Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over In het MAS ‘Zeldzaam & onmisbaar’, topstukken uit de Vlaamse collecties en het Cobra-Depot van het echtpaar Huts

In het MAS ‘Zeldzaam & onmisbaar’, topstukken uit de Vlaamse collecties en het Cobra-Depot van het echtpaar Huts

IN  HET MAS

‘Zeldzaam & Onmisbaar’ in het MAS is een absolute must-see die je meeneemt op een kunsthistorische wandeling langs verschillende parels uit Vlaamse collecties. Zo’n 35 grote en kleine musea, maar ook kerken, bibliotheken en particuliere verzamelaars geven de Topstukken uit hun collectie tijdelijk in bruikleen. Stuk voor stuk zijn het werken die sinds 2003 zijn opgenomen in de Vlaamse Topstukkenlijst. Dat decreet zorgt ervoor dat topstukken die aan de criteria “zeldzaam en onmisbaar” voldoen, niet zomaar Vlaanderen mogen verlaten en dat ze zo goed mogelijk worden beschermd en bewaard. Middeleeuwse manuscripten, beroemde schilderijen van Hugo Van der Goes, Rubens, Jordaens, Ensor, Magritte en Bacon, beelden van Lucas Faydherbe en Henry Moore, een tekening van Michelangelo (de enige van Vlaanderen) maar ook kostbaar zilver, een aardglobe van Mercator en een zeldzaam meubel van Pierre Gole, de meubelmaker van de Franse koning Louis XIV, laten je niet onberoerd. Het jongste werk van de tentoonstelling is ‘Great American Nude #45’ van Tom Wesselmann, uit de Amerikaanse Pop-Art van 1963. Een audiogids voor volwassenen én eentje op maat van kinderen nodigt je uit om anders naar de Topstukken te kijken en laat de details tot leven komen.  Normaal zou je heel Vlaanderen moeten doorkruisen voor deze parels uit de kunstgeschiedenis. Mis je kans niet om ze tijdelijk op één plek te bewonderen.

IN HET COBRA-DEPOT

Rebels waren ze, de vrijgevochten kunstenaars die op 8 november 1948 in Parijs hun manifest ondertekenden. Geen enkele kunsttheorie was in hun jonge ogen nog geloofwaardig, ze verwierpen het surrealisme en de abstracte kunst. Spontaniteit was hun enige parool: actie heeft voorrang op reflectie, kunst moet je vooral doen. Het Cobra-Depot sluit aan bij de HeadquARTers van Katoen Natie dat we al eerder bezochten. Het is een v erkenning van de heel diverse collectie: schilderijen, grafisch werk, sculpturen en toegepaste kunst, bibliofiele uitgaven en andere publicaties als fundament van de beweging. Veelzijdigheid is de sterke troef van deze verzameling. De grote namen van Cobra zijn present: Dotremont, Alechinsky, Appel, Corneille, Constant en Jorn, naast vele anderen. Laat je verrassen door deze zeer eigenzinnige tentoonstelling.

Praktisch

- 08.30 u. Opstapplaats Diepenbeek (vooraf verwittigen a.u.b.)

- 09.00 u. Vertrek te Tongeren – busstopplaats Eeuwfeestwal t.h.v. Casino

- 10.45 u. Bezoek ‘Zeldzaam & onmisbaar’ in het MAS

- 12.30 u. Vrije Lunch

- 14.00 u. Geleid bezoek aan Cobra-Depot

Prijs: € 55 per persoon. Houders van een Museumpas betalen € 43

In de prijs zijn inbegrepen: de bus, bezoek ‘Zeldzaam & onmisbaar’, geleid bezoek Cobra-Depot, de fooi voor de chauffeur. De inschrijvingen worden verwacht vóór uiterlijk 8 februari 2024. Uw inschrijving is pas geldig van zodra wij de betaling ontvangen hebben op rekening BE32 0019 4259 0102 (nieuw rekeningnummer) van het Willemsfonds Tongeren.

 

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Meer info nodig? Contacteer:
Lutgart Voets
tongeren@willemsfonds.be
0472 69 33 81

Sluit Mijn Willemsfonds