Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Inspiratiedag 'Cultuur is er voor iedereen'

Inspiratiedag 'Cultuur is er voor iedereen'

Kom en doe mee met het jaarlijkse evenement van het Willemsfonds: een boeiende inspiratiedag waar een aantal geselecteerde sprekers in debat gaan over een cruciaal maatschappelijk vraagstuk. Op 16 maart 2024 focussen we op cultuurparticipatie voor iedereen, en we willen graag jouw inbreng als lid. Wees erbij terwijl we samen deze belangrijke kwestie onder de loep nemen en nieuwe inzichten ontdekken.

Boeiende interactieve tafelgesprekken

We nodigen je van harte uit voor een boeiend en interactief evenement, speciaal georganiseerd met jouw perspectief en input in gedachten. Tijdens deze bijeenkomst staan diverse tafelgesprekken centraal, elk gericht op een specifiek onderwerp. We zijn ervan overtuigd dat diverse inzichten de kracht van ons samenzijn versterken, daarom willen we je graag de mogelijkheid bieden om te kiezen welke tafelronde het beste aansluit bij jouw interesses en ervaringen.

Programma

13u ontvangst met koffie
13u30 welkomstwoord en opening door Stephanie D’Hose, senaatvoorzitter, gemeenteraadslid en fractievoorzitter Open Vld, over de impact van cultuur op het welzijn en de cohesie van een samenleving.

13u45: Interactieve tafelrondes

Tafelgesprekopties:

  1. Cultuurparticipatie voor iedereen, geleid door Vic Mees (Bind-Kracht). 
  2. Hoe kunnen wij, Willemsfondsers, een aantrekkelijk aanbod aan socio-culturele activiteiten bedenken? door Els De Geest, directeur Willemsfonds
    Een beetje achtergrond: het Willemsfonds was opgericht in de context van een ‘arm Vlaanderen’ met een gebrek aan cultuur, in een tijd van onderdrukking van de Nederlandse taal met een francofone politieke elite. De Nederlandse taal toen was een reeks van dialecten, vaak obscuur en geen onderwijstaal, Er was weinig sprake van een ‘algemene’ Nederlandse taal in Vlaanderen. De Kerk oefende sociale controle uit op alle cultuuruitingen: pers, boeken, toneel, onderwijs,... Het Willemsfonds wou het Nederlands de status van een cultuurtaal geven, als een middel tot culturele ontplooiing en emancipatie, zonder censuur en dit voornamelijk voor de middenklasse.Tegenwoordig, als we over de rol en identiteit van het Willemsfonds spreken, gebruiken we eerder woorden als ‘ vrijwilligersvereniging, liberalisme, vrijzinnig-humanistisch, vrijdenker, kritische wereldburger, tegen polarisering, verbindend, met empathie, streven naar persoonlijke groei, een liefde voor de Nederlandse taal’. Dit tafelgesprek is een plek om elkaars ideeën, ervaringen en praktische inzichten te horen over hoe wij, als leden en vrijwilligers, activiteiten kunnen bedenken die goed passen binnen de visie van het Willemsfonds van nu en ook zorgen voor vele enthousiaste deelnemers.
    3. Vrijetijdscommunicatie en marketing van het gevarieerde vrijetijdsaanbod, door Helene D’Haeseleer (UITPAS)Uitpas vind je in meer dan 100 gemeenten en steden? Een samenwerking met Uitpas is heel interessant en biedt de mogelijkheid om via je activiteiten een groter publiek te bereiken. Uitpas heeft een gigantisch bereik en hierdoor kunnen we als vereniging aan publieksverbreding doen, maar kunnen we ook,mensen bereiken die financiële drempels ervaren.
    4. Hoe communiceer ik mijn cultuuraanbod naar een breed publiek? Door Tom Kestens, medewerker cultuur studiedienst

15u00: Afsluitende debat gemodereerd door Eline Vanduyver

Elk onderwerp wordt geleid door een deskundige facilitator en biedt ruimte voor open discussies en het delen van ideeën. We kijken ernaar uit om jouw waardevolle bijdrage te verwelkomen en samen een inspirerende en informatieve bijeenkomst te creëren.

Gelieve ons vóór 8 maart 2024 te laten weten of je aanwezig zult zijn, en geef je voorkeur voor het tafelgesprek aan via willemsfonds.be/inspiratiedag.

Inschrijven

Kan online via willemsfonds.be of via pascale.braeckman@willemsfonds.be of via 09-224 10 75.
Om de tafelgesprekken vlot te laten verlopen vragen wij vooraf je voorkeur van spreker door te geven. Doe dit via willemsfonds.be/inspiratiedag en kies één tafelgesprek door het bolletje aan te vinken. Noteer bij de bemerkingen een eventueel tweede voorkeur van tafelgesprek.
Afbeelding © Shutterstock

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticket Prijs
Deelnameprijs leden Gratis
Deelnameprijs niet leden Gratis

Meer info?
Stuur een mail naar info@willemsfonds.be of bel 09-224 10 75

Sluit Mijn Willemsfonds