs
Deelnameprijs € 42,00
Deelnameprijs leden € 30,00

(plaatsen van categorie 2 - die normaal 46 euro kosten)

Meer info nodig of inschrijven?

Reserveren voor 9 januari 2024

Contacteer:
Hans Van Rompaey
hans@willemsfondsbrussel.be 

Sluit Mijn Willemsfonds